2. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali
Festivalde katılımcılara, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler anısına "Bir Madencinin Günü" adlı kısa film izlettirildi Vali Düzgün: "Kayseri, kadim bir kültüre sahip. Bu kültürün tanıtımına festivalin büyük katkı sağlayacağına inanıyorum"
"2. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali"nde, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler anısına "Bir Madencinin Günü" adlı kısa film izlettirildi.
Talas ilçesindeki kurulu Yücel Çakmaklı Film Atölyesince, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Valiliği, Talas Belediyesi, Erciyes Üniversitesi ve Anadolu Sinemacılar Derneğinin desteğiyle organize edilen festivalin açılışı, bin 700 yıl önce yapılan Tol Mabet'te gerçekleştirildi.
Festivalin açılışında, Soma'da hayatını kaybeden 301 madenci için saygı duruşunda bulunuldu ve katılımcılara "Bir Madencinin Günü" adlı kısa film izlettirildi.
Açılışta konuşan Vali Orhan Düzgün, 6 bin yıllık bir geçmişe sahip Kayseri'nin tarihi ve doğal pek çok güzelliği barındırdığını söyledi.
Sanayi ve ticaret hayatıyla bilinen Kayseri'nin sahip olduğu değerlere dikkati çeken Düzgün, şunları kaydetti:
"Türkiye'de Selçuklu'nun izlerini taşıyan 3 kentten biri, Kayseri. Kent merkezinin yanı sıra çevre ilçelerde de pek çok tarihi değer var. Kayseri, kadim bir kültüre sahip. Bu kültürün tanıtımına film festivalinin büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Her şeyden önce festivalin açılışını gerçekleştirdiğimiz şu mabet, Talas'ın ve Kayseri'nin kadimliğinin en büyük göstergesi. Kayaya oyulmuş bu görkemli eserin yanı sıra diğer eserlerin buraya gelen sanatçılarımızın ve misafirlerimizin dikkatini çekeceğine inanıyorum."
Düzgün, kente gelen sanatçılara Kayseri'yi ve ilçelerini gezip görmelerini tavsiye etti.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise ikincisi gerçekleştirilen festivalde büyük emeği olan genç sinemacılara ve gençlere destek veren eski Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım'a teşekkür etti.
Festival Koordinatörü Kerem Abanoz da Soma'da yaşanan acı olay nedeniyle festivale buruk başladıklarını söyledi.
Abanoz, "Festivalimizde 4 gün boyunca film gösterimlerinin yanı sıra sanatçılarımızın söyleşileri ve sergilerimiz olacak" dedi.
Konuşmaların ardından, bir zamanlar Türklerin ve Ermenilerin iç içe yaşadığı, restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulan tarihi Ali Saip Paşa Sokağı'nda "Dinle Neyden" filminin açık hava gösterimi yapıldı.
Festival için Kayseri'ye gelen oyuncu Janset Paçal, genç sinemacıların her zaman yanında olduklarını söyledi.
Gençlere destek verilmesi gerektiğini ifade eden Paçal, "Bizler gençlerin yaptığı her işte yardımcı olmaya hazırız. Talas, çok etkileyici, umarım devamı gelir" ifadesini kullandı.
Oyuncu Özgür Çevik ise "Festivalin henüz ikinci yılı. İleride bir Altın Koza, Altın Portakal gibi olmasını ümit ederim" diye konuştu.
Ödüller
Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali'ne 127 kısa film ve 75 belgesel film katıldı. Ön eleme jürisi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda belgesel film dalında 12, kısa film dalında ise 16 film finale kaldı.
Festival kapsamında, belgesel film dalında en iyi film, en iyi konsept ve senaryo, en iyi görüntü ödülleri ile Türk Sineması 100. Yıl Özel Ödülü ve jüri özel ödülleri; kısa film dalında ise en iyi film, jüri özel ödülü ve Türk Sineması 100. Yıl Özel Ödülü sahiplerini bulacak. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda sinemacının katıldığı festivalde 45 bin lira ödül verilecek. - Kayseri