10 Yılda 400'ün Üzerinde Kemik İliği Nakli
Başkent Üniversitesi Adana Erişkin Kemik İliği Nakli ve Hücresel Tedavi Merkezi‘nin kemik iliği naklindeki 10. yılı nedeniyle tören düzenlendi.
Başkent Üniversitesi Adana Erişkin Kemik İliği Nakli ve Hücresel Tedavi Merkezi'nin kemik iliği naklindeki 10. yılı nedeniyle tören düzenlendi.
İlk kemik iliği naklinin Nisan 2004 tarihinde başarıyla gerçekleştiği ve bugüne kadar 400'ün üzerinde kemik iliği naklinin yapıldığı hastanedeki 10. Yıl Töreninde, duygu yüklü anlar yaşandı. Özellikle ilik nakli yaptırarak hayata yeniden "Merhaba" diyen hastalarla onların ilik nakillerini gerçekleştiren doktorların aynı ortamda bulunması hem ilginç hem de mutluluk verici bir tablo oluşturdu.
BÖLGEDE İLK VE TEK
Başkent Üniversitesi Adana Erişkin Kemik İliği Nakli ve Hücresel Tedavi Merkezi'nin Çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hakan Özdoğu, merkezlerinin bölgede tek olma özelliği taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Özdoğu, Hücresel tedavi alanında tedavi gereksinimlerini dünya standartlarında karşılayan, bilimsel gelişmelere katkıda bulunan, kendisini sürekli güncelleyen, çağdaş eğitimin yapıldığı, hasta, donör ve çalışan güvenliğini ön planda tutulduğu,uluslararası üstün nitelikli sağlık hizmetin üretildiği önder bir sağlık kuruluşu olmak misyonumuzdur" dedi.
BÖLGE EĞİTİM MERKEZİ RUHSATI
Kemik İliği Nakil Merkezi'ni destekleyen diğer ünitelerle ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Hakan Özdoğu da "2004 yılında kurulan Tedavi Amaçlı Aferez Ünitesi Sağlık Bakanlığı Terapötik Aferez Yönetmeliği doğrultusunda "Terapötik Aferez Merkezi" ve "Bölge Eğitim Merkezi" olarak ruhsatlandırıldığını ve Halen eğitim ve tedavi hizmetlerini yoğun olarak sürdürmektedir" dedi.
Prof. Dr. Hakan Özdoğu, merkezlerinde başlıca; akut lösemi, aplastik anemi, lenfoma, multiple myeloma, immun sistem bozukluğu ve orak hücre hastalığı gibi kemik iliği nakli ve hücresel tedavilerden yarar görebilecek olan, iyi ve kötü huylu kan hastalıklarının tedavi edildiğini bildirdi., "Yorucu ve zevkli bir çalışmanın 10'uncu yılına ulaşmaktan büyük onur duyuyoruz" dedi.
FACT-JACIE AKREDİTASYONU TÜRKİYE'DE İLK
Kemik iliği nakli ve hücresel tedavide Uluslararası düzeyde kalitenin göstergesi olan FACT-JACIE Akreditasyonunu 10 Ocak 2012 tarihinde Türkiye'de ilk alan Merkezin Klinik Medikal Direktörü olan Prof. Dr. Can Boğa ise şunları söyledi: "Kalitenin sürdürülmesi için alt yapı ve personel durumu dikkate alınarak her yıl kaç hastaya nakil yapılabileceği belirlenir. Merkezimizde ortalama yılda 70-80 hastaya kendisinden, tam uyumlu kardeşinden veya akraba dışı gönüllü bir kök hücre bağışçısından nakil yapılabilecek olanaklara sahiptir. Uyumlu verici taramasının beklenemeyeceği acil durumlarda uyumsuz nakiller de yapılabilmektedir. Nakil sonuçları üç ayda bir analiz edilerek Amerika (CIBMTR) ve Avrupa Merkezlerinin (EBMT) kayıtları ile karşılaştırılır, yeni hedefler belirlenir.
NAKİL SONUÇLARI
Prof. Dr. Can Boğa, uyumlu kardeşten yapılan akut myeloblastik lösemili hastalarda elde edilen sonuçlarımız oldukça yüz güldürücüdür." Bu hastalık grubunda nakilden sonra 3 yıl hastalıksız olma durumunun %75'e, hayatta olma oranının da yüzde 83'e ulaşarak Amerika ve Avrupa merkezlerinin ortalama sonuçlarının üzerinde bulunduğunu anlattı. Boğa, "İlave olarak, bu hastalarda, yerleştirilen hücrelerin hastaların dokularını reddetmesi ve nakilden dolayı hasta kaybı gibi olumsuzluklar da Batı literatürüne göre iki kat daha az olduğunu belirtti. Multiple myeloma, Lenfomalar, ve ALL sonuçlarının literatür ile benzer olduğunu ancak Hodgkin lenfoma sonuçlarının ise daha iyileştirilmesi hedeflenmektedir" dedi.
Prof.Dr. Can Boğa, kemik iliği naklinde en büyük kayıt sistemi olan ABD kayıtları ile Merkezin sonuçlarını kıyaslayarak sunan Boğa nakil verilerinin düzenli kaydedildiğini, denetlendiğini ve 3 ayda bir analiz edilerek değerlendirildiğini belirtti.
BİRÇOK İLKLERE İMZA ATILDI
Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu dolu dolu geçen on yılda gerçekleştirdikleri ilk nakillerine dikkati çekti. Kozanoğlu, "Bölgemizde ilk kez akraba dışı tam uyumlu ve yarı-uyumlu nakiller gerçekleştirilmiştir ve donör bulma şansı olmayan hastalar için de umut ışığı doğmuştur dedi. Standart tedavilere yanıt alınamayan ciddi hastaların ve bazen hayati tehdit edebilen, iltihaplı bağırsak hastalığı, multipl skleroz gibi bağışıklık sistemi hastalıkların tedavisinde kök hücre nakli başarıyla uygulanmıştır. Bölgemiz için önemli bir genetik hastalık ve halk sağlığı sorunu olan orak hücre hastalığının tedavisinde tam uyumlu kardeşten, bölgemizde ilk kez kök hücre nakli başarıyla gerçekleştirilmiştir" dedi.
Konuşmaların ardından ilik nakli yapılan hastalar yaşadıklarını anlatırken doktorlarına da teşekkür ettiler. - ADANA