Haberler

Trabzon Hurması Nedir? Faydaları Nelerdir?

Güncelleme:
Abone Ol

Japon elması, Çin eriği olarak da bilinen Trabzon hurması, vücudun vitamin ihtiyacını karşılayarak hastalıklara karşı koruyor.

Japon hurması, Japon elması, Çin eriği, Doğu hurması olarak da bilinen Trabzon hurması, yöre yöre, il il çok çeşitli isimlerle adlandırılır.

TRABZON HURMASI NEDİR?

Latincesi Diospyros kaki olan bu şifalı meyve turuncu renkte ve yaklaşık elma büyüklüğündedir. Temmuz ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları kasım ayında olgunlaşır. Ana vatanı bir çok meyve gibi Çin'dir. Fakat daha sonra Japonya'ya getirildiği için Japon hurması adı verilmiştir. Ağaçta yetişir. Ağaç kazık köklüdür, ortalama 5-6 metreye kadar boylanır. Yaprakları ilkbaharda yeşil sonbaharda ise kırmızı, sarı, turuncu gibi renklere dönüşür. Bu yüzden ağaç, süs bitkisi olarak da peyzaj alanında kullanılır. Turuncu olan meyve çok tatlıdır. Meyvenin içinde kahverengi noktacıklar bulunur. İçi yumuşak olan meyve oldukça güzel bir tada sahiptir. Genellikle tropik ve subtropik iklimlerde yetişir. Serin iklimlerde istenildiği gibi yetişemez. Meyvesi çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Avrupa'da da üretimi yayılmıştır. Ülkemizin de bazı bölgelerinde yetiştirilmektedir. B1, B2, B3 ve C gibi çeşitli vitaminler ve askorbik asit içermektedir.

Yeni olgunlaşmış Trabzon hurması ağızda mayhoş ve ekşi bir tat bırakabilir. Bu yüzden hava sıcaklığından balkonda veya evde yerde bekleterek olgunlaşmasını beklediğinizde çok güzel bir meyve ile karşılaşabilirsiniz. Yeni olgunlaşmış olanlarını yemenizi pek tavsiye etmiyoruz. Eğer önceden hiç yemediyseniz yumuşak olanları alıp yemelisiniz.

FAYDALARI NELERDİR?

Hamur işleri, dondurmalar ve tatlılarda kullanılan meyve çiğ olarak da tüketilir. Ayrıca hamur işleri ve salatalarda da kullanılır. Reçel, marmelat, şurup, şerbet ve alkollü içeceklerin yapımında da kullanılan Trabzon hurması, idrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar. Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılabilir. Trabzon hurması ağacı gövde kabuğu kanamayı durdurucu etki yapar.

Ayrıca bu şifalı meyve, çok çeşitli vitaminler ile vücudun vitamin ihtiyacını karşılar. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardım eder. Ateş düşürmeye yardım eder. Yüksek ateşten korunmak için tüketilebilir.

HEMOROİDE, BRONŞİTE...

Meyve kabızlık tedavisinde kullanılır. Bu meyveyi tüketen kişiler kabızlık rahatsızlığından kurtulur. Ayrıca basur yani hemoroid sorunu olanlar da mutlaka tüketmelidir. Olgun kurutulmuş meyveler bronşit hastalığına şifa verir. Olgunlaşmamış olanlarının meyve suyu ise hipertansiyona iyi gelir. Hıçkırık tedavisinde de kullanılması da Trabzon hurması faydaları arasındadır. Cilt sıkılaştırıcı özelliklerinden dolayı yüz maskesi yaparken de kullanılan bir meyvedir. Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar.



Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Japonya Trabzon Z.Bitkisel Sağlık Sağlık Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title