Haberler

100. Yılında 1. Dünya Savaşı

Abone Ol

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü 4. Safranbolu kongresi Safranbolu Zalifre Otel’de başladı.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü 4. Safranbolu kongresi Safranbolu Zalifre Otel'de başladı.

"Yüzüncü Yılında 1. Dünya Savaşı" konulu kongre 2 gün sürerken, kongre kapsamında Safranbolu önemli isimleri ağırladı.

Magic FM Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Strateji Grubu Üyesi İlhan Alpboğa'nın ev sahipliğinde Safranbolu Zalifre Otel'de yapılan kongreye 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Ümit Özdağ başta olmak üzere 10 Üniversite ve yurt dışından tarihçi bilim adamı konuşmacı olarak katıldı.

Kongreye ayrıca, Karabük Vali Yardımcıları Tarkan Keskin ve Erkan Çapar, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Ümit Özdağ her yıl kongrenin organizasyonunu yapan İlhan Alpboğa'ya teşekkür ederek, " Bu yılki kongremizin konusu yüzüncü yılında birinci dünya savaşı. Birinci Dünya savaşı milletimizin ve devletimizin kaderini derinden etkileyen çok önemli bir süreç. Ancak entelektüel yaşamımızda yeterince karşılığını bulmadığını görüyoruz. Yurt dışında birinci dünya savaşının 100. yılı nedeniyle yazılmış Almanca ve İngilizce onlarca kitap varken, ülkemizde bu eserleri görmek mümkün değil. Özellikle, biz Türklerin, Rusların, Almanların ve Avusturyalıların tarihini 1. Dünya savaşının ne kadar derinden etkilediğini biliyoruz. Türk milleti 1. Dünya savaşı ile İmparatorluğunu tavsiye etmeye zorlanıyor ve savaşın sonunda da sadece imparatorluğun değil Türk milletinin de tavsiyesi gündeme geliyor. Birçok millet için 1. Dünya savaşı belki 1918'de bitiyor ama bizim için İstiklal Savaşını da birinci dünya savaşının devamı kabul edersek 1922'ye kadar da devam ettiği rahatlıkla söyleyebiliriz. Milletimizin ve devletimizin tarihi açısında bu kadar önemli olan 1. Dünya savaşının 100. yılını Safranbolu kongresinde daha kapsamlı olarak ele almaya karar verdik. Her birisi kendi alanında uzman olan bilim adamları ve tarihçilerin sunacağı tebliğleri dinleyeceğiz ve bunları bir kitap haline getireceğiz" dedi.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Türklerin, Birinci Dünya Savaşı'ndaki ordular ve onların savaş gücü hakkında yeterli ve doğru bilgi edinemediğini, bunların yabancı tarihlerden takip edilebileceğini anlatarak, "Elinize eski resimleri veya kartpostalları aldığınız zaman görürsünüz, renklendirilmiş siyah beyaz fotoğraflarda bir kalabalık var. Kalabalığa baktığınız zaman şunu görüyorsunuz; delikanlılar ayakkabısız, yalın ayak. Yani Birinci Cihan Harbi öncesi Avrupa'da sokakta yalın ayak gezen erkek delikanlı, İtalya'da, Avusturya'da hatta Fransa'da çok yaygın bir şeydi. Ayakkabı bile bulamayan insanlar şimdi postal, çizme, pabuç giymek zorunda. Çünkü asker oluyorlar" dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın konuşmasının ardından Porf. Dr. Haydar Çakmak'ın başkanlığında birinci oturumda 'Savaşa Giden Yol' ikinci oturumda 'Askeri ve Stratejik Açıda Savaşın Cepheleri' ve üçüncü oturumda ise 'Diplomasi Savaşları' konuları başlığında bilim adamları ve tarihçiler tarafından ele alınacak. Kongrenin son gününde ise 'Birinci Dünya Savaşı'nda İstihbarat ve Etnik Gruplar' ve 'Savaşın Sonuçları' ele alınacak. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ümit Özdağ Safranbolu Türkiye Karabük Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title