Aday Adayı İnce: "Kadınlar Meclis'te de Yüzde 50 Oranında Temsil Edilmeli"
CHP Mersin Milletvekili Aday Adayı Hülya İnce, Türkiye’nin yüzde 50’sini oluşturan kadınların Meclis’te de yüzde 50 oranında temsil edilmeleri ve karar mekanizmalarında çok daha fazla yer almaları düşüncesiyle aday adayı olduğunu belirterek, “Ülkem ve insanlar adına yapılması gereken ne varsa onları yapma adına aday adayı oldum” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Aday Adayı Hülya İnce, Türkiye'nin yüzde 50'sini oluşturan kadınların Meclis'te de yüzde 50 oranında temsil edilmeleri ve karar mekanizmalarında çok daha fazla yer almaları düşüncesiyle aday adayı olduğunu belirterek, "Ülkem ve insanlar adına yapılması gereken ne varsa onları yapma adına aday adayı oldum" dedi.
Haziran ayında yapılacak genel seçimler için CHP'den kontenjan aday adayı olan eski belediye meclis üyesi ve sivil toplum örgütlerinin tanınan ismi Hülya İnce, aynı sitede oturduğu komşularıyla bir araya geldi. İnce'nin adaylığını desteklemek amacıyla Tenis Kulübü'nde toplanan kadın komşuları, yıllardır birlikte yaşadıkları Hülya İnce'nin, çalıştığı sivil toplum örgütlerinde adından hep başarıyla söz edilen, toplumun her kesimine hitap eden ve özellikle ihtiyacı olan herkesin yanında olan biri olduğunu dile getirerek, İnce'nin mutlaka Meclis'e girmesi gerektiğini söylediler.
Komşular adına İHA muhabirine açıklama yapan Gül Kaçlık, İnce'nin aday adaylığını duyduklarında çok heyecanlandıklarını vurguladı. Hülya İnce'nin bu konuda süper bir insan olduğunu dile getiren Kaçlık, "Birçok sivil toplum örgütünde çalışmış Hülya Hanım'ın adından hep başarıyla söz ediliyor. İnsan ilişkileri mükemmel. Toplumun her kesimine çok rahat hitap edebilen, sevilen, sayılan bir arkadaşımız. Biz Hülya Hanım'ın başaracağına inanıyoruz. Hülya Hanım'ın Meclis'te olması gerektiğine inanıyor, özelikle şu dönemde olmasını çok istiyoruz" diye konuştu.
"HER SORUNUNUZA BİR ÇÖZÜMDÜR, BİR ANAHTARDIR"
İnce'nin kadın oluşunun ayrı bir değer olduğunun altını çizen Kaçlık, "Fakat onun hümanist oluşu çok daha önemli. Her zaman bizlerin sesi, dili, eli oldu. Hülya Hanım'ın Meclise girmesi çok gerekli ve çok önemli. Zaten Meclis'te kadın sayısı gerektiğinden çok az. Bunun önünün açılması lazım. Kadın üretken, kadın ana, kadın anaç. Kadınların toplumsal sorumluluğu çok fazla. Hülya İnce de birçok sivil toplum örgütünde çalıştı. Hep garibanın, ihtiyacı olanın yanındadır. Hülya İnce deyince hep akla gelen budur. Her sorununuza bir çözümdür, bir anahtardır. Hülya Hanım olmasın da kim olsun? Kadın oluşu zaten bir avantaj. Türkiye Cumhuriyeti'ne böyle yürekli insanların gelmesini çok istiyoruz. Her zaman onun arkasındayız, onu canı gönülden destekliyoruz" şeklinde konuştu.
"KADINLARIN VE GENÇLERİN SİYASETE İLİŞKİN UMUTLARININ YEŞERMESİ GEREKİYOR"
Aday Adayı İnce ise yıllarını sivil toplum örgütüne vermiş bir insan olarak hep kadınların siyasette yer almalarını savunduğunu söyledi. 25 yıldır çalıştığı sivil toplum örgütlerinin genelde kadın, çocuk ve gençlere yönelik örgütler olduğunu ve halen bu çalışmalarına devam ettiğini anlatan İnce, "Kadınların ve gençlerin siyasete ilişkin umutlarının yeşermesi gerekiyor. Bunun için de kadınların ve gençlerin özellikle siyasete girmeleri gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Daha önce 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde aday adayı olan eşi Dr. Nedim İnce ile birlikte siyaset yaptığını, çalışmaları birlikte yürüttüklerini aktaran İnce, birebir siyasete girmesinin ise Kadın Siyaset Derneği'nin toplantılarına katılmasıyla başladığını kaydetti. İnce, kendini geliştirmek adına Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şube Başkanı olarak yer aldığı bu çalışmalarda, o dönemin Kadın Siyaset Derneği Başkanı İlhan Akan'ın, "Kadınların siyasete girmek için önce aday adayı olmaları gerekir. Aday adayı olmazsanız, 'neden seçilemiyoruz veya kadınlar niye siyasette yok' deme şansınız yok" dediğini ve kendisine siyasete girme önerisi yaptığını belirtti. Sivil toplumdan gelme biri olarak, 'ÇYDD'yi basamak olarak kullanmış' denilmesinin kaygısını da taşıdığı o dönemde arkadaşlarının desteğiyle siyasete atıldığını ifade eden İnce, şunları söyledi: "Bu destek bana bir umut ışığıydı. Karar verdim, aday adayı oldum ve 2009 yerel seçimlerinde CHP'den belediye meclis üyesi seçildim. 2009-2014 yılları arasında elimden geldiğince dürüst, ilkeli, sivil toplumda nasıl çalıştıysam siyasette de belediye meclis üyeliğinde de o şekilde çalışmaya özen göstererek çalıştım. 2014 seçimlerinde diğer kadın arkadaşlarımı düşünerek, siyasete daha fazla kadının girebilmesi adına aday adayı olmadım."
"KADIN HAKLARI İÇİN ELİMİ TAŞIN ALTINA KOYDUM"
Şu anda Türkiye'nin mevcut durumunun iyiye gitmediğini, kadınlar açısından sürekli bir gerilemenin söz konusu olduğunu savunan İnce, şöyle devam etti: "Bir taraftan kadınlara haklar veriliyor gibi görülüyor, 8 ay ücretli doğum izni veriliyor ama hangi iş yeri size çalışmadan 8 ay ücret öder? Bu durumda kadınlar çalışma hayatında tercih edilmeyen kişiler olacaklar. Biz toplumda yüzde 50'yi oluşturuyorsak, bu nedenle kadınların hakkının savunulması, kadınlara daha fazla haklar sağlanabilmesi adına elimi taşın altına koymaya karar verdim."
Belediye meclis üyesi olduğu dönemde ÇYDD'de gençlerle düzenlenen sohbet toplantısından bir anısını da paylaşan İnce, "Gençlere, çok güç koşullar altında, gündüz çalışıp gece okumak zorunda kaldığımı, bu nedenle o günlerde ileride maddi olanaklarım iyi olduğunda mutlaka çocuk okutacağımı ve çocuk okutmaya kendini adamış sivil toplum örgütlerinde çalışacağıma dair kendime bir sözüm olduğunu, yıllarca sivil toplum örgütlerinde hizmet verdiğimi ve şu an siyasette olduğumu anlattım. Bir öğretmen okulu öğrencisi kızımız, 'Hocam sizin gibi insanların siyasette yer alması benim geleceğe ve siyasete ilişkin umutlarımı yeşertti' dedi. Bu benim için çok önemli bir şeydi. Ben hep bunu düşünüyorum. Bir kişide bile olsa umut yeşertebildiysem ne mutlu bana" dedi.
"ÜLKEM VE İNSANLAR ADINA YAPILMASI GEREKEN NE VARSA ONLARI YAPMA ADINA ADAY ADAYI OLDUM"
O gençler ve birlikte çalıştığı kadın arkadaşları adına aday adayı olduğunun altını çizen İnce, sözlerini şöyle tamamladı: "Seçilirim veya seçilmem, bu önemli değil. Önemli olan kadınların siyasette yer alması. Mademki biz bir toplumun yüzde 50'sini oluşturuyoruz, o zaman bizim de Meclis'te yüzde 50 ile temsil edilmemiz gerekli. Çünkü meclisler karar organlarıdır. Biz karar organlarında yer almalıyız kadınlar olarak. Bugünkü Meclis'teki kadın milletvekili oranı yüzde 14,2. Yine belediye başkanlıklarında kadın oranı yüzde 2,5, belediye meclis üyeliklerinde yüzde 10,5 civarında. Bizim çok daha fazla olmamız gerekli bu karar mekanizmalarında. Bu nedenle de aday adayı oldum. Ben ülkem adına, insanlar adına yapılması gereken ne varsa onları yapma adına aday adayı oldum." - MERSİN