Haberler

Tema Eğitim Bağışı Sertifika Töreni

Abone Ol

Tepebaşı Belediyesi Muhtar İşleri Müdürlüğü’nün, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) işbirliği ile düzenlediği TEMA Eğitim Bağışı sertifika töreni gerçekleşti.

Tepebaşı Belediyesi Muhtar İşleri Müdürlüğü'nün, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) işbirliği ile düzenlediği TEMA Eğitim Bağışı sertifika töreni gerçekleşti.

Muhtarlara yönelik düzenlenen TEMA Eğitim Bağışı programına katılan 91 mahalle muhtarına sertifikaları takdim edildi. Doğa ve çevre eğitimleri çerçevesinde, her yaştan çocuğa farklı etkinliklerle yıl boyunca uzun süreli programlar uygulanıyor ve çeşitli konularda kısa süreli gerçekleştirilen farkındalık faaliyetlerini gerçekleştiriliyor. Sertifika törenine Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç'ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, Meclis Üyesi Zeynep Çetin, birim müdürleri ve çok sayıda muhtar katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Muhtarlar Birliği Başkanı Hasan Güler, "Bizleri burada toplayan, projeleri ve çalışmaları ile bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan Ahmet başkanımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yaptığı güzel işlerle doğa için mücadele eden TEMA yetkililerine de her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Bizler bu verimli toplantıda bir araya geldiysek güzel işler çıkacağından da eminim" ifadelerini kullandı.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise yaptığı konuşmad,a TEMA'nın çevre adına yaptığı çalışmaların önemine değindi ve son günlerde Eskişehir kamuoyunda sıkça gündeme gelen termik santral konusuna dikkat çekti. Belediye olarak TEMA ile birçok çalışma gerçekleştirildiğini ifade eden Ataç, "Gündüzler'de planlanan termik santralin kurulmaması için sırt sırta TEMA ile çalışıyoruz. Termik santral yapılsın, yapılmasın demiyoruz ama yapıldığı yer çok önemli. Kuş uçuşu ile 25 km mesafede. Termik santraller genelde yer altından çıkarılan kömür ile çalışıyor ve elektrik elde ediliyor. Ama bu yanma işi hem bacadan çıkan zehir ile hem de sistemin soğutulması için kullanılan su ile gerçekleşiyor. Bu su ya yer altından ya da civarda akarsu varsa oradan alınıyor. Bunların hepsi sıkıntılı işler. Ayrıca o kömürün bir de külü var. Biz bir hesap yaptık; yılda yaklaşık 30 tonluk yani 55 bin kamyon atık ortaya çıkıyor. Kullanılan akaryakıtı, lastiği, yollara düşmesi, trafiği Yüz yıllardır kullandığımız verimli toprakları feda etmeye değer mi! Sadece o değil; yerdeki böcekten, havadaki kuştan, çocuğumuzdan, ağaçlarımıza kadar her şeye zararı var. Bugün Türkiye'de bunun çok örneği var. Yatağan'da, Zonguldak'ta var. Seyitömer'e yakın küçük bir yerde var. Bugün enerji kazanmak için temiz, yenilenebilir enerji var. Allah bize öyle bir güneş vermiş ki faydalanmasını bilmeliyiz. Eskiden su akar, Türk bakar diye bir laf vardı. Şimdi de güneşe bakıyoruz. Arkadaş, bu kadar riskli bir şey yapacağına, güneş ile istediğin enerjiyi elde edebilirsin. Bugün enerji tarlaları kurulmaya başlandı. Allah'a çok şükür enerji konusunda belediyemiz Türkiye'de örnek belediyelerden bir tanesi. Güneş enerjisinin nasıl kullanılacağını Türkiye'ye gösteren bir belediyeyiz. Biz bir şeye karşı çıkarken sadece karşı çıkmıyoruz; bu işin nasıl yapılabileceğini de gösteriyoruz. Bugün Almanya bizden 3 paralel daha kuzeyde ama bizden kat be kat yüksek ölçüde güneş enerjisinden faydalanıyor. 2050 yılında Almanya'nın tamamında yenilenebilir enerjinin kullanımı, yüzde 80'lere ulaşacak. Biz neden yapmayalım? Neden kalitesiz bir kömürü çıkarıp onu yakalım ve dumanından külüne kadar her şeyiyle zararlı olan bir yolu neden tercih edelim? Ama işin altında başka şeyler varsa onu bilemiyoruz. Geçen gün gazetede okudum üzüldüm. 6 belediye başkanı bir turistik tesisi tanıtır gibi termik santralin reklamını yapmış. Arkadaş demek ki sen hiçbir şey bilmiyorsun. Bilmiyorsan hiç olmazsa sus da insanlara yanlış bilgiler verme. O açıdan hepimizin, belediye başkanı ve muhtarlar olarak bunun sorumluluğunda olmamız gerekir. İnanın, çözümü olmayan bir tehlikeli döneme gireriz ve bir daha geri dönemeyiz. Bunu başından önlemeye çalışacağız. Karşı taraftan "Sadece bunlar karşı çıkmasını bilir" diyorlar. Biz çözüm önerilerini de, yaptığımız şeyleri de anlatıyoruz. Aklınızda bulunsun. Bu konuda daha detaylı bilgi isterseniz TEMA'dan ve Tepebaşı Belediyesi'ne başvurun. Etrafınıza da anlatabilirsiniz" sözlerini kullandı.

Ataç'ın konuşmasının ardından TEMA Vakfı İl Temsilcisi Ergun Mutlu, eğitim bağışı konuşmasının yanında termik santralin zararlarını anlatan bir sunum ve film gösterimi gerçekleştirdi. Programda daha sonra uzun dönemler hizmet vermiş 6 kıdemli muhtara plaket taktim edildi. Bu kapsamda 6 dönemdir göreve devam eden Karaçobanpınarı Mahalle Muhtarı Hikmet Dokuzlar, Hacıseyid Mahalle Muhtarı Münir Çorakbaş, Yörük Akçayır Mahalle Muhtarı Ahmet Alıgın ile 5 dönemdir muhtarlık görevlerini sürdüren Kumlubel Mahalle Muhtarı Ahmet Mandacı ve Yeni Akçayır Mahalle Muhtarı Fikret Şenev ile 4 dönemdir muhtarlığını sürdüren Yukarı Kartal Mahalle Muhtarı Ömer Er'e plaket takdim edildi. 91 mahalle muhtarına ise eğitim çalışmalarına sağladıkları katkılardan ötürü sertifika verildi.

Program, çektirilen toplu fotoğraf ile sona erdi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Eskişehir Tepebaşı Türkiye Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title