Acarsan Holding, Greeneco ile İlk Jeotermal Enerji Üretimine Başlıyor
Acarsan Holding ve Saray Holding’in ortak kuruluşu olan Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş., 2015 yılının sonunda 26 mw gücündeki ilk jeotermal enerji santralini üretime başlatıyor.
Acarsan Holding ve Saray Holding'in ortak kuruluşu olan Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş., 2015 yılının sonunda 26 mw gücündeki ilk jeotermal enerji santralini üretime başlatıyor.
Acarsan Holding'den yapılan açıklamada, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya için çevre dostu enerji olan jeotermal enerji üretim çalışmalarına 2012 yılında başlandığı bildirildi. Açıklamada, "Ülkemize, bölgemize ve insanlığa verdiğimiz değer ve özverinin ışığında, Acarsan Holding olarak Saray Holding ile jeotermal enerji alanında faaliyet göstermek amacıyla Greeneco Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'yi kurduk. Günümüzde her türlü ekonomik faaliyetin temel girdisi olan elektrik enerjisine duyulan ihtiyaç sürekli artmaktadır. Diğer taraftan doğalgaza olan bağımlılığımız da cari açığımızın artmasına neden olmaktadır. Ülkemizin enerji ihtiyacının çevreci yollarla karşılanması amacıyla Denizli-Sarayköy-Tekke bölgesinde 2 bin 250 hektar alanda jeotermal enerji üretim çalışmalarına başlanıldı. Bu yılın sonunda 16.26Mw gücündeki ilk santralimizi üretime başlatıyoruz. Bu santralimizde yıllık 234 bin KWh elektrik enerjisi üretilecek. Aynı zamanda ikinci santralimizin çalışmaları da devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.
"İLK YERLİ TRİBÜN KULLANILDI"
Ülkenin yeraltı kaynaklarını ekonomiye kazandırmayı temel ilke edindiğinin belirtilen açıklamada, santralde ilk kez yerli tribün kullanıldığı ifade edildi. Açıklamada, "Ülkemizde bulunan kıymetli yer altı kaynaklarına ve yerel üretime önem veren Greeneco A.Ş olarak, ilk santralimizin yapımında Türkiye'de ilk yerli tribün kullanılmıştır. Enerji üretim kapasitemizi arttırmak amacıyla, ülkemizin ve dünyanın en uzman danışman kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak, saha geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Projemizin ana danışmanları Hacettepe Üniversitesi HT-TTM, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, GeologicaInc. California USA ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'dür" ifadeleri kullanıldı.
YILLIK 40 MİLYON USD TASARRUF
Açıklamada, yapılan bilimsel ve teknik çalışmalar sonucunda ruhsat sahamızda elektrik enerjisi üretimine uygun rezervuar sıcaklıklarının bulunduğu ve sahamızda 60 MW'lık (yıllık 540.000.000 KWh) jeotermal kaynağa dayalı elektrik üretilebileceği tespit edildiği de kaydedildi. Açıklamada, "Denizli-Sarayköy-Tekke jeotermal projemiz bittiği zaman yıllık yaklaşık 100.000.000 metre küplük doğalgaz ithalatının önüne geçilerek, böylece doğalgaza ödediğimiz yıllık 40 milyon USD ülkemizde kalacaktır. Aynı zamanda muadil enerji üretim yöntemlerine göre yok denebilecek kadar az karbon salınımı gerçekleştirilerek çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlanacaktır" ifadeleri de yer aldı. - GAZİANTEP