Hatay Valisi: Türkiye'ye Daha Çok İmrenecekler
Hatay Valisi Lekesiz, ''Daha fazla imrenilen bir Türkiye inşa edilecek ise bu demokrasi ve hukuk sitemiyle gerçekleşecektir'' dedi.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin milletiyle beraber çok daha güçlü bir geleceğe taşınacak ve çok daha fazla imrenilen bir Türkiye inşa edilecek ise bunun demokrasi ve hukuk sitemiyle gerçekleşeceğini belirtti.
Lekesiz, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla Hatay Barosu tarafından Antakya'da bir otelde verilen kokteylde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirtti.
Hukuk devleti ilkesinin aynı zamanda çağdaş demokrasinin belirleyici niteliklerinin başında geldiğini ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:
"Hukuk devleti bir taraftan demokrasinin bir taraftan güvenliğin, özgürlüğün en önemli teminatlarındandır. Dünya geneline baktığımızda hukukun üstünlüğü ilkesinin uygulamaya konulmadığı ülkelerde bir taraftan üretimin güçlenerek büyümediğini diğer taraftan da demokrasinin o ülkelerde kurum, kurallarıyla hayatın her alanına yansıtamadığını görüyoruz. İşte bu nedenle bir devlet ve millet hukukuyla devlet ve millet olurlar. Biz bugün geldiğimiz bu tecrübede biliyoruz ki hukuk kuralları bin yıllar içerisinde süzüle süzüle gelmiş, hayatın sosyal, kültürel, siyasal ilişkilerini düzene kavuşturan varlıklar haline gelmişlerdir. Hukuk kuralları ve sitemleri her türlü gelişmenin aynı zamanda güçlü bir alt yapısıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletiyle beraber çok daha güçlü bir geleceğe taşınacak ve çok daha fazla imrenilen bir Türkiye inşa edilecek ise bu demokrasi ve hukuk sitemiyle gerçekleşecektir"
Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Çatal da konuşmasında yargının devasa sorunlarına rağmen misyonlarının başta vatandaşlar olmak üzere tüm kurumlara, bürokrasiye ve siyaset kurumuna saygı çerçevesinde en iyi şekilde yardım hizmeti sunmak olduğunu kaydetti.
Çatal, adliyelerin dert kapısı olmaktan çıkarak herkesin güven duyacağı, iyi ve kaliteli hizmetin yürütüldüğü bir kurum olmak zorunda olduğunun altını çizdi.
Hatay Barosu Başkanı Sinan Adnan Akgöl ise yaptığı konuşmada, avukatlık mesleğinin sorunlarının tamamının yasama meclisi çalışmalarına bağlı hale geldiğini kaydetti.
Akgöl, avukatlığın statüsünü tayin eden, çalışma alanlarını daraltan düzenlemelerin kaldırıldığı yeni ve güncel bir Avukatlık Kanunu'na ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Kokteyle CHP Hatay Milletvekilleri Hasan Akgöl, Refik Eryılmaz, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Serinyol 121. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı Jandarma Kurmay Albay Erdem Özcan ve avukatlar katıldı. - Hatay