Ucuza Satacağıma Keserim' Dedi Baba Mesleğine Geri Döndü
Düşen canlı hayvan fiyatları karşısında kuzularını değerinin altında satmak istemeyen yetiştirici, baba mesleği kasaplığa geri döndü.
Düşen canlı hayvan fiyatları karşısında kuzularını değerinin altında satmak istemeyen yetiştirici, baba mesleği kasaplığa geri döndü.
İzmir Seferihisar'da 20 yıldır koyun yetiştiriciliği yapan Hasan Gündüz, düşen hayvan fiyatlarından ötürü çareyi sektör içi meslek değişiminde buldu. Geçen yıla oranla yüzde 25 düşen canlı hayvan fiyatlarından dolayı kuzularını değerinin altında satmak istemeyen yetiştirici, 500 başın üzerindeki sürüsünü açacağı kasap dükkanında değerlendirme kararı aldı. "Atalarımızın, 'Kötü komşu ev sahibi yapar' sözündeki gibi, olumsuz koşullar bizi de işyeri sahibi yaptı" diyen 54 yaşındaki Gündüz, gençlik yıllarında babası ve dedesiyle 20 yıl kasaplık yaptığını belirterek, özellikle yükselen yem fiyatlarının maliyetlerini büyük ölçüde artırdığını söyledi.
CANLI HAYVAN 9, KIYMA 32 LİRA
Canlı hayvanın kilosunu geçen yıl 12, bu yıl 9 liradan sattıklarını karkas etin geçen yıl 20 bu yıl 17 TL ettiğini belirten Gündüz, fiyatların düşmesine rağmen bunun marketlerde etiketlere yansımadığını söyledi. Üreticinn zor durumda olduğunu anlatan Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: "Ne üretici kazanabiliyor ne de vatandaş ucuza et tüketebiliyor. Borsa da canlı hayvan fiyatı belli ama marketlerde belli değil. Bu kadar yüksek fiyat farkı olmaması gerekiyor. Aradaki fark celeplere kalıyor. Yem fiyatları aldı başını gidiyor, maliyetler yükseldi ama canlı hayvan fiyatları aşağıya doğru gidiyor. Üreticiler zor durumda olduğu için ucuz da olsa hayvanını satmak zorunda."
MEZBAHALARDAN KESİM TIRPANI
Artan maliyetlerin yetiştirici için büyük yük oluşturduğuna dikkat çeken usta yetiştirici, celeplerden kesim ücreti alan mezbahaların ekonomik değeri yüksek olan kelle, ciğer ve diğer sakatatlarını da alarak hayvanını kestiren üreticiye tırpan vurduğunu söyledi. Geçen yıllara oranla süt kuzu kesimi sonrası karkas etten elde edilen verimin yüzde 55'ten yüzde 47'ye düştüğüne dikkat çeken Gündüz, bunun sebebini birçok mezbahanın kapanmasına, kalan mezbahaların yoğun talebe yetişmek için hızlı ve özensiz şekilde kesim yapmasına bağladı. Gündüz, yetkilileri konu üzerinde daha titiz davranmaya çağırdı. - İZMİR