Adsyb Tarım Bakanlığı'na 'Desetkeleme' Sistemindeki Endişelerini Dile Getirdi
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvancılık desteklemelerinden destekleme modelinin değiştirilmesi nedeniyle açıklama yapan Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, uygulanan sitemin sektöre ciddi zarar vereceğini belirtti.
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvancılık desteklemelerinden destekleme modelinin değiştirilmesi nedeniyle açıklama yapan Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, uygulanan sitemin sektöre ciddi zarar vereceğini belirtti. Başkan Güngör"Eğer desteklemeler bu sisteme göre yapılırsa yaklaşık çeyrek asırlık ıslah projesi kapsamında alınan ciddi sonuçlar 5 yıl içinde kaybolup Türkiye'de damızlık safkan sığır sayısında ciddi bir azalma olur" diyerek sektör için ciddi sıkıntı olacak uygulamanın eski haline getirilmesini istedi.
Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren gerçekleştirilen çalışmalarda Türkiye'de yetiştirilmekte olan sığır ırklarının verim düzeylerinin ve ırk kalitelerinin iyileştirilmesinin amaçlandığını belirten Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uzun yıllardır suni tohumlamanın yaygınlaştırılması amacıyla veterinerlik ve suni tohumlama hizmetlerinde yapılan değişikliklere önemli bir destekleme bütçesi harcanmıştır. Diğer taraftan Bakanlığımız ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve 81 İl Birlikleri tarafından 20 yıldır müşterek olarak Soy kütüğü, Ön Soykütüğü, ve Döl Kontrolü projeleri sayesinde damızlık belgeli safkan dişi sığır sayısı artmış, verim düzeyi ve kalitesi yükselmiştir. Bu çalışmalar doğrultusunda Aydın'da Birliğimiz bünyesinde 2 veteriner hekim tarafından yürütülen ve 2010 yılında Aydın Veteriner Hekimler Odası ile bir protokol imzalanarak, serbest veteriner hekimler tarafından da tüm il bazında yaptığımız suni tohumlama çalışmaları neticesinde ıslah ve ırkı sürekli iyileştirme faaliyetleri yapılmıştır. Ayrıca, Birliğimiz tarafından üyelerimize ve veteriner hekimlere, işletmelerin ihtiyacı olan sperma temini, yapılmış ve kaliteli saf ırk dişi sığırlar elde edilmiştir" dedi.
"Yönetmelik değişikliği milli ekonomiyi de olumsuz etkiler"
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından " Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Değişikliği" ile farklı ırklar arasında melezlemenin serbest bırakıldığını ve bu durumun hem yetiştirici hem de milli ekonomiye ileride olumsuz etkileyeceğini kaydeden Başkan Güngör, "2016 yılı için uygulanacak hayvancılık desteklemelerinde, destekleme modeli değişmiştir. Yeni uygulamaya göre buzağı desteklemelerinde sistemlerde kayıtlı annelerden doğan her buzağı için verilecek desteklemede suni tohumlamadan doğma şartı kaldırılmıştır. Bu nedenle farklı ırktan doğan buzağılar ve baba kaydı bulunmayan melez ırkların sayısı artarken, sertifikalı saf ırklarımızın sayısı azalmaya başlamıştır. Bu eğilimin devam etmesi halinde, gelecek beş yıl içerisinde Türkiye'de damızlık belgeli safkan sığır sayısında ciddi bir azalma beklenmektedir. Daha da önemlisi Siyah Alaca, Holstein, Esmer ve Simental ırklarında yakalanmış olan ıslah seviyesinin gerilemesinden ve ırk ıslahı çalışmalarının zarar görmesinden endişe duymaktayız" diye konuştu.
"20 yıldır yürütülen ıslah çalışması zarar görecek"
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör açıklamasının devamında; "Bakanlığımız ile birlikte Islah amaçlı kurulan birlikler olarak bizler, her ne kadar yetiştiricileri bilgilendirip bilinçlendirmesini sağlasak da, suni tohumlamadan doğmamış buzağıların da hayvan bilgi sistemlerine kayıt edilmelerinde herhangi bir sorun olmaması ve bu durumda farklı ırkların ve suni tohumlamadan doğma şartı aranmadan her doğan buzağının destekleme almasını sağlayıcı bir sistemin, 20 yıldır yapılan ıslah çalışmaları köreltip, zarar verici olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle desteklemelerin soy kütüğüne dahil olarak, suni tohumlama yapılmış buzağılara verilmesini, yetiştiricilerimizin de aynı ırktan sperma kullanmalarını ve yaklaşık 20 yıllık çalışmanın sonlandırılmamasını tavsiye ediyoruz. Bu zararı engelleyici bir çalışma yapılmasını temenni ediyoruz" ifadelerine yer verdi. - AYDIN