Haberler

6 Farklı Ülkeden 10 Şair "Direniş" Şiirleri Okudu

Abone Ol

Suriye, Irak, Doğu Türkistan, Somali, Bosna Hersek ve Türkiye’den önde gelen 10 şair, direniş ruhunu yansıtan şiirleriyle İslam coğrafyasında yaşanan zulmü anlattı.

Suriye, Irak, Doğu Türkistan, Somali, Bosna Hersek ve Türkiye'den önde gelen 10 şair, direniş ruhunu yansıtan şiirleriyle İslam coğrafyasında yaşanan zulmü anlattı.

Esenler Belediyesi, Şeb-i Yelda'da yani yılın en uzun günü 21 Aralık'ta şiir gecesi düzenledi. Programda 6 farklı ülkenin önde gelen 10 şairi; Dzmal Latıc (Bosna Hersek), Abdullah Hasan Botan (Somali), Muhetear Bogela (Doğu Türkistan), Zeyd El Kureysi ( Irak ), Muhammed Hac Bekri ( Suriye ), Abdülbaki Kömür, Cahit Koytak, Ferman Karaçam, Nurullah Genç ve Şeref Akbaba, direniş temalı şiirlerini okudu.

"Terör İslam'a zarar veriyor"

"Şeb-i Yelda'da Şiir" gecesine Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Geceye katılan şairler de şiirleriyle ilgili düşüncelerini ve İslam coğrafyasında yaşanan zulümleri değerlendirdi. Somali'den katılan Şair Abdullah Hasan Botan terör eylemlerinin İslam'a verdiği zararı şiirinde anlattığını söyledi. Londra'da yaşanan terör saldırısı bizzat tecrübe ettiğini ifade eden Botan, "Bu akşam okuyacağım şiirde bizzat yaşadığım bir tecrübeyi anlatacağım. 2005 yılında Londra'da gerçekleşen bombalı saldırıda metro istasyonundaydım. Saldırıya şahit oldum. Bu saldırıda 55 masum insan hayatını kaybetti. Bu şiiirle İslam adına yapılan terör aktivitelerinin islama ne kadar zarar verdiğini anlatmak istedim" dedi.

" Suriye'de zalimin zulmünü kabul etmedik"

Gecenin en anlamlı şiirlerinin birini de Suriyeli Şair Muhammed Hac Bekri okudu. Halep ie ilgili kısa bir şiir de okuyan şair Halep'i ve Türkiye'yi direniş açısından bir birine benzetti. Türkiye'nin yaşadığı 15 Temmuz darbe girişimi hakkında da konuşan Bekri şu ifadeleri kullandı: " Suriye'de bir sürü acı yaşanıyor. İnsanlar televizyondan izleyebiliyor. Bazı konuları anlayabiliyor ama biz şair olarak bunu şiir diliyle anlatmak istedik inanıyorum ki şiir, televizyonun ulaşamadığı yerlere ulaşacak. Direniş demek Halep demektir ve özgür olmaya uğraşmak demektir. Direniş, Türkiye'e yaşanan 15 Temmuz olayı demektir. Halkın tek ses altında toplanmasıdır. Biz de Suriye'de zalimin zulmünü kabul etmedik ve buna karşı çıktık. Ama uluslararası güçler karıştığı için bazı sıkıntıları aşamadık. Türkiye'de demokrasi var ve bu demokrasiyi kollayan halk da var."

"Artık şiir konuşsun, kurşunlar sussun"

Yaşanan zulümlerin hiç eksik olmadığı Irak'ı temsilen Şair Zeyd El Kureysi gecede şiir okudu. Şiirinde mültecilerin yaşadığı zorlukları anlatan şair, şiiri ile ilgili konuşmasında, "Şiir mültecilerin durumunu anlatıyor. Suriye, Irak, Filistin. Mülteci nerede olursa olsun bu şiirle onları anlatacağım. Şair olarak inanıyorum ki şiir mazlumun sesidir. Şiirin sesinin siahın sesinden daha yüksek olması gerekiyor ve böyle olduğuna da inanıyorum. Artık şiir konuşsun, kurşunlar sussun" dedi.

"21'inci yüzyılın direniş sembolü Recep Tayyip Erdoğan"

Programda Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da bir konuşma yaptı. Tarihleri direniş sembollerinin olduğunu ifade eden Göksu, 21'inci yüzyılın direniş sembolünün Recep Tayyip Erdoğan olduğunu sözlerine ekledi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Suriye Irak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title