Adana Barosu Mültecilere Arapça Hizmet Veriyor
Adana Baro Başkanı Veli Küçük, mültecilere, yaşadıkları sorunlarla ilgili Arapça bilen avukatlarla adli yardım hizmetleri verdiklerini söyledi.
Adana Baro Başkanı Veli Küçük, mültecilere, yaşadıkları sorunlarla ilgili Arapça bilen avukatlarla adli yardım hizmetleri verdiklerini söyledi.
Adana Barosu ve Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) işbirliğiyle bir otelde "Göç ve Mülteci Hukuku" konulu seminer düzenlendi.
Seminerin açış konuşmasını yapan Mülteci-Der Koordinatörü Pırıl Erçoban, 2014 yılına kadar iltica ve göç alanının yönetmeliklerle idare edilen bir alan olduğunu ancak daha sonra iltica hukuku üzerine bir yasa çıkartıldığını kaydetti.
Mültecilerin Türkiye'ye girdiği andan itibaren çeşitli haklara sahip olduğunu hatırlatan Erçoban, yeni çıkan yasa sayesinde mültecilerin özellikle sınır dışı idari gözetim ve uluslararası koruma başvurusunun reddi konusunda baroların adli yardım komisyonlarına da önemli sorumluluklar yüklendiğini kaydetti. Adana'nın en fazla mültecinin yaşadığı ilk 10 kent arasında olduğunu da anlatan Erçoban, "Geri gönderme merkezi var. Kamp var. Kamp dışında yaşayan pek çok mülteci ve sığınmacı var. Suriyeli olmayan İran, Afganistan, Irak gibi ülkelerden gelmiş mülteci ve sığınmacılar var. O yüzden burada olmak büyük mutluluk" dedi.
Adana Barosu Başkanı Veli Küçük ise resmi olmayan rakamlara göre Adana'da 5-6 milyon Suriyeli'nin yaşadığına değinerek, "Nüfusu 20 milyon olan Suriye'nin yaklaşık nüfusunun 4'te 1'i ülkesinin dışında ve bu bir insanlık sorunu. Ne yazık ki son dönemde Avrupa'da, Amerika'da yaşanan kökten dinci akımlardan dolayı gelişmiş ülkelerin de kabul etmek istemediği, en önemli sorun ve ne yazık ki geri kabul anlaşmalarıyla da bunu resmi hale de getirerek bu sorunu yaşayan insanların mültecilerin daha da fazla sorun yaşamasına sebebiyet verildiğini görüyoruz. Adana Barosu Başkanlığı Adana'da bulunan mültecilere, ülkemizde yaşadıkları sorunlarla ilgili müracaatlarda adli yardım hizmetleri vermeye çalışmaktayız ve de Türkçe de bilmedikleri için Arapça bilen meslektaşlarımız üzerinden bunu yapmaya çalışmaktayız" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Mülteci Derneği Koordinatörü avukatlar Pırıl Erçoban, Ayşegül Yılmaz, Serap Kervan ve Adana Barosu üyesi Selen Berna Ünlüatlı, 'Uluslararası Koruma', 'Geçici Koruma', 'Sınır Dışı Kararı', 'İdari Gözetim Kararı ve Yargı Yolları', 'Hassas Gruplar', 'Haklar ve Yükümlülükler', 'Olağanüstü Kanun Yolları (Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi)' konularında sunumlar yaptı. - ADANA