Adnks'de Son Durum …
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Çalışmalarında Askı Sürecine Gelindiği Bildirildi. Vali Celalettin Güvenç'e Gelinen Son Durum ile İlgili Bilgi Veren Türkiye İstatistik Kurumu(tüik) Erzurum Bölge Müdürü Necdet Çalış, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 30 Haziran 2007 Tarihinde Tamamlanarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne Devredilmesinin Planlandığını Söyledi.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarında askı sürecine gelindiği bildirildi. Vali Celalettin Güvenç'e gelinen son durum ile ilgili bilgi veren Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Erzurum Bölge Müdürü Necdet Çalış, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 30 Haziran 2007 tarihinde tamamlanarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilmesinin planlandığını söyledi.
Sistemin uygulamaya başlamasıyla adresle ilgili tüm işlerin bu sistem üzerinden gerçekleştirileceğini de kaydeden Çalış, bu sayede vatandaşların bürokratik işlemlerini daha kolay yürütebileceğini, kamu kurum ve kuruluşlarının da daha etkin ve verimli çalışacağını kaydetti.
Vali Celalettin Güvenç'in yanı sıra Vali Yardımcısı Kasım Yekeler, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mehmet Kaya ve İl Mahalli İdareler Müdürü Melih Önderoğlu'nun da katıldığı bilgilendirme toplantısında TÜİK Bölge Müdürü Çalış şu noktalara temas etti; “ADNKS'nin ilk aşaması olan ulusal veri tabanı oluşturma işlemi Erzurum il merkezi dahil tüm yerleşim yerlerinde tamamlanmıştır. Vatandaşlarımızın T.C. Kimlik numaralarının, temel demografik bilgilerinin derlendiği hane halkı bilgi formu alan uygulaması ve hane halkı bilgi formlarının mernis kayıtlarıyla bilgisayar ortamında eşleştirme çalışması ilimizde 4 Nisan 2007 tarihi itibariyle, planlanan zamanda tamamlanarak askı sürecine girilmiştir. Söz konusu askılar muhtarlıklarda askıya çıkarılacaktır. Yarın başlayacak 60 günlük askı süresinde vatandaşlarımızın, bağlı bulundukları muhtarlıklara giderek kayıtlarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Kontroller sonucunda vatandaşlarımızın kayıtları doğru ise herhangi bir işlem yapmalarına gerek yoktur. Ancak çalışma süresince ikametinde bulunmayan, adres değişikliği nedeniyle veya doğum, ölüm vb. nedenlerle askı listesinde yer almayan veya bilgilerinde yanlışlık olan vatandaşlarımız, kayıtlarla ilgili olarak Valilik 5. kat 535 nolu odada bulunan kayıt bürosuna gelerek gerekli düzeltmeler veya sisteme kayıt işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir.”
Askı sürecinde vatandaşların yapmaları gerekenleri de hatırlatan Çalış; “ Askı listeleri en son beyan edilen ikamet adreslerine göre hazırlanmıştır. Resmi kayıtlara göre yurtdışında ikamet edenler, askı listelerinde yer almamaktadır. Gerçeğe aykırı ikamet adresi beyanında bulunduğu tespit edilenlere, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu hükümleri gereğince 2.367 ytl idari para cezası uygulanacaktır. Başvurular sadece daimi ikamet adresi için yapılacak, yazlık, kışlık veya yayla evi gibi yıl içinde toplam altı aydan az kalınan yerler için yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. Başvurularda hanede ikamet eden fertlerin nüfus cüzdanı bilgileri ve T.C. Kimlik numaraları hazır bulundurulacaktır” dedi.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemini Cumhuriyetin en önemli projelerinden birisi olarak nitelendiren Vali Celalettin Güvenç ise kamuoyuna yönelik yaptığı açıklamada vatandaşların konuya gereken hassasiyeti göstermelerini istedi. Vali Güvenç; “18 Ağustos 2006 tarihinde Ankara'da tüm Valilerin katılımıyla yapılan toplantı ile başlatılan ADNKS'nde askı süresi başlamış bulunmaktadır. Önemli bir aşamaya gelinmiştir. İlimizde yapılan çalışmalarla ilgili emeği geçen herkese teşekkür ederim. Zorlu bir süreç geçirilmiştir. Bu güne kadar ilimizde toplam 584 adam/ay mesai harcanmıştır. Askıya çıkarılmanın en önemli amacı herhangi bir sebeple kayıt dışı kalan vatandaşlarımızın itirazını sağlamaktır. Onun için tüm vatandaşlarımızdan ricamız bağlı bulundukları muhtarlıklara giderek askıları incelemeleri ve herhangi bir yanlışlık varsa itirazda bulunmalarıdır. Arkadaşlarımız köylerimizin mezralarına kadar giderek alanda numaralama çalışmaları yapmışlar ve bu numaralamada bütün meskenler, işyerleri, depolar hatta boş arsalar kayda alınmıştır. Daha sonra ulusal adres veri tabanı oluşturulmuştur. Bunu müteakipte hanelerden bilgiler toplanarak T.C. Kimlik numaraları ve Nüfus Müdürlüğümüzdeki Mernis kayıtları eşleştirilmiştir. Bu proje çok önemli ve çağdaş bir projedir. Nüfusumuzu, mesken sayımızı, işyeri sayımızı gerçekçi olarak tespite yöneliktir. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Erzurum ilimizde 221 bin 211 meskenimizin olduğunu tespit ettik. Erzurum il merkezindeki konut sayımız ise 83 bin 837'dir. Ancak 67 bin 150' sinde insan oturuyor gözükmektedir. Yine 8 bin 968 konut boş gözükmektedir. Eğer bu konutlarda oturan vatandaşlarımız var ise mutlak suretle bağlı oldukları muhtarlıklara itiraz etmeleri gerekmektedir. Sağlıklı bir nüfus tespiti için bunu bütün vatandaşlarımızın bir vazife saymaları ve mutlaka askıdaki listeleri kontrol etmeleri gerekmektedir. “diye konuştu
(DD-İRT-Y)
01.05.2007 17:22 TSİ