Haberler

Prof. Dr. Doğan: "Diş Çürüğünün Kaynağı Şeker Değil"

Abone Ol

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Dişleri Uzmanı) Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Doğan, çocuklar ve erişkinlerde oluşan diş çürüklerinin, şekerli gıdalardan değil; diş fırçalama ve diğer ağız bakım yöntemlerinin kullanılmasındaki eksikliklerden kaynaklandığını söyledi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Dişleri Uzmanı) Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Doğan, çocuklar ve erişkinlerde oluşan diş çürüklerinin, şekerli gıdalardan değil; diş fırçalama ve diğer ağız bakım yöntemlerinin kullanılmasındaki eksikliklerden kaynaklandığını söyledi.

Çocukların sağlıklı bir şekilde çiğnemek, konuşmak ve güzel bir gülümsemeye sahip olmaları için güçlü ve sağlıklı dişlere ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, diş çürüklerinden korunmanın en kolay yolunun fırçalamak olduğunu yineledi.

Çocuklarda ağız bakımının diş fırçası ve diş macunu ile yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Cem Doğan, diş ipi ve gargaralar gibi yardımcı bakım materyallerinin kullanımının sıklıkla daimi dişlenme dönemi ile başlaması gerektiğini bildirdi.

"Dişlerimizi yemeklerden hemen sonra fırçalamamalıyız" diyen Prof. Dr. Doğan, "Gıda maddelerinin alımı ile beraber ağız ortamında asidik bir çevre oluşur ve yemeklerden hemen sonra yapılan diş fırçalama işlemi ilerleyen dönemlerde diş hassasiyetine ve dişlerde erozyon denilen aşınmaya neden olabilir. Bu yüzden yemeklerden bir süre sonra ve mutlaka gece yatmadan dişler fırçalanmalıdır. Diş ipi de günde sadece bir kez yatmadan önce kullanılmalıdır" şeklinde konuştu.

"DİŞ FIRÇALAMADA, EBEVEYNLER MODEL OLMALI"

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının ne zaman ve nasıl öğretilmesi gerektiği konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Doğan, şunları kaydetti:

"Diş fırçalama işlemine çocuğun ilk dişinin sürmesi ile beraber başlamalıyız. Ancak ilk süren dişlerin diş fırçası ile temizlenmesi zordur; bunun için temiz bir parça bez veya özel olarak üretilen bebek fırçaları kullanılabilir. Diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ise uzun zaman alan bir konudur. Çocuğun diş fırçalamaya alışması ve bunu sürekli bir davranış haline getirmesi ise uzun yıllar alır. Bunun çocuk tarafından içselleştirilmesi ve benimsenmesi için en büyük görev, önce ebeveynlere düşmektedir. Çocuk mutlaka ebeveynlerini diş fırçalarken görmelidir. Ayrıca ebeveynler de, çocuklar dişlerini fırçalarken onların yanında bulunmalı ve en az 7-8 yaşlarına kadar çocuklarına diş fırçalama konusunda yardım etmelidirler. Çünkü çocukların el hareketlerinin gelişimi diş fırçasının düzgün kullanımına izin vermemektedir."

"ÇOCUKLARI 6 AYDA BİR DİŞ HEKİMİNE GÖTÜRÜN"

Çocuklar ve erişkinlerde oluşan diş çürüklerinin nedeninin şekerli gıdaların değil, diş fırçalama ve diğer ağız bakım yöntemlerinin kullanılmasındaki eksiklik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğan, "Burada asıl üzerinde durulması gereken konu, çocukların şeker ve şekerli gıdaları az veya çok almaları değildir. Önemli olan bu gıdaların alındıktan sonra ne yapılması gerektiğidir; şekerli gıdaların alımını takiben en az bir bardak su içilmeli veya su ile ağız çalkalanmalıdır. Diş fırçalama işlemine daha sonra geçilmelidir" dedi.

Çocukların en az 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne götürülmesi ve diş çürüğünün gelişimini engellediği ispat edilen flor jel veya vernik uygulamasının hekimden talep edilmesini isteyen Prof. Dr. Doğan, "Diş hekiminin önerisine uygun diş fırçası, diş macunu ve diş ipi kullanmalıyız. Diş çürüğü bir hastalıktır ve hastalık ortaya çıkmadan önce önlemlerimizi almalıyız. Bunun için ağız bakımına hem kendimiz hem de çocuklarımız için önem vermeliyiz. Diş çürüğü veya ağrı oluşmadan diş hekimine gitmeme huyundan vazgeçmeliyiz" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Çukurova Üniversitesi Cem Doğan Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title