Haberler

Su İçin Farkındalık' Konferansı Gerçekleştirildi

Abone Ol

Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü tarafından düzenlenen ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yavuz Kılıç’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Su İçin Farkındalık’ konferansı Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü tarafından düzenlenen ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yavuz Kılıç'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Su İçin Farkındalık' konferansı Kongre Merkezi Kırmızı Salon'da gerçekleştirildi.

4 kişiden 1'i tatlı suya ulaşamayabilir

'Su ile ilgili farkındalık yaratmak konusunda siz katılımcıları elçi olarak görüyorum ve hepinize teşekkür ediyorum' diyen Prof. Dr. Kılıç, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya genelinde 2 milyardan fazla insanın güvenli suya erişiminin olmadığını belirtiyor. Bu doğrultuda Guterres, su yönetimi konusunda adım atılmazsa 2050 yılına kadar en az 4 kişiden birinin tatlı suya erişim sıkıntısı çekeceği uyarısında bulunuyor" ifadelerinde bulundu.

" Türkiye, su kaynakları açısından Ortadoğu'nun en zenginleri arasında"

Ardından konuşmasına devam eden Kılıç, " Türkiye, su kaynakları açısından Ortadoğu'nun en zenginleri arasında yer alırken, Avrupa'nın ise en fakir ülkesi durumunda. Türkiye'de son yıllarda yaşanan kuraklık, çevre kirliliği ve kaynakların bilinçsiz kullanımı nedeniyle 14 göl haritadan silindi. Bunun yanı sıra dünyada da su kullanımının oransal dağılımı gelişmişliğin bir göstergesi olarak görülüyor. Buna göre az gelişmiş ülkelerde tarım amaçlı su kullanımı yüzde 70'ler düzeyinde iken, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 35-40 civarında olduğu biliniyor" şeklinde konuştu.

Su sorunun temel nedenleri bunlar

Prof. Dr. Ali Yavuz Kılıç, konuşmasını tamamlarken dünyada yaşanan su sorununa ilişkin temel nedenleri sıralarken, bunların "Küresel iklim değişikliği, kuraklık, ormansızlaştırma, fosil yakıt kullanımının artması, tüketim alışkanlıklarının değişmesi, ekonomik büyüme, küresel nüfus artışı, kentleşme oranının artması, kirlilik, kişisel su kullanım bilincinin olmaması, su yönetim politikaları" olduğunu söyledi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Anadolu Üniversitesi Antonio Guterres Ali Yavuz Türkiye Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title