"Soba Değil, İhmal Öldürür"
İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, soba zehirlenmelerine karşı uyardı.
İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, soba zehirlenmelerine karşı uyardı. Türkyılmaz, sobanın değil ihmalin öldürdüğünü belirterek, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinde baş sırayı alan soba kullanımına ilişkin önemli bilgiler verdi.
Karbon içeren yakıtların kullanıldığı yerlerde baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar, araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarda, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit gazı biriktiğini ve bu yerlerde uzun süre kalarak karbonmonoksit gazını soluyan kişilerde zehirlenme bulgularının oluşabildiğini kaydeden Türkyılmaz, "Soba değil ihmal öldürür" dedi.
"LODOSLU HAVALARDA SOBA YAKMAYIN"
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin bazı basit tedbirlerle önlenebilen zehirlenmeler olduğunu belirten Türkyılmaz, şöyle konuştu:
"Soba ve baca kullanırken alınacak basit önlemler vardır. Sobanın kalite ve garanti belgesi olmalıdır. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır ve soba üstten yakılmalıdır. Yatmadan önce sobaya yakıt koyulmaması gerekiyor. Soba borularının ek yerlerinden gaz sızıntısı olmamasına dikkat edilmelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır. Baca duvardan veya pencereden çıkarılmamalı, mutlaka çatıda olmalıdır. Bacanın en üst noktası çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olmalıdır. Baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Bacalar düzenli olarak her yıl temizletilmelidir."
"VAKİT KAYBETMEDEN HASTANEYE GİDİN"
Karbonmonoksit zehirlenmesi esnasında yapılması gerekenleri sıralayan Türkyılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Zehirlenen kişi vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılmalıdır. Elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Kibrit, çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkaracak işlemler yapılmamalıdır. Zehirlenen kişi olay yerinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalıdır. Battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır. Ağız ve burnunda kusmuk, balgam varsa solunumu engellememesi için temizlenmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiği ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezi'nden, zehirlenmelerde yapılacak ilk müdahaleler hakkında bilgiler alınabileceği unutulmamalıdır."
"ŞOFBENİ BANYOYA TAKMAYIN"
Şofben kullanırken alınacak basit önlemleri de hatırlatan Türkyılmaz, "Şofbenin kalite ve garanti belgesi olmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofbenin montaj yapılacağı yer yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben banyoya takılmamalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalıdır, baca bağlantısı olmayan şofben kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanıldığı yere sürekli temiz hava girişi sağlanmalıdır" diye konuştu. - İZMİR