Haberler

"2. Uluslararası İsmail Hakkı Bursevi Sempozyumu" Başladı

Abone Ol

Bursa Valisi Karaloğlu: "İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri, Bursa semasında halen bir kandil olarak durmakta ve bize ışık olmakta, bize yol göstermekte, bize yön göstermektedir"

Bursa Valiliği ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi iş birliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen "Uluslararası İsmail Hakkı Bursevi Sempozyumu" başladı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılış törenine, Vali Münir Karaloğlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, İl Müftüsü Mehmet Emin Ay ile akademisyenler ve diğer davetliler katıldı.

Karaloğlu, törende yaptığı konuşmada, bazı insanların kandil gibi çevrelerine ışık saçtığını, kimilerinin de kutup yıldızı gibi insanlara yol gösterdiğini söyledi.

İsmail Hakkı Bursevi'nin, bu coğrafyanın yetiştirdiği çok önemli mutasavvıflardan biri olduğunu dile getiren Karaloğlu, "İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri, tıpkı bu coğrafyada Yunus Emre gibi, Mevlana gibi, Hacı Bektaş-i Veli gibi, Ahmed-i Hani gibi bu toprakların mayasını sevgiyle aşkla muhabbetle yoğuran gönül erenlerinden biridir. İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri, Bursa semasında halen bir kandil olarak durmakta ve bize ışık olmakta, bize yol göstermekte, bize yön göstermektedir" dedi.

Sempozyumda, İsmail Hakkı Bursevi'nin eserleri ve yaşamının daha iyi anlaşılabilmesi için çalışmalar yapılacağını dile getiren Karaloğlu, "Onun mana ikliminde soluklanacağız ama her şeyden önemlisi onun şahsında medeniyetimizin köklerini, mayasını, kodlarını anlamaya çalışacağız.. Onun için bu sempozyumu önemsiyoruz" diye konuştu.

Yılmaz ise şunları kaydetti:

"İnsanlar vardır memleketleriyle milletleriyle övünür, insanlar vardır, memleketleri, şehirleri ve milletleri onlarla övünür. İsmail Hakkı Bursevi de bunlardan biridir. 2007 yılı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Mevlana Yılı olarak kutlanmıştı. O zaman biz güya Mevlana'yı tanıtıyorduk ama belki aslında Hazreti Mevlana bizi, yani Türkiye'yi dünyaya anlatıyordu. Bursevi'yi konuştukça aslında Bursevi bizi, Bursa'yı, Türk ve İslam kültürünü dünyaya haykırıyor demektir."

Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Salih Çift de İsmail Hakkı Bursevi'nin tek başına bütün bir Osmanlı düşüncesini temsil edebilecek güçte bir mütefekkir olduğunu ifade etti. Çift, bu düşünceden yola çıkarak, bu kuşatıcılığı aktaracak bir organizasyon düzenlediklerini anlattı.

Akademisyenlerin sunumlarıyla devam edecek sempozyum, 3 Kasım'da sona erecek. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

İsmail Hakkı Bursevi Münir Karaloğlu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title