Haberler

Adana'da "Kent ve Yaşam" Paneli

Abone Ol

Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği tarafından düzenlenen "Kent ve Yaşam" konulu panelde "Sağlık ve Mekan" ile "Kent ve Katılımcılık" konuları tartışıldı.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği tarafından düzenlenen "Kent ve Yaşam" konulu panelde "Sağlık ve Mekan" ile "Kent ve Katılımcılık" konuları tartışıldı.

Akif Kansu Konferans Salonu'ndaki panelin açış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, yaklaşan yerel seçimler öncesi böyle bir panel düzenlediklerini, seçim süresince etkinliklerin devam edeceğini söyledi.

"Kent ve Yaşam" konulu panelin Moderatörlüğünü yapan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır ile Doç. Dr. Sedat Türkmen, gezi olayının Türkiye için bir milat olduğuna vurdu yaptı. Bakır ve Türkmen, Adana'da Hafif Raylı Sistem, 5 Ocak Stadı yerine AVM ve toplu konut yapımı konusunda toplumun gerekli tepkiyi göstermemesinden yakındı.

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, "Sağlık ve Mekan" konusunda, görüşlerini paylaştı. Hayatın direnişe çevrilmesinin doğru olduğunu savunan Elbek, direnmenin toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu ifade etti. AVM'leri güvenli hapishane ve kapalı kutuya benzeten Elbek, AVM'lerin dünyada en çok kullanılan alış veriş araçları olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Elbek, "AVM'ler genelde 3 katlıdır. Alt-orta-üst kat. Buralar bile gelir gruplarına göre sınıflandırıldığı görülmektedir. Hayatta hiçbir şey tesadüfi değildir, AVM'ler de böyledir. Vatandaşlar AVM'leri toplumsal sağlığımızı tatmin aracı olarak kullanmaya başladı. Çünkü, toplum kendini burada eşit olarak hissettiğini sanıyor" dedi.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. İsmail Güneş ise "Kent ve Katılımcılık" konusunda görüşlerini açıklarken, kentte yaşayanların kenti yönetenlere karşı yeterli haklara sahip olmadığını, ancak var olan haklarını da yeterince kullanamadığını söyledi. Yerel yönetimlerin başta çevre ve imar olmak üzere toplumun hassasiyetlerine dikkat etmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Güneş, "Kentlerin kendisi bir rant kapısıdır. Burada dikkat edilmesi gereken, rant toplum için kullanılıyor mu? Yoksa çıkar grupları için mi kullanılıyor?" dedi.

Yerel yönetimlerin "Obdusmanlık" mekanizmasına geçmesini savunan Güneş, bu uygulamanın İsveç'te uygulandığını, tarafsız bir kişinin bulunduğu yerel yönetimle ilgili rapor hazırlayıp sunduğunu belirtti. Yar. Doç. Dr. Güneş, yerel yönetimlerin katılımcılık konusunda çok duyarlı olması gerektiğini, demokrasinin sadece parmak kaldırıp indirmekten ibaret olmadığının toplumla paylaşılması gerektiğini de sözlerine ekledi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çukurova Üniversitesi Ali Kocabaş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title