Haberler

Turistik Akyaka Beldesi'nde Çöp İsyanı

Abone Ol

Muğla merkeze bağlı Akyaka Beldesi'nde, denize 150 metre mesafede ormanlık alan içine kurulu çöp ayrıştırma merkezinden yükselen ağır ve pis kokular, isyan ettirdi.

Muğla merkeze bağlı Akyaka Beldesi'nde, denize 150 metre mesafede ormanlık alan içine kurulu çöp ayrıştırma merkezinden yükselen ağır ve pis kokular, isyan ettirdi. Turistlerin bölgeyi terk etmesine yol açan merkezin yangın tehlikesi taşıdığı, bulaşıcı hastalıklara da davetiye çıkardığı ifade edildi.

Akyaka'nın Maden İskelesi Mevkii'nde, orman içindeki 1 dönümlük alana 2006 yılında belediye tarafından kurulan çöp ayrıştırma merkezi, özellikle akşam saatlerinde yaydığı pis ve ağır koku ile bölge sakinlerini bunalttı. Pet şişe, naylon ve gazetelerin ayrıştırıldığı, aynı zamanda Akyaka Belediyesi'nin hurda araç mezarlığı olarak da kullanılan, denize 150 metre, İdyma Antik Kenti ve Kral Mezarları'na da 200 mesafedeki merkez, yeryüzü cenneti olarak adlandırılan Gökova Körfezi'nin büyüsünü bozdu.

Aşırı sıcakların etkisiyle çöplükten yükselen pis kokular sahile kadar ulaşarak turistlerin tatilini kabusa çevirdi, otel ve yazlıkları da sinek bastı. Çöplükte biriken metan gazının yangın tehlikesi oluşturduğu, toprağa karışan asitlerin ise yeraltı sularını kirlettiği ifade edildi. Çam ormanlarının içindeki çöp dağlarının ayrıca, yaban domuzları ve başıboş köpeklerce dağıtılarak çevre kirliliğine yol açtığı, orman yangınına zemin hazırladığı belirtildi.

Piramit Evler Sitesi sakinleri Akyaka Belediyesi'ne durumu ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe yazarak çöp ayrıştırma merkezinin başka bir yere taşınmasını istedi. Belediyeden cevap alamayan site sakinleri ve çevredeki vatandaşlar sahilde eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

"ANTİK KENT VE KAYA MEZARLARI GEZİLEMİYOR"

Piramit Sitesi yöneticisi Fatoş İlhan, "Gelen kokular ve sinekler nedeniyle evlerimizde oturamaz, sahile çıkamaz olduk. Bu durumdan bizim kadar turistler de rahatsız. Konuyu belediyeye ilettik ama çözüm üretilmedi. Yazdığımız dilekçelere cevap alamıyoruz. Buradaki antik kent ve kaya mezarları da koku ve sineklerden nasibini alıyor. Gelen turist, kenti ve mezarları gezmeden geri dönüyor" dedi.

Bölge sakinlerinden Bilge Çatalak da çöplüğe bağlı hastalık riski nedeniyle çocuklarını bahçeye dahi çıkarmadıklarını belirterek, "Teknelerden toplanan çöpler de bu kıyıdan alınarak çöp ayrıştırma merkezine götürülüyor. Bu işlem yapılırken çöplerin büyük bir kısmı denize boşalıyor. Bu da deniz kirliliğine neden oluyor. Bu nedenle akşamüzerleri denize girmek mümkün değil. Eğer bu merkez taşınmazsa biz buradan taşınmak zorunda kalacağız" diye konuştu.

Celal İlhan da çöplüğün hem bu bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini hem de turizmi katlettiğini savunurken, "Çöpler ileride bir patlamaya neden olarak orman yangınına sebebiyet verebilir. Her gün saat 17.00'dan sonra burada yaşam şansımız kalmıyor. Herkes evine kapanıyor, kara sineklerle ve sivri sineklerle mücadele ediyoruz. Turistik oteller zor durumda. Bir gün kalan tatilci ikinci gün bavulunu toplayarak kaçarcasına burayı terk ediyor" dedi.

"BAŞKA BİR YERE TAŞIMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Akyaka Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Çalca ise koku oluşmaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Burada katı atıkları ayrıştırdıklarını ve bunu yapacak başka yer olmadığını ileri süren Başkan Çalca, "Bu yer de hazineye ait, yıllık 7 bin lira kira ödüyoruz. Merkezi başka bir yere taşımamız mümkün değil. Ayrıştırdığımız katı atıkları lisanslı firmalara veriyoruz. Evsel atıkları ise Ortaca'da bulunan çöp depolama merkezine götürüyoruz" diye konuştu.

Ahmet BAYRAK - MUĞLA / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title