Haberler

SAÜ'lü Akademisyenlerden Yeni Antibakteriyel Ürün

Güncelleme:
Abone Ol

SAÜ bir grup bilim adamı, 2,5 yıllık bir çalışma sonunda kullanımdaki antibiyotiklerden çok daha ucuz ve etkili bir antibakteriyel ürün keşfetti.

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) bir grup bilim adamı, 2,5 yıllık bir çalışma sonunda kullanımdaki antibiyotiklerden çok daha ucuz ve etkili bir antibakteriyel ürün keşfetti. Patenti alınan ürünün kullanıma sokulması için çalışmalar sürüyor.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Mustafa Küçükislamoğlu, Prof. Dr. Mustafa Arslan, Doç. Dr. Mustafa Zengin, Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof.Dr. Oğuz Karabay'ın birlikte yürüttüğü çalışmayla bulaşıcı hastalıklara neden olan hastane bakterilerine karşı oldukça etkili yeni bir antibakteriyel ürün geliştirildi.

Ürün, piyasada kolayca bulunabilen, ucuz ve bir bölümü doğal hammaddelerden elde edildi. Yapılan laboratuvar çalışmalarında ürünün mevcut antibiyotiklere göre bazı bakterilerde birkaç kat daha etkili olduğu tespit edildi. Elde edilen ürün tek başına dezenfektan veya antiseptik olarak kullanılabilecek. Ürün kişisel bakım ürünlerinde, içme suyu ve havuzların dezenfektan işlemlerinde, oda temizleyicisi olarak sprey ve klima aracılığıyla kullanılabilecek.

Vücutta çeşitli nedenlerle oluşan veya bulaşan mantarlara karşı etkili olduğu tespit edilen ürün hayvan yetiştiricileri tarafından ahır ve kümeslerde bakteri, parazit - mantar mücadelesinde etkili bir şekilde kullanılabilecek. Ancak antibiyotik olarak kullanılabilmesi için canlı deneylerin yapılması ve gerekli izinlerin alınması gerekiyor.

Ürün hakkında bilgi veren Doç.Dr. Mustafa Zengin, ürünün 2 buçuk yıllık bir çalışmayla ortaya çıkarıldığını belirterek şöyle konuştu: "Antibakteriyel ürünlerin tespiti için 700 yeni madde denedik. Bunlardan sadece ikisinin çok etkin olduğunu belirledik. Patent başvurumuzu yaptık. Başvurumuz onaylandı. Şu an uluslararası bir tekstil firmasında ürünün kullanımıyla ilgili ön çalışmalar ve deney sürüyor. Ürünün hammadde fiyatının çok düşük olması çok değişik alanlarda kullanımına imkan sağlamaktadır. Ürünün ilaç olarak kullanımı için uluslararası firmaların çalışma yapması gerekiyor. Şu an için buna bizim imkan ve gücümüz yetmez. Biz ürünün antibiyotik olma potansiyelini belirledik. Kullanıma sokulmasıyla ilgili çalışmalara destek verebiliriz."

Zengin, söz konusu ürünün bir doğal ve yarı doğal hammaddelerden çıkarılarak sentezlendiğini belirterek bundan sonra tümüyle doğal antibakteriyal bir ürün üretmek için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title