Adapazarı'nda Tren Seferlerinin Durması ile Hemzemin Geçitlerde Bekçilik Yapan 17 Kişi İşsiz Kaldı
YHT hattı yenileme çalışmaları nedeni ile 1 Şubat itibari ile durdurulan Adapazarı-İstanbul tren seferleri 17 kişiyi işsiz bıraktı.
YHT hattı yenileme çalışmaları nedeni ile 1 Şubat itibari ile durdurulan Adapazarı-İstanbul tren seferleri 17 kişiyi işsiz bıraktı. Tren seferlerinin durması ile işsiz kalan ve taşeron firmanın sigortalarını hala ödemesinden dolayı işsizlik maaşından yararlanamayan hemzemin geçit bekçileri Demiryol İş Sendikasında bir basın açıklaması yaparak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
1 Şubat 2012 tarihiyle durdurulan tren seferleri sonrası taşeron şirket tarafından çalıştırılan 17 geçit bekçisi işsiz kaldı. Şirket tarafından çalışanların maaşlarının ödenmemesi ve çıkışları yapılmadığı için işsizlik maşından yararlanamayan 17 kişiye Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şubesi sahip çıktı.
İşsiz kalan Hatem Ceylan, İbrahim Şeker, Necdet Şeker, Hurşit Yerbey, Ertaç Atar, Daimi Demir, Hüseyin Demir, Aydın Çakır, Mustafa Sevinç, Mehmet Üzüm, Adem Bir, İlkay Durmuş, Hasan Bir, Erol Keçili, Hidayet çiçek, Erol Çiçek ve Akın Atasoy'la bir araya gelen Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şubesi Başkanı Cemal Yaman; "Taşeron sistem bir emek sömürüsüdür. Bu sistemde insanların kanuni haklarına tecavüz ediliyor" dedi.
Konu hakkında konuşan Başkan Cemal Yaman; "1 Şubat itibariyle durdurulan tren seferleri sebebiyle 17 arkadaşımız işsiz kaldı. Tren seferlerinde karayolu trafiği ile demiryolu trafiğini düzenleyen bu 17 arkadaşımıza bir darbe de çalıştıkları taşeron firma tarafından vurulmuştur. İş akdi fes edilen işçiler işsizlik maaşından yararlanmak için İşkur'a başvurduklarında halen sigortalarının yattıklarını gördü. Bu 17 kişi 2 aydır işsiz. Taşeron firma bu kişilerin sigortasını yatırarak devlete 'Ben bunları hala çalıştırıyorum, sen bana bunların parasını ver' diyerek büyük bir yolsuzluk yapmıştır. 2 aydır hiçbir ödeme alamayan bu insanlar ve aileleri ne durumdalar soran olmamıştır. İşten çıkarılmadıkları için işsizlik maaşına başvuramayan bu arkadaşlarımızın şirket tarafından ödenmeyen 2 aylık maaşları, 8 yıllık kıdem tazminatları, fazla mesai ücretleri ve senelik izin ücretlerinin hiçbiri ödenmemiştir. Biz Demiryol-İş Sendikası olarak üyemiz olmamalarına rağmen bu arkadaşlarımıza sahip çıkarak her açıdan yardımcı olacağız. Biz bu vesileyle yıllardır karşı çıktığımız taşeron sisteminin nasıl bir emek sömürüsü olduğunu, bu sistemde insanların haklarının nasıl gasp edildiğini tekrar gözler önüne seriyoruz. Bu işin gerçek muhatabı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları(TCDD) 1'inci Bölge Müdürlüğü'nü sorumluluğa davet ediyoruz" dedi.
İşçilere haksızlık yapıldığı iddia edilen taşeron şirketin sahibi Mahmut Temur ise iddiaları yalanlayarak; "TCDD Demiryolunu trafiğe kapadığında hiçbir sendika yanımızda olmadı. Geçitlerde arıza olduğunda hiçbir yetkili gelip yanımızda durmadı. Hiçbir çalışanımın benden alacağı yoktur. Seferler durdurulduğu için arkadaşları işten çıkarmak zorunda kaldım. Çıkışlarını yasal süre dolmadan bildireceğim" diye konuştu.
Tren seferlerinin durdurulmasının ardından işsiz kalan bekçilerden Hatem Ceylan, mağdur olduklarını ve mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini beklediklerini kaydetti.
Demiryol İş Sendikasının sahip çıktığı diğer bekçilerde 2 yıl boyunca ne yapacaklarını kara kara düşündüklerini ve taşeron firmanın sorunlarını çözmesi için girişimde bulunmasını istediklerini söyledi. - SAKARYA