3+1 Mesleki Eğitim Tanıtım Toplantısı
ve SATSO işbirliği ile önümüzde ki yıl hayata geçirilecek olan 3+1 sistemi ile; üniversitenin nitelikli eleman yetiştirilmesinde ki misyonu sanayi kuruluşları ile paylaşılırken öğrencilerin iş dünyasına adapte olmasında ki sıkıntıların önüne...
Sakarya Üniversitesi
ve SATSO işbirliği ile önümüzde ki yıl hayata geçirilecek olan 3+1 sistemi ile; üniversitenin nitelikli eleman yetiştirilmesinde ki misyonu sanayi kuruluşları ile paylaşılırken öğrencilerin iş dünyasına adapte olmasında ki sıkıntıların önüne geçilecek.
Sakarya Üniversitesi tarafından geliştirilen ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) işbirliği ile başlangıç çalışmaları yürütülen 3+1 Mesleki Eğitim Sistemi, düzenlenen toplantı ile sektör temsilcilerine tanıtıldı. 2 yıllık yüksekokul programlarına öğrenim gören öğrencinin 4 dönemlik eğitim süresinin bir dönemini tam zamanlı olarak işletmelerde staj şeklinde geçirmesini öngören proje ile; öğrencilerin iş dünyasına adaptasyonunun hızlandırılması ve sanayinin nitelikli işgücü yetiştirilmesi konusunda tecrübelerini paylaşıma açması öngörülüyor.
Yaklaşık 8 aydır tanıtım ve oluşum çalışmaları yürütülen proje, SATSO Ali Coşkun Konferans salonunda düzenlenen program ile sektör temsilcileri, STK'lar ve Resmi Kurumlara tanıtıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, "SATSO olarak SAÜ Meslek Yüksekokullarında öğrencilerin istihdama yönelik yetişmelerini sağlamak amacıyla, eğitimde 3 dönemleri okulda der ve 1 dönemi işletmelerde uygulamalı olarak yapmalarını içeren bu projeyi destekliyoruz" dedi.
SAÜ Rektörü Prof Dr. Muzaffer Elmas, 20 yıldır sanayiciler ve üniversite görevlileri arasında yapılan her toplantıda gündeme gelen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen, 'sanayi kuruluşlarına ara eleman sağlanması' konusunun bu proje ile nihayet hayata geçirileceğini ifade ederek, "3+1 sistemi bu alanda yapılan bir başlangıçtır. Projemiz uygulaya geçtiği zaman eksik yerlerini görerek gerekli düzeltmeleri yapacak ve bunu daha mükemmel bir hale getirmek için çaba sarf edeceğiz. Eskiden üniversitelerimizin makine ve teknoloji bölümleri bir teknik ekipmanı satın alıp 30-40 yıl kesintisiz olarak kullanabilirlerdi. Ancak değişen imkanlar artık bunu mümkün kılmıyor. Üniversiteler değişen teknoloji gündeminde yeni makineleri eğitim için sürekli satın alamıyor. Bu açıdan sanayi ile işbirliği son derece önemli. Biz artık üniversitelerde değişeme açık ve iş dünyasına adapte olabilecek bireyler yetiştirmeliyiz. Bizim görevimiz artık bu. Öğrencileri sadece teorik bilgilerle doldurmak artık çok geçerli olan bir şey değil" diye konuştu.
SAÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü ve MEYOK Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise projenin detayları hakkında sunum yaptı. Öğrencilerin proje kapsamında 16 haftalık tam zamanlı bir dönemi işletmelerde uygulamalı olarak geçireceklerini ifade eden Sarıbıyık, bu öğrencilerin sigortalarının da SGK hükümlerine göre SAÜ tarafından ödeneceğini söyledi.
Düzenlenen toplantıya
Adapazarı Kaymakamı Akın Yılmaz, Arifiye Kaymakamı Birol Kurubal, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Arifiye Kaymakamı İsmail Karakullukçu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, İş Kur İl Müdürü Tekin Kaya, KOSGEB İl Müdürü İsmet Yılmaz, TZOB Sakarya Şube Başkanı Hamdi Şenoğlu, SAÜ Öğretim Görevlileri ve Proje Yöneticileri ve sektör temsilcileri katıldı. - SAKARYA