Haberler

Organ Bağışı ve Nakil Haftasında Gözyaşları Sel Oldu

Abone Ol

İzmir'de, Organ Bağışı ve Nakil Haftası kapsamında bağış yapan aileler ve nakil olan hastaların bir araya geldiği etkinlikte gözyaşları sel oldu.

İzmir'de, Organ Bağışı ve Nakil Haftası kapsamında bağış yapan aileler ve nakil olan hastaların bir araya geldiği etkinlikte gözyaşları sel oldu. Donör aileleri hayatlarının en zor kararını verdiklerini belirtirken, nakil olan hastalar ikinci kez hayata merhaba demenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 3-9 Kasım Organ Doku Bağışı ve Nakli Haftası Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte organ bağışı yapan aileler ve nakil olan hastalar bir araya geldi. Etkinliğe Kuzey KHB Genel Sekreteri Prof.Dr. Osman Nuri Dilek, TEAH Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt hastane çalışanları ve donör aileleri katıldı.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkez Sorumlusu Opr. Dr. Cezmi Karaca, kadavra bağış oranının ülkemizde yetersiz olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ülkemizde canlı organ bağışı daha fazla yapılmaktadır. Maalesef kadavra bağışının az olmasının bilinçlenme eksikliğinden dolayı kaynaklandığını düşünüyorum. Bunun için Sağlık Bakanlığımız son aylarda çok güzel çalışmaların içerisinde. Organ bağışını artırabilmek için tek sistem üzerine organize olmaktadır. Türkiye'de bağış yapan herkesin isimleri ve yanındaki şahitlerin bilgileri tek bir merkezde birleşecektir. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişiler tarafından organ bağışının daha fazla artacağına inanıyorum."

İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Osman Nuri Dilek de yakın bir zamanda kardeşini kaybettiğini gözyaşları içinde anlatarak bağışçı ailelere duyduğu minnettarlığını dile getirdi. Prof.Dilek; geçen yıl bu aylarda kardeşini kaybettiğini belirterek şunları söyledi: "Enfeksiyon nedeniyle uzun süren bir mücadele sonrasında kaybettik. Keşke birkaç organını bağışlayabilseydik ancak organları iflas etmişti. Belki şu anda ben de kardeşim birilerine sağladığı hayatla yaşıyor diyebilirdim. Ailelere ve meslektaşlarıma minnettarım"

ABLADAN KIZ KARDEŞİNE İKİNCİ HAYAT

2009 yılından bu yana böbrek yetmezliği rahatsızlığı yaşayan 61 yaşındaki Mevliye Göçmen de ikinci hayatına, ablası ile tutundu. 11 gün önce nakil olduğunu belirten Göçmen; sözlerini şöyle sürdürdü: "2011 yılında diyalize bağlanmıştım ve çok zor geçti. Ablam ve torunlarım herkes teklif etti ama ben kabul etmemiştim. En sonunda nakil olmaya karar verdim. Böbreğini bağışladı bana. Ona minnettarım. Herkes organlarını bağışlamalı. Ben de hastaneden çıkmadan önce tüm organlarımı bağışlayacağım."

Kız kardeşinin ikinci kez hayata tutunmasından dolayı mutluğunu dile getiren 63 yaşındaki abla Münire Yenidoğan da organ bağışı konusunda daha fazla duyarlılık sergilenmesi gerektiğini söyledi.

Beş ay önce ani beyin kanamasından hayatını kaybeden Ali Rıza Özgüzel'in eşi Neriman Özgüzel de, "Çok zor bir karardı benim için. Çünkü beyin ölümü gerçekleşmişti ancak kalbi atıyordu ve diğer organları yaşıyordu. Birçok kişiye umut oldu. Hayat doluydu benim eşim. Haberlerden duyduğumuz kadarıyla organ bağışını bilirdik. Bağışlamasaydım eğer organları toprak altında çürüyüp gidecekti.O benim hayat arkadaşımdı biz çok mutlu yaşadık. İnşallah onun organları ile herkes mutlu yaşasın. Vicdanım rahat herkesin böyle bir bağışı gönül rızası ile kabul etmeleri gerekiyor" dedi.

Törenin sonunda donör ailelerine anma ve şükran plaketi verildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Osman Nuri Dilek Abdullah Taşyurt Tepecik İzmir Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title