Haberler

Mastit: Süt Sıtması

Abone Ol

Halk arasında süt sıtması olarak bilinen ‘Mastit’in tedavisinde bebeği sık emzirmenin önemli olduğu belirtildi.

Halk arasında süt sıtması olarak bilinen 'Mastit'in tedavisinde bebeği sık emzirmenin önemli olduğu belirtildi.

Medical Park Trabzon Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Akbaş, meme iltihabı hakkında önemli bilgiler verdi. Mastit'in, tıkanmış süt kanallarının ya da mikroorganizmaların neden olduğu bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Akbaş, "Belki de anneler için en rahatsız edici durumdur meme iltihabı. Ateş, halsizlik, yorgunluk, memede ağrı ve kızarıklık gibi belirtileri vardır. Mastit bebeğini emziren-emzirmeyen her 20 anneden birinde görülür. Enfeksiyon, genellikle meme başında bulunan çatlaklardan süt kanallarına doğru yayılır. Emzirmeyen annelerde göğüslerin şişmesi de mastite yol açabilir. Diğer nedenler arasında, emzirme yoluyla göğüslerin yeterince boşaltılamaması hastalıklara karşı azalan direnç sayılabilir. Nitekim yeni doğum yapmış annelerin çoğu aşırı bir yorgunluk ve stres altındadırlar ve yeterince beslenememektedirler. Meme başlarının hassaslığı nedeniyle ilk doğum yapan annelerde mastit biraz daha sık görülür, ne var ki bu ikinci, üçüncü doğumlardan sonra görülmeyeceği anlamına gelmez. Mastitin en sık görüldüğü dönem, doğumdan sonra 10-28. günler arasıdır" ifadelerini kullandı.

Memenin tümünden süt boşalmasının yetersiz oluşunun sebeplerini açıklayan Op. Dr. Akbaş şunları söyledi:

"Emzirme sıklığının az olması. Özellikle Annenin çeşitli sebeplerle (ağrı,yorgunluk, postpartum depresyon, annenin çalışması vb) sık emzir(e)memesi. Gece uyanmadığı ya da düzensiz uyuduğu için bebeğin az emmesi. mzirme düzeninde değisiklik (örneğin bir yolculuk nedeniyle) olduğunda bu ortaya çıkabilir. Ayrıca bebeğin memeye uygun yerleştirilmemesi, bebeğin hastalık vb. nedenlerle az emmesi. Etkin olmayan emme ; Bebeğin iyi yerleşmemesi sonucunda memenin sadece bir kısmındaki sütün boşalması, Sıkı giysi veya çok sıkı sütyen kullanımı veya annenin memenin üzerine yatarak süt kanalının tıkanmasına neden olması; Emzirme sırasında annenin parmaklarının baskısı, makaslama hareketi, sarkık bir göğsün alt bölümünün iyi boşalmaması. Mastit, birden fazla sayıda olabilen bir durumdur, ama aynı anda iki göğüste birden gelişmez."

Böyle bir rahatsızlık ortaya çıktığında "Hemen doktorunuzla görüşün" uyarısında bulunan Akbaş "Muhtemelen antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Bu durumda emziriyorsanız, kullandığınız ilaçların bebeğe zarar vermeyeceğini özellikle açıklığa kavuşturun. Antibiyotik etkisi başlar başlamaz, belirgin bir rahatlama hissedeceksiniz. Mastit sırasında emzirmek, çok acı verir. Ancak, gerek biran önce iyileşmek, gerekse süt kanallarınızın boşalarak yeni tıkanıklıklar olmaması ve sütünüzün kesilmemesi için emzirmeniz gerekir. Emzirmeden bir kaç dakika önce sıcak kompres, acı duymanızı bir ölçüde azaltır. Eğer bebeğiniz emerek iltihaplı göğsünüzü tam boşaltamıyorsa, yada aşırı acı hissi nedeniyle emziremiyorsanız, göğsünüzü bir süt pompasıyla boşaltmanız gerekir. Sağdığınız sütü biberonla bebeğinize verebilirsiniz. Şunu hiç unutmayın, göğsünüzü boşaltmak için en iyi pompa, bizzat bebeğinizdir" diye konuştu.

"Mastit kendi haline bırakılırsa ilerler, ve daha ciddi sonuçlar oluşur" diyen Akbaş "En sık görüleni meme absesidir, yoğun antibiyotik tedavisi, belki de cerrahi yolla absenin boşaltılması gerekir. Bu durumda bebeğiniz sizi ememez. Çoğu zaman olduğu gibi, mastit de erken teşhis edilirse, kolayca tedavisi olan bir durumdur. Meme iltihabı ciddi durumlara varmadan önce; Günde 1,5 ya da 2 litre su için, İstirahat edin, Doktor tarafından önerilen kremleri kullanın, Sıcak kompres uygulayın. Asla bebeği emzirmekten vazgeçmeyin, Emzirirken çok sancı hissederseniz pompa kullanın. Bu önlemler alındığı takdirde anne ve bebek sağlığı tehlikeye girebilir. Meme yeterince boşaltılmazsa enfeksiyonlara açık hale gelecektir. Bu yüzden önlem almak ve emzirmek altın kural" ifadelerini kullandı.

Tedavinin en önemli kısmının etkilenmiş meme bölgesindeki sütün boşaltılması olduğunu da belirten Op. Dr. Akbaş, "Bunun için bebeğin sık aralarla emzirilmesi önerilir. Bebek emerken memeye masaj yapmak tıkalı olan kanalın açılmasına yardımcı olabilir. Anne bu sırada koyulaşmış bir süt parçasının geldiğini fark edebilir. (Bebeğin bunu yutmasının bir tehlikesi yoktur.) Ayrıca farklı pozisyonlarda emzirmek memenin tüm bölgelerindeki sütün boşalmasına yardımcı olabilir. Bebek emmiyorsa ya da anne emziremiyorsa mutlaka pompa kullanılarak süt boşaltılmalıdır. Çoğu zaman iltihaplı memeden gelen sütün tadı değişeceği için bebek o memeyi emmek istemeyecektir. Annede ciddi belirtiler (ateş, şiddetli ağrı ve hassasiyet, kızarıklık vb) hekim önerisi ile antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılır. Ayrıca bu durumda annenin yeterince dinlenmesi ve beslenmesine özen göstermesi gerekir" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Ahmet Akbaş Trabzon Bebek Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title