8. Antalya Türk Müziği Günleri Başladı
ATSO'nun 131.Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri "Antalya Türk Müziği Günleri" ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda başladı.
ATSO'nun 131. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl sekizincisi düzenlenen geleneksel "Antalya Türk Müziği Günleri" Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Atatürk Konferans Salonu'nda başladı.
Müzik Günleri kapsamında ANSAN, Soysal Sanat Evi ve Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin "Tuvaldeki Melodiler" isimli Müzik Temalı karma resim sergisi açıldı. Serginin açılış kurdelesini ATSO Başkanı Budak, sanatçılarla birlikte kesti.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak turizm, tarım, sanayi, ticaret, inşaat gibi bütün sektörlerde sorunlara çözüm üretmek için çalıştıklarını vurgulayarak, "Ama bütün çalışmalarımız içerisinde, en özel, en anlamlı çalışmalarımız kültür ve sanat alanında olmuştur. ATSO Kültür Merkezi yatırımımız, Kaleiçi ATSO Evi yatırımımız ve Türk Müziği Günlerimiz, bu dönemki çalışmalarımız arasında çok özel bir yer tutmaktadır" dedi.
Sanatın önemine değinen Budak, "Bir insan ne yaparsa yapsın, sanat duygusuyla yapmalıdır. İster inşaatçı olun, ister sanayici olun, ister tarım üreticisi olun, ister perakende ticarette olun, ister yeme içme sektöründe olun, eğer yaptığınız işe sanat katarsanız yaptığını iş iyi olur, güzel olur, başarılı olursunuz. Sanat inceliktir, özendir, uyumdur, güzelliktir. İşlerimizi, binalarımızı, şehirlerimizi sanatla yapsaydık, Türkiye çoktan dünyada ilk 10 ülke arasında olurdu" dedi.
Türk Müziği ve Türk Halk Müziği'nin bu toprakların binlerce yıllık kültürünü yansıttığını belirten Budak, "Bu mirasın genç nesillere aktarılması hayati bir konudur. Türkiye'de geleneksel müziğin korunmasına ve desteklenmesine dönük olarak birçok şey yapılmıştır. Bakanlık, TRT, konservatuvarlar önemli hizmetler vermektedirler. Yine de geleneksel müziğimiz piyasanın etkisinden, popüler kültür etkisinden tam olarak korunamamıştır. Televizyon ve radyolarda yayınlanan müziklerin niteliği aslında tartışılması gereken bir konudur. Öyle şarkı sözleri var ki, kültürü yerle bir etmektedir. Bu ortam nedeniyle Türk Müziği dünyada hak ettiği yeri bulamamıştır. Bir ülke kendi değerlerine sahip çıkarsa dünyada o değere ilgi gösterir, saygı duyar. Oysa bizim büyük bestecilerimiz, büyük yorumcularımız bırakın dünyaya tanıtmayı, genç nesillere bile tanıtılmamıştır. Bu nedenle biz, aslında hep birlikte kültür mirasımızı korumak ve geleceğe taşımakla yükümlüyüz ve ATSO olarak önemli bir sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
45 TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU SAHNE ALACAK
ATSO 8. Antalya Türk Müziği Günleri'nin gündüz bölümlerinde 29 Türk Sanat Müziği Korosu ve 16 Türk Halk Müziği Korosu olmak üzere toplam 45 Türk Müziği topluluğu sahne alacağı belirtildi. Etkinliğin akşam bölümlerinde ise Gülcan Kaya, Tuğrul Şan, Mustafa Sağyaşar, Özgen Gürbüz, Elif Güreşçi Çiftçioğlu, Hilal Çelebi, Kemal Caner gibi TRT Genel Müdürlüğü Müzik Dairesi Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı ses ve saz sanatçılarının müzik tutkunları ile buluşacağı kaydedildi.
Ayrıca toplam 57 programın içinde Türk Müziği ile ilgili önemli sanatçıların söyleşi ve sohbet programlarının da yer alacağı, ANSAN, Soysal Sanat Evi, Dali Sanat Galerisi ve Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin "Tuvaldeki Melodiler" isimli Müzik Temalı karma resim sergisi ile de Antalya'lılara görsel bir şölen sunulduğu ifade edildi.
Etkinliğe katılmak isteyen sanatseverler için; 5-6-7 Nisan tarihlerinde gündüz 10: 00 ve akşam 18: 00 saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'ndan hareket edecek servisin ATSO Eski Binası - Topçular - ATSO Hizmet Binası istikametinde geliş ve akşam program bitiminde ATSO Hizmet Binası hareket - Kepez - Konyaaltı - Lara bölgelerine dönüş olacak şekilde hizmet vereceği bildirildi. - ANTALYA