Adana Kuzeye Kayıyor Konut Fiyatları Artıyor
Adana kuzeye kayıyor, konut fiyatları artıyor.
Adana kuzeye kayıyor, konut fiyatları artıyor. Özel bir gayrimenkul değerleme şirketince yapılan araştırmaya göre; 80. Yıl Bulvarı orta gelirli, Türkmenbaşı Bulvarı ve Pınar Mahallesi ise lüks gelir grubuna hitap ediyor. Kuzey Adana'da ikinci el konutların metrekare birim fiyatı, 800 ile bin 200, daha eski yerleşim bölgelerinde ise 800 TL'den başlıyor.
Adana'da özel bir gayrimenkul değerleme şirketince yapılan araştırmaya göre; kentin yıllardır 'büyük şehir' kimliğini kaybetmeden yaşadığı ve özellikle son 20 yıllık zaman diliminde hızlı bir değişim ve yenileme sürecine girdiğine dikkat çekilerek, bu süreçte yeni alanlar kurulurken, yeni konutlar yapıldığı ve halkın bu yerleşim yerlerine doğru kaydığı yorumu yapıldı. Kentin son yıllarda yaşanan bu hızlı değişime bağlı olarak kuzeye doğru büyüdüğü vurgulanırken, birçok yeni ve markalı konut projesinin de hayata geçirildiği dile getirildi.
"ADANA, KUZEYE DOĞRU BÜYÜYOR"
Söz konusu rapor ile ilgili olarak şirket adına açıklamalarda bulunan Ayşe Atar, "Adana, kuzeye doğru büyürken, yeni konut projeleri genellikle Kuzey Adana'da, TAG Otoyolu'nun kenarında yoğunlaşıyor. Kent, Karaisalı yoluna doğru genişliyor. Özellikle göl manzaralı olan bölgeler yatırım açısından daha fazla tercih ediliyor. Ancak, Adana bölgesi içerisinde göl manzaralı birçok alanın imarsız ve yaban hayatı koruma bölge alanı içerisinde olması ile ilgili yatırımcılar; mecliste olan yasanın olumlu sonuçlanmasıyla birlikte bölgede büyük rantların oluşacağı görüşünde hemfikir" dedi.
"MAHKEME KARARLARI YATIRIMLARI YAVAŞLATTI"
Her ne kadar, Adana'nın gelişme alanı açısından büyük değişimler yaşansa da bu hızlı yapılaşma sisteminin, yanlış imar düzenlemeleri ve imar planlarını da beraberinde getirdiğine işaret eden Atar, bu kapsamda oluşan sorunun farkında olan yetkililerin, her ölçekteki imar planı ve uygulamalarında iptal kararı alırken, yeni plan çalışmalarına başladığını anlattı. Ancak, bu durum yatırımcıları oldukça yavaşlattığı, özellikle hava mania planı kriterlerine göre mevcut çalışan inşaat şantiyelerinin durdurulduğu bir dönem yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Atar, mevcut imar yönetmeliği ile ilgili Mimarlar Odası Adana Şubesi'nin açtığı davalar sonucunda yönetmelik ilgili olarak, 'yürütmeyi durdurma' kararı aldığı, bu durumun da Adanalı yatırımcıları oldukça yavaşlattığını söyledi.
"YABAN HAYATI İLE İLGİLİ KARAR YATIRIMCILARI HEYECANLANDIRIYOR"
Adana'da bir diğer önemli bir sorun haline gelen; 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' ile ilgili beklenen meclis kararı da yatırımcıları heyecanlandırdığını belirten Atar, "Ancak, medyada 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın tamamen kaldırılmasının söz konusu olmadığı bilgileri yer almaktadır. Onaylı imar planlarına göre, alanın yaban hayatı geliştirme sahası statüsünün mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine kadar daraltılmasının, yatırımcıların sahasını genişleteceği düşünülmektedir. İmar planlama sürecinin uzun sürmesi, devam eden mahkemeler yatırımcıların planlarını yavaşlatmasına ve hatta durdurmasına neden oluyor" ifadesini kullandı.
"DEPREMDEN SONRA YAPILAN BİNALARDA METREKARE FİYATI YÜKSEK"
Kuzey Adana Bölgesi'nde ikinci el konutların metrekare fiyatları 800 ile bin 200 TL arasında değişirken, daha eski yerleşim bölgesi olan göle yakın yerlerde ise, metrekare fiyatları 800 TL'den başladığı bilgisini de veren Ayşe Atar, Adana'da depremden sonra yapılan binalar daha yüksek fiyatlara alıcı bulurken, depremden önce yapılan binalarda metrekare fiyatlarının, 500 ile 750 TL aralığında seyrettiği yorumunu yaptı. Süleyman Demirel ve Turgut Özal bulvarlarına cepheli konutlar kentteki en değerli konutlar arasında yer aldığının altını çizen Atar, göl manzaralı konutlarda metrekare fiyatının da bin 500 TL'ye kadar çıktığını ifade etti.
"200 METREKARELİK BİR EVİN YILLIK KİRASI 7-15 BİN TL ARASINDA"
Adana'da geçmiş yılların alışkanlığı ile konut kiraları yıllık olarak ödense de, son zamanlardaki kira değerlerinin artmasından dolayı kısmen aylık olarak ödenmeye başlandığını anlatan Atar, kentte kira fiyatları 150 metrekarelik daireler için yıllık 5 bin ile 8 bin TL arasında değişirken, 200 metrekarelik konutlarda ise kira fiyatları yıllık 7 bin ile 15 bin TL arasında gerçekleştiği bilgisini de verdi. Atar, villalarda fiyatların, 12 bin TL'den başladığını vurguladı. Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarı'na rakip olarak görülen 80. Yıl Bulvarı'nın, orta gelirli insanların tercih ettiği ortalama konut büyüklüğünün 140 metrekare olduğuna dikkat çeken Atar, "Bu bölgede yeni bina konut fiyatlarının metrekare birim fiyatları bin TL ile bin 200 TL arasında değişim gösteriyor. Hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa metrekare birim fiyatları bin TL ile bin 500 TL arasında değişiyor" dedi.
"TÜRKMENBAŞI BULVARI LÜKS GELİR GRUBUNA HİTAP EDİYOR"
Yeni gelişim alanı olarak gösterilen Türkmenbaşı Bulvarı ve Pınar Mahallesi'nin, lüks ve orta gelir grubu alıcılara hitap eden konut projelerinin hayata geçtiği bir bölge olarak ne çıktığını belirten Atar, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Pınar Mahallesi, eski yapılanması düşük gelirli alıcıların ikamet ettiği alan olmakla birlikte kentsel dönüşüm sonucu inşaat firmalarının talep gösterdiği orta ve üst gelir grubu alıcılar için konut ürettikleri bir bölgedir. Bu bölgede konut fiyatlarının metrekare birim fiyatları 800 TL ile bin 200 TL arasında değişim gösteriyor. Adana'da birçok markalı konut projesinin konuşlandığı Türkmenbaşı Bulvarı lüks konutların yer aldığı ve inşaat firmalarının gözde bölgesi olarak son yıllarda yerini alıyor. Bu bölgede konut fiyatlarının metrekare birim fiyatları bin 100 TL ile bin 500 TL arasında değişiyor. Hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa metrekare birim fiyatları bin 300 TL ile bin 600 TL arasında değişim gösterirken, bölgenin gelişim sahası olarak gösterilen Kıyı Boyu Caddesi'nde arsa metrekare birim fiyatları 700 TL ile bin TL arasında değişiklik gösteriyor" görüşünü dile getirdi.
"ALPARSLAN TÜRKEŞ VE MAVİ BULVAR GELİŞİM GÖSTERİYOR"
Alparslan Türkeş Bulvarı ve Mavi Bulvar 15 yıldır kentsel dönüşüm içerisinde yer aldığını hatırlatan Atar, son 10 yıldır Adana'nın en çok gelişen bölgelerinden olduğunu dile getirdi. Atar, bu bölgede orta gelirli insanların tercih ettiği ortalama konut büyüklüklerinin 140-165 metrekare arasında değiştiğini, yeni bina konutlardaki metrekare birim fiyatlarının da bin TL ile bin 200 TL arasında değiştiğini, hızla büyüyen bu bölge üzerinde arsa metrekare birim fiyatları bin 250 TL ile bin 750 TL arasında değişen bir grafik ortaya koyduğunu belirtti.
"ZİYAPAŞA, GAZİPAŞA VE REŞATBEY TİCARET MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR"
Atar, "Kimliğini kaybetmeden günümüze kadar gelen ve cazibesini yaşatan eski yerleşim alanlarından Ziyapaşa, Gazipaşa Bulvarları, Reşatbey Mahallesi, ticaret merkezi olmaya başladı. Bölge son dönemlerde İstanbul'un Nişantaşı olarak adlandırılıyor. Bölgede zemin katlarda birçok cafe bar işletmesi, lüks mağazalar bulunuyor. Bu kapsamda bölgede dükkan zemin kat metrekare birim fiyatları 20 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bölgede konut nitelikli 1 ve 2. kat seviyesindeki meskenler iş yeri olarak kullanılmaktadır. Bu dairelerin ortalama yıllık kira bedelleri 15 bin TL'dir. Ancak üst katlara çıktıkça binaların çok eski olması sebebiyle fiyatlar düşüş göstermekte olup, eski bina konut fiyatlarının metrekare birim fiyatları bin TL ile bin 500 TL arasında değişiyor" ifadesini kullandı. - ADANA