Haberler

2. Türkiye Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığı Semineri

Abone Ol

Agua Life Of Turkey Suda Yaşam Dergisi'nin Organize Ettiği '2. Türkiye Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığı Semineri' Van'da Yapıldı.

Agua Life Of Turkey Suda Yaşam Dergisi'nin organize ettiği '2. Türkiye Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığı Semineri' Van'da yapıldı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) binasında gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Agua Life Of Turkey Suda Yaşam Dergisi Editörü Kemal Cem Pülten, seminerin amacıyla ilgili bilgiler verdi. Seminerlerinin şuana kadar Türkiye'de 16 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yapıldığını ifade eden Pülten, 2,5 aylık süre içerisinde su ürünleri sektörünü bir araya getirdiklerini belirtti. Amaçlarının bürokratlar, akademisyenler, öğrenciler, yetiştiriciler, avlamacılar, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, birlik ve dernek yöneticilerini bir araya getirerek sinerji oluşturmak olduğunu anlatan Pülten, "Bu sayede bölgesel ve ulusal çözüm önerilerinin tartışılmasını sağlıyoruz. Seminerimizde sektörümüzün karşılaştığı bürokratik sorunlar ve çözüm önerileri, tatlı ve tuzlu suda yetiştiricilik, besleme, işleme, avlama ve yeni türler, Avrupa Birliği (AB) standartları, ithalat, ihracat konuları ele alınıyor" dedi.

VATSO Başkan Yardımcısı Hakan Emekçi'nin de kısa bir konuşma yapmasının ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Güzel slayt sunum eşliğinde Van ili ve ilçelerdeki alabalık tesislerinin genel durumları, sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili bilgiler sundu. Tesislerdeki en büyük sıkıntının işletme sahipleri ile çalışanlarının tecrübesizliğinden ve bilinçli olmamalarından dolayı kaynaklandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Güzel, bu konuda eğitim etkinliklerinin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Bir diğer sorunun ise balık üreticilerinin bir birlik altında toplanmamaları olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Güzel, bu konuda üreticilerin kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini kaydetti.

YYÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Güllü de slayt sunum eşliğinde Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na (DAKP) sundukları ve sona eren 'Kapasite Geliştirme Projesi' ile 'İnci Kefali'nin İşlenmesi Projesi'nin sağladığı katkılardan bahsetti. Projeler çerçevesinde Gevaş ilçesine balıkla yapılan köfte, burger gibi yiyeceklerin satışlarını yapan bir iş yeri açtıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Güllü bunu yaygınlaştırmak istediklerini, bu gibi yerlerin en kısa zamanda Van'da da açılacağını anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından program, seminere katılan akademisyenlerin öğrenci ve üreticilerin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

(SER-MET-Y) 16.05.2008 17:28 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title