Haberler

Otizm, Yaşamın İlk 2 Yılında Ortaya Çıkıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Semra Öztürk, otizmin yaşamın ilk iki yılında ortaya çıktığını söyledi.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Semra Öztürk, otizmin yaşamın ilk iki yılında ortaya çıktığını söyledi.

Çocuğun kendi halinde, uslu, sorun çıkarmayan ve kendisine yeten bir birey olduğunun düşünülmesi çocuğa ulaşılamadığının zannedilmesi 'zaten erkekler geç konuşur' gibi ön yargı ile yaklaşılması sık rastlanan yorumlar olduğunun altını çizen Öztürk, "Otizm, çoğumuz için uzak bir hastalık ancak günümüzde görülme sıklığında yüzde kırk oranında artış gözlenmektedir. Uzun süreli televizyon izlenmesi, cep telefonu oyunları, kitle iletişim araçları ve aile içi huzursuzluklar çocuklarda otizmi tetikleyen en önemli unsur olmakta" dedi.

Otizmin yaşamın ilk iki yılında ortaya çıktığını ifade eden Öztürk, erken teşhisin bu sorunun giderilmesinde olumlu neticeler elde edilmesini sağladığını ve iletişim güçlüğü çeken birçok çocuğun iyi bir eğitimle yaşıtları ile arasındaki mesafeyi ciddi anlamda kapattığını kaydetti.

Otistik çocukların göz kontağı kurmaktan kaçınan, anneye aşırı bağlı ya da hiç bağ kurmayan çocuklar olduğunu ifade eden Öztürk, hastalığın belirtilerini şu şekilde sıraladı: "Öpülmeyi ve kucaklanmayı sevmezler. İsmiyle seslenildiğinde tepkisizdirler, konuşmayı geç öğrenirler, konuşulanları ve direktifleri anlamada güçlük çekerler, kısa konuşurlar, yaşıtları ile oynamazlar, kalabalıktan rahatsız olurlar. Sosyal kurallara uymada zorluk çekerler, tencere kapağı, topaç, araba tekerleği gibi dönen objelere ilgi duyarlar. Kendi etrafında dönme ve aynı sözleri tekrarlama gibi davranışları vardır. Nedensiz ağlar ve çığlık atarlar. Çevrelerine yapılan herhangi bir değişiklikten rahatsız olurlar, bunun yanında özel yetenekleri de olabilir, müzikte, resimde matematikte önemli önemsiz konuları hatırlamada üstün yetenekleri olabilir. Otistik bir çocukta bu belirtilerin hepsi birden olmaya bilir. Eğer anne babalar bu belirtilerden bir kısmını tespit etmişlerse en kısa zamanda bir uzmana başvurması gerekmektedir." - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Semra Öztürk Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title