Haberler

5. İzmir İktisat Kongresi

Abone Ol

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "2023 hedefleri ülkedeki yatırım potansiyelinin yükseltilmesiyle ve yerli yabancı girişimcilerin yatırımlarını artırmalarıyla gerçekleşebilir" Başbakanlık Yatı...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2023 hedeflerinin ülkedeki yatırım potansiyelinin yükseltilmesi, yerli yabancı girişimcilerin yatırımlarını artırmasıyla gerçekleşebileceğini söyledi.

"Küresel Ekonomik Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi" ana temasıyla düzenlenen 5. İzmir İktisat Kongresi'nde, "Küresel Yatırımlar ve Türkiye Ekonomisi" paneli, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu, İzmir İktisat Kongrelerinin Türk iş dünyasının yapısını anlamak adına önemli olduğunu belirterek, 1. İzmir İktisat Kongresi'nin ardından 1925 yılında çıkarılan kanunla ticaret ve sanayi odalarının ülke sathına yayılmasında önemli olduğunu ifade etti.

2. İzmir İktisar Kongresi'nde alınan kararlarla Türkiye'nin dışa açık bir ekonomi haline geldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, merhum Turgut Özal'ın Türk girişimcisini dünyadaki girişimcilerle rekabet eder hale getirdiğini bildirdi.

Türkiye'nin orta gelirli ülke grubundan yüksek gelirli ülke grubuna girmek için atılım yaptığı bugünlerde 5. İzmir İktisat Kongresi'nin özel sektör açısından önemli olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, 2023 hedeflerinin ülkedeki yatırım potansiyelinin yükseltilmesi ve yerli yabancı girişimcilerinin yatırımlarını artırmalarıyla gerçekleşebileceğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, yeni bir ekonomik düzen kurulduğunu ve bu yeni düzende herkesin yerini alması gerektiğine dikkati çekerek, zor bir dönemden geçildiğini ve küresel ölçekte yatırımların hala toparlanamadığını kaydetti.

2007 yılında 11,8 trilyon dolar olan ülkeden ülkeye yapılan yatırım miktarının 2009 yılında 1,7 trilyon dolara indiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, 2012 yılında ise bu rakamın 4,6 trilyon dolara çıktığı, kriz dönemine göre bir iyileşme olsa da henüz kriz öncesi döneme dönülmediğini anlattı.

EXPO 2020'nin Türkiye'nin tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "Bizdeki girişimci ruhla yapamayacağımız şey yok. Bizde olmayan sadece para. 'Heri iş yaparım' anlayışından çıkıp 'Ben şu işin erbabayım' diyen insanları yetiştirmemiz lazım" diye konuştu.

"Türkiye potansiyelinin altında yatırım çekiyor"

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türkiye'nin potansiyelinin altında yatırım çektiğini belirterek, "Potansiyelimiz, ekonomimizin ölçeği, müteşebbislerimizin kalitesi, sektörel dağılım ve çeşitlilik, ülkemizdeki altyapı ve gerekli insan sermayemiz ile çevre ülkelerle olan etkileşimimiz, ticari ekonomik ve siyasi bağlarımız Türkiye'yi çok farklı bir noktaya koyuyor. Ancak yatırım anlamında Türkiye adına bir şanssızlık var" şeklinde konuştu.

İlker Aycı, Türkiye'nin kağıt üzerinde olduğundan daha riskli göründüğünü, Brezilya'nın kağıt üzerinde daha parlak görüntüsü olsa da gerçek durumun farklı olduğunu ifade etti.

Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos ise Türkiye'nin son yıllardaki başarısının özel sektör kaynaklı olduğunu belirterek, Türk Hükümeti'nin özel sektöre büyük şanslar verdiğini söyledi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek ise kriz sonrasında gelişmekte olan ülkelerde sınırlı bir iyileşmenin olduğunu belirterek, bu dönemde bu ülkelere doğrudan dış yatırım (DDY) akışının hızlandığını ifade etti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkan Vekili Akın Kozanoğlu da Türkiye'deki uluslararası yatırım stokunun son 10 yılda 10 kat arttığını belirterek, "Esas katkıyı bu şirketlerin yarattığı katma değerde aramak gerekir" dedi.

Avrupa Yatırım Bankası İstanbul Ofisi Başkanı Massimo d'Eufemia ise Marmaray Projesi'ne banka olarak 4 milyar avro finansman sağladıklarını ve Türkiye ile yakın işbirliği içinde olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin Avrupa'nın en önemli dış ticaret partneri olduğunu ifade eden d'Eufemia, Avrupa ekonomisinin toparlanmasının Türkiye ekonomisi için de önemli olacağını kaydetti.

d'Eufemia, Türk KOBİ'lerine yılda 800 milyon avro civarında uzun vadeli finansman desteği sağladıklarını ve 12 Türk bankasıyla işbirliği içinde olduklarını da anlattı.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban ise Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda hızlı yol alınmasına rağmen, ülkenin bu alandaki performansının derecelendirme kuruluşları tarafından hakkıyla değerlendirilmediğini söyledi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title