Haberler

"Stres El Titremelerine Yol Açıyor"

Güncelleme:
Abone Ol

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Mustafa Çam, sinir ve stresin el titremesini artırdığını söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Mustafa Çam, sinir ve stresin el titremesini artırdığını ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.

Nöroloji Uzmanı Doktor Mustafa Çam, bu rahatsızlığın genellikle birbirine zıt etkili kasların istemsiz kasılmasına bağlı olarak geliştiğini söyledi. Rahatsızlığın istemsiz, nispeten ritmik, amaçsız dalgalanma hareketleri olarak göze çarptığına dikkat çeken Dr. Çam, "Şiddeti fizyolojik ve psikolojik faktörlere bağlı değişkenlik gösterir. Çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Bunlar arasında titremeye yol açan bölge, titremenin sıklık ve şiddeti, ritmik olup olmadığı, hareket ve istirahatla ilişkisi ve altta yatan hastalık gibi nedenler sayılabilir. Bunların yanında yorgunluk, özgüven, sıcak, soğuk, ilaç, alkol, madde kullanımı da dikkate alınmalıdır. Tremor tek ve iki yanlı olabilir. Sıklıkla elleri etkilemekle birlikte kol, bacak, dil, göz kapakları, çene, baş ve nadiren tüm vücut tremora katılabilir" dedi.

İstirahat ve hareket halinde ortaya çıkan titremenin tremorun iki ana grubunu oluşturduğunu bunların dışında beyin ve vücudu etkileyen çeşitli hastalıklara bağlı olarak da titreme şikayetlerinin görülebileceğini dile getiren Dr. Mustafa Çam, "İstirahat tremoru genellikle gevşeme veya vücut parçasının istirahatta olduğu durumlarda görülür. Bu titreme, hareket ile sıklıkla azalır veya tamamen kaybolur. Esas olarak Parkinson hastalığı veya Parkinsonien sendromlarında görülür. Zaman geçtikçe hareket halindeyken de olabilir. Erken dönemlerde genellikle aralıklarla meydana gelir. Çoğu öncelikle kollarda ve tek taraflı olarak başlar. Dudak ve çeneyi de etkileyebilir. Dişlerde tıkırdama da hissedilebilir. Ciddi durumlarda tüm vücudun sallanmasına neden olur. Hareket halinde ortaya çıkan tremor ise aksiyon ve postür tremoru olarak adlandırılabilir. Aktif hareket boyunca devamlılık gösterir" dedi.

"EL TİTRMESİ YAŞAYAN ÇOĞU TREMOR HASTASI SİNİRLİ ZANNEDİLİR"

Hareket halinde ortaya çıkan titremenin de aksiyon tremoru olarak adlandırıldığını açıklayan Dr. Mustafa Çam, "Aksiyon tremoru bir iş yaparken ortaya çıkar. Bu durumdaki çoğu hasta sinirli zannedilir. Elleri ile hassas iş yapanlar bu hastalığını daha önceden fark eder. Çoğu kişi ilk kez yemek yeme, yazı yazma, dolu bir fincanı taşırken, kaşıkla çorbayı içerken titremeyi fark eder. Bu durumlarda yazı titrek ve düzensizdir. Ses etkilenebilir. Gerginlik ve stres şikayetleri artabilir. Toplum içinde yiyecek servisi yapmak, çorba içmek gibi işlerden kaçınılabilir. Yazı yazma gibi işlevlerde daha az etkilenmiş el kullanılır. Sıvı gıdalar içilirken başta her iki el birlikte kullanılırken zamanla pipet gerekebilir. Yazılar da daha ağır ve kalın yazılmaya başlar" dedi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, nörolojinin en karışık konularından biri olan titreme şikayetlerinin dikkatli bir nörolojik muayene gerektirdiğini, böylece titremenin tipi ve varsa buna neden olabilecek hastalıkların belirlenmesi için bu tür hastaların nöroloji uzmanına başvurması gerektiğini sözlerine ekledi. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Mustafa Çam Denizli Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title