9. Atso Antalya Türk Müziği Günleri
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)'nun 132. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl dokuzuncusu düzenlenen geleneksel "Antalya Türk Müziği Günleri" ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda törenle başladı.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)'nun 132. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl dokuzuncusu düzenlenen geleneksel "Antalya Türk Müziği Günleri" ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda törenle başladı. 4-6 Nisan tarihleri arasında düzenlenen "ATSO Antalya Türk Müziği Günleri"ne 46 amatör topluluğun katılımıyla toplam 61 program sunulacak.
Açılışta bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Çetin, son günlerde ülke gündeminde yaşanan gelişmelere vurgu yaparak, "Özellikle siyasetteki gerginlikten yorulduğumuz günlerde bizlere ilaç olacağınız için, bu dünyada siyasetten başka müzik gibi güzel şeylerin de olduğunu hatırlattığınız için teşekkür ediyorum" dedi.
ATSO Yönetim Kurulu olarak her zaman Antalya ekonomisinin gelişmesinde kültür ve sanatın stratejik faktör olduğunu vurguladıklarını belirten Çetin, "Antalya'nın bütün ilçelerinin kimlik kazanması süreci kültür ve sanatla başlamalıdır. Antalya'nın ilçeleri birer müzik kenti, heykel kenti, resim kenti, müzeler kenti olmalıdır. Müzik Antalya'da salonların dışına taşmalıdır. Antalya caddelerinde kaliteli müzik etkinlikleri olmalıdır. Antalya'ya böyle hedefler yakışır" diye konuştu.
Sanatın desteklenmesinin Devletin temel görevleri arasında olduğunu belirten Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buradan bir çağrı daha yapmak istiyorum. Sanat kültürdür, Türk müziği kültür mirasımızdır, korunmazsa kaybolur, Türk müziğinin kaybolması demek kimliğimizin kaybolması demektir. Bugün okullarda sanat ve müzik eğitimi yok gibidir. Ailelerin merakı ve fedakarlığı olmasa müzik öğrenen çocuk kalmayacaktır. Normalde liseyi bitiren her genç bir müzik aleti çalmayı öğrenerek mezun olmalıdır. Ama Türkiye'de neredeyse her 100 gençten ancak 3 veya 4'ü bir müzik aleti çalmaktadır. Bu durum gençlerimizin eksik kalması demektir."
SANAT VE MÜZİK DOLU ÜÇ GÜN
Antalya Türk Müziği Günleri'nin gündüz bölümlerinde 8 Çocuk ve Gençlik Korosu, 24 Türk Sanat Müziği Korosu ve 12 Türk Halk Müziği Korosu, 3 Engelli Korosu olmak üzere toplam 47 Türk Müziği topluluğu sahne alacak. Etkinliğin akşam bölümlerinde ise İnci Çayırlı, Cemile Uncu, Ayşe Taş, Çiğdem Gürdal, Göksel Baktagir, Kadri Şarman, Selçuk Aygan, Kemal Caner, Mustafa Hisarlı, Neşe Dilekçioğlu, Dündar Yıldız, Aydemir Tuncer, Hayati İnanç, Hakan Emre Ziyagil, gibi TRT Genel Müdürlüğü Müzik Dairesi Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Üniversitelere, Konservatuarlara bağlı toplam 63 ses ve saz sanatçısı müzik tutkunları ile buluşacak.
Etkinliklerde müzik konulu 2 söyleşi, 1 açık oturum ve 1 panel düzenlenecek. Dr. Yılmaz Karakoyunlu moderatörlüğünde Uğur Gür, Cansın Erol, Özgen Gürbüz ve Faruk Şahin'in katılımıyla "Türk Müziğinde Güftenin Besteye Etkisi" konulu açık oturum, Kadri Şarman, Rıdvan Tandoğan, Kemal Caner ve Selçuk Aygan'ın konuşmacı olacağı "Türk Müziğinde Üç Kuşakta TRT Ekolü" ve Prof. Erol Deran'ın konuşmacı olacağı "Kanun'un Türk Müziğindeki Yeri ve Önemi " konulu söyleşi ile Özgen Gürbüz, Fatih Salgar, Orhan Şallıel, İnci Çayırlı ve Abdullah Kurbani'nin konuşmacı olacağı "Dünya'da ve Türk Müziği'nde Koro Şefliği Kriterleri" konulu paneller gerçekleşecek. - ANTALYA