4. Örgütsel Davranış Kongresi Adana'da Gerçekleşti
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleşen “4. Örgütsel Davranış Kongresi”, örgütsel davranış bilimi alanında çalışan akademisyenleri Adana’da buluşturdu.
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleşen "4. Örgütsel Davranış Kongresi", örgütsel davranış bilimi alanında çalışan akademisyenleri Adana'da buluşturdu. Kongrede, 100'den fazla üniversiteden akademisyenin katılımı ile 300'e yakın bildiri tartışıldı.
Her yıl farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde düzenlenen ulusal ve hakemli bir kongre olan Örgütsel Davranış Kongresi, Adana Sheraton Oteli'nde gerçekleşti. Kongrenin dönem başkanlığını üstlenen, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Azmi Yalçın, açılış konuşmasında, kamu veya özel organizasyonlarda başarı ya da başarısızlığı belirleyen en önemli etkenlerden birinin, kişilerin kurum içinde sergiledikleri tutum ve davranışlar olduğunu belirtti. Yalçın, bu yüzden organizasyon içinde bireysel davranışların nasıl oluştuğunu ve bunların organizasyon bütününe nasıl yansıdığını anlamanın, bu alandaki akademisyenlerin ortaya koyması ve uygulamadaki yöneticilerin dikkate alması gereken en önemli konuların başında geldiğini ifade etti. Kongreyi de bu amaçla gerçekleştirdiklerini anlatan Yalçın, Örgütsel Davranış Kongresi'nde, organizasyon içerisinde bireylerin karşılıklı etkileşim içindeki davranışlarının nasıl oluştuğu ve örgütsel sonuçlara nasıl yansıdığı üzerine çok sayıda bildiri sunulacağını kaydetti.
15 Temmuz kahramanlarını andı
Türkiye'nin, 15 Temmuz darbe kalkışmasından bu yana olağanüstü günler geçirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Azmi Yalçın, "Bugün burada bu kongreyi yapabiliyorsak, bunu her şeyden önce canlarını vatanı ve milleti için ortaya koyan, bu yolda şehit düşen ya da gazi olan kahramanlarımıza borçluyuz. Onları saygıyla anıyoruz, haklarını ödeyemeyiz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. Bu olağanüstü koşullarda bizlere maddi ve manevi destek vererek bu kongrenin gerçekleşmesini sağlayan kişi ve kuruluşlara minnettarız" dedi.
100'den fazla üniversiteden katılım
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Arıkan da bilimsel etkinliklerin, kongrelerin, konferansların hem akademik dünyanın birbirleri ile buluşması hem de burada tartışılan konuların iş dünyası ile paylaşılması açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı. 100'den fazla üniversiteden akademisyen ile 300'e yakın bildirinin tartışılacağı Örgütsel Davranış Kongresi'nin hem akademik dünyaya hem de iş dünyasına önemli katkılar sağlayacağından kuşkusu olmadığını belirten Arıkan, çalışmalarda emeği geçen herkese şükranlarını sunduğunu ifade etti.
"Bilimsel toplantılar geleceğimize ışık tutuyor"
Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel ise, kongrenin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin büyük gayreti ve ev sahipliği ile gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:
"Biraz önce tanıtım filminde de görüldüğü gibi 43 yaşını doldurmuş olan üniversitemiz, gerçekten Adana'mızın, bölgemizin eğitim, sosyal ve kültürel alanlarında daima var olma arzusunda olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bu bakımdan bu tür kongre, toplantı ve çalıştayları çok önemsemekteyiz ve bunlarla ülkemizin geleceğine ışık tutma yolunda önemli adımlar attığımızı düşünmekteyim. Değerli öğretim üyesi arkadaşlarım, geçen yıl kasım ayında başlayan çalışmalarını bu yıl yine kasım ayında ümit ediyorum ki çok başarılı bir kongre ile taçlandıracaklar. Kendilerine bu önemli gayretlerinden dolayı üniversitemiz adına teşekkür ediyorum."
"İleri teknoloji ve bilgi odaklı yaklaşımla üst lige çıkarız"
Kongrede iş dünyası adına söz alan Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe de Adana iş dünyası olarak böylesine önemli bir akademik çalışmaya destek vermekten onur duyduklarını vurguladı. Adana'nın çalışmaya ev sahipliği yapmasını sağlayan Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni özverili çalışmalarından dolayı kutladığını ifade eden Menevşe, "ATO ve iş alemi olarak, ekonomik gelişmelerin ancak bilimin ışığı altında olabileceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Kongreye ev sahipliği yapan fakültenin, 1967 yılında Adana Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla kurulduğunu anlatan Menevşe, "Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi bölgemizin ilk yüksek öğrenim kurumudur. Akademinin öğretim üyeleri Türkiye'nin saygın üniversitelerinden Odamızın girişimleri ve destekleriyle Adana'ya gelerek ders vermiştir. Fakültemiz ve Odamızın yakın iş birliği o günlere kadar dayanır. Odamızın o dönemde başkanlığını yapan -ki o zaman Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçiyordu- Sakıp Sabancı idi. Takiben de Ferit Erçetin geniş vizyonu ve yönetimiyle bu çabaları yapmıştır. İyi ki de yapmıştır. Akademi, Adana'nın o dönemde hızla tarımdan sanayiye dönüşen ve büyüyen ekonomisine nitelikli insan gücü sağlarken, kentin entelektüel girişimine de önemli katkı sağlamıştır. Bugün de fakültemiz Türkiye'nin büyük firmalarının, holdinglerinin kurucularını, ortaklarını, CEO'larını yetiştirmektedir. Adana adına kendilerine teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
İşletmelerin Ar-Ge, inovasyon, ileri teknoloji ve bilgi odaklı bir yaklaşımla katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle gelişeceğine inandıklarını ifade eden Atila Menevşe, "Ülkemiz ekonomisi ancak bu vizyonla bir üst lige çıkabilecektir. Bu bakımdan 4. Örgütsel Davranış Kongresi'ni çok önemsiyoruz ve sonuçlarını da merakla takip ediyoruz" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından; kongrenin gerçekleşmesine katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara plaket takdim edildi.
4 ayrı salonda 28 oturum
Açılış töreninin ardından kongre, aynı anda 4 ayrı salonda gerçekleştirilen panellerle devam etti. İki gün süren kongre kapsamında gerçekleşen 28 ayrı oturumda; "Örgütsel Davranışta Araştırma Yöntemleri" başlığı altında nicel araştırma yöntemleri, nitel araştırma yöntemleri, örneklem seçimi, karma yöntemler; "Örgüt Düzeyinde Örgütsel Davranış" başlığı altında liderlik, amaç belirleme, iş dizaynı, geri bildirim, ödüller, iletişim, sosyalleşmenin bireye bağlamsal etkileri, örgütsel ve ulusal kültür, örgütsel kimlik, örgütsel iklim, performans, yaratıcılık, bağlılık, örgütsel vatandaşlık, stres, işe gelmeme davranışı, iş gören devri, etik, sapkın davranışlar, pozitif örgütsel davranış, sinisizm, yeşil örgütsel davranış; "Takımlar ve Gruplar ile İlgili Örgütsel Davranış" başlığı altında güven, adalet, güç-politika, sosyal değişim, sosyal ağlar, saldırgan davranışlar, liderlik, karar verme, işbirliği, çatışma, uyum, çeşitlilik, çalışanın enerjisi, yıldırma; "Çalışan Bireyle İlgili Örgütsel Davranış" başlığı altında ise inançlar, değerler, duygular, kişilik, tutumlar, algılama, atfetme, öğrenme, motivasyon, karar verme konuları ele alındı. - ADANA