Haberler

Adıyaman ve Yöresi Ağızları Çalışması Kitaplaştırıldı

Abone Ol

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Yavuz’un Adıyaman yöresi ağzı ile ilgili yaptığı çalışma yayımlandı.

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Yavuz'un Adıyaman yöresi ağzı ile ilgili yaptığı çalışma yayımlandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Yavuz, "Türkiye Türkçesi Ağızları; çeşitli nedenlerle hızla değişmekte, yok olup gitmektedir. Günümüzde bilim dallarıyla ilgili çalışmalar kütüphanelerde toplanmakta, dijital ortamlarda arşivlenmekte; böylelikle bilim dalına ait veriler geleceğe taşınmaktadır. Ancak kaynağının insan olması, konuşurların ağız özelliklerini gün geçtikçe kaybetmesi, ağız bilimi çalışmaları açısından şanssızlık olarak değerlendirilmelidir.

Bu bağlamda aynı şanssızlığın yaşandığı illerden biri de Adıyaman'dır. Adıyaman'da yaşayıp, Adıyaman Üniversitesi'nde çalışıyor olmanın bizlere yüklediği sorumluluk ve Adıyaman ile ilgili yapılan çalışmaların azlığı bizleri bu çalışmaya yönlendirmiştir. Bunlardan hareketle 109 kaynak kişilerden derlediğimiz metinler ve onların incelenmesi sonucunda bu hacimli eser ortaya çıkmıştır. Adıyaman İli ve Yöresi Ağızları çalışması; giriş, inceleme, metin ve sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmanın konusu, amacı ve yöntemi hakkında bilgi verildikten sonra bir ağız çalışmasında bulunması gerektiğini düşündüğümüz çalışma yapılan il ile ilgili bilgiler ilin konumu, yapısı, iklimi, tarihi, gelenek ve görenekleri ve derleme yapılan ile yapılmayan yerler verilmiştir. Ses ve şekilbilgisinde il ağzının ağız bilimi açısından ayırıcı özellikleri tespit edilmiş, farklılıklar ortaya konulmuştur. Metin bölümünde ise il sınırları içerisinde ağız özelliğini en iyi yansıttığını düşündüğümüz 109 farklı kayıt verilmiştir. Sözlük bölümünde yöre ağzında kullanılan kelimeler madde başı halinde anlamlarıyla birlikte yer almıştır. Böylelikle toplam 836 sayfadan oluşmuş Adıyaman İli ve Yöresi Ağızları çalışması ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın Adıyaman iline ve ağız bilimi çalışmalarına katkıda bulunmasını diliyorum" dedi.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Adıyaman Üniversitesi olarak Adıyaman'a kendimizi sorumlu hissediyoruz. İlimizin sosyal yaşamından tutun da ekonomik ve kültürel yaşamına katkı sunacak, gelişmesine ve büyümesine vesile olacak önemli çalışmalar yaptığımıza inanıyorum. Bu sorumluluklarımızdan biri de ilimizin kültürüne sahip çıkarak bunları bilimsel çalışmalarla kayıt altına alıp sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmaktır. Adıyaman ili ve yöresi ağzı ile ilgili bugüne kadar yapılmış akademik ve en kapsamlı çalışma olan bu eserden dolayı kıymetli hocamızı tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum." - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Üniversitesi Serdar Yavuz Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title