65 Yıldır Semaver Yapıyor
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yaşayan 74 yaşındaki Ömer Acar, 9 yaşından itibaren, tarihi Taşhan'da bakır, bronz ve pirinçten semaver yapıyor Semaver ustası Acar: "Türkiye'de benden başka, düz levhayı çekiçle şekillendirerek bu sanatı yapan yok"
ERÇİN TOP - İRFAN AĞCA - Vezirköprü ilçesinde yaşayan 74 yaşındaki Ömer Acar, 9 yaşından itibaren, tarihi Taşhan'daki atölyesinde bakır, bronz ve pirinçten semaver yapıyor.
Küçük atölyesinde düz levhaları çekiçle şekillendirerek 65 yıldır meraklılarına semaverler yapan Acar, sabah erken saatlerde başladığı mesaisini geç saatlere kadar sürdürüyor.
Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, semaver yapımına 9 yaşında başladığını, 65 yıldır bakır, bronz ve pirinç levhalara şekil verdiğini anlattı.
"9 yaşımdan bu yana sanatkarım, ayda 4 ya da 5 semaver ancak yapıyorum" diyen Acar, şöyle konuştu:
"Makine ile semaver yapımı her yerde oldukça yaygın ama Türkiye'de benden başka, düz levhayı çekiçle şekillendirerek bu sanatı yapan yok. Benden üstün ustalar var ama semaver üzerine çekiçle yapımda benden başka Türkiye'de bu işi yapan yok. Sanata da çok meraklıyım. Bir semaveri yaptığımda eğer hoşuma gitmiyorsa bir haftalık emeğimi ezip atıyorum."
"En iyi çay bakır semaverde olur"
Suyu ortadan ısıtmaya başlaması nedeniyle, semaverde yapılan çayın, insanın boğazını yakmadığını savunan Acar, "Semaverimizin suyu ortasından ısındığı için çay yumuşak, hafif olur. Çaydanlıktaki sular haşlama olur. Boğaz yollarını yakar. Bakır semaverin suyu çabuk ısınır geç soğur. Çaydanlıkta yapılan çayın suyu geç ısınır hemen soğur" diye konuştu.
Piyasada, paslanmaz sacdan yapılan birçok semaverin krom çelik diye vatandaşa satıldığını iddia eden Acar, şunları kaydetti:
"Ustalarımız yanlış anlamasın, onlar krom çelik değil, paslanmaz sac. Krom çeliğe mıknatıs tutulduğu zaman yapışmaz. Hakiki krom çeliğe mıknatıs yapışmaz ama paslanmaz çelik ise mıknatıs ona hemen yapışır. Bir kişiye çivi battığı zaman önce tetanos aşısı yapılıyor, oksitten dolayı. Tenekede, galvanizde oksit var ama bakırda oksit olmaz. En iyi çay bakır semaverde olur, bir de porselenden yapılma semaverde olur."
Semaverin Ruslar tarafından icat edildiğini anlatan Acar, "Ruslar İran'a, Hindistan'a ve Türkiye'ye sipariş semaverler yaptılar. Zaten Rus semaveri denmesinin nedeni o. Benim yaptığım semaverler de Rus tipi ama dışına şekil isteniyorsa ona işleme yapıyoruz" dedi.
Acar, yaptığı semaverlerin el işçiliğiyle kullanılan malzemeye göre 300 ila 2 bin lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi. - Samsun