Haberler

Afyonkarahisar 2. Uluslararası 16. Ulusal Hamza Şeyh Dede'yi Anma ve Hıdrellez Kültür Festivali

Abone Ol

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Türk Kültürünün Örflerini, Orta Asya'dan ve İslamiyet'ten Aldığını Belirterek, "Anadolu'yu Türk Kültürünün Egemenliğinde Yaşama Onuruna Eriştiren Kültürlerden Birisi de Alevi Kültürüdür" Dedi.

Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Türk kültürünün örflerini, Orta Asya'dan ve İslamiyet'ten aldığını belirterek, "Anadolu'yu Türk kültürünün egemenliğinde yaşama onuruna eriştiren kültürlerden birisi de Alevi kültürüdür" dedi.

Afyonkarahisar'ın Şuhut İlçesi'ne bağlı Kayabelen Kasabası'nda 2. Uluslararası 16. Ulusal Hamza Şeyh Dede'yi Anma ve Hıdrellez Kültür Festivali düzenlendi. Kayabelen Kasabası Hamza Şeyh Dede Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen festival, Belediye Başkanı Selahattin Aydoğan'ın günü anlam ve önemine dair yaptığı konuşma ile başladı. Daha sonra söz alan Vali Haluk İmga ise, Alevilik kültürünün Anadolu'nun temel taşlarından birisi olduğunu belirtti. Anadolu'nun yaklaşık 14 tane büyük uygarlığa ev sahipliği etmiş bir coğrafya olduğunu kaydeden İmga, "Bu coğrafyada son ve ebedi olarak oluşan kültür, Türk kültürüdür. Türk kültürü, örfleri Orta Asya'dan ve İslamiyet'ten almıştır. Anadolu'yu Türk kültürünün egemenliğinde yaşama onuruna eriştiren kültürlerden birisi de Alevi kültürüdür. Alevilik kültürü Anadolu'nun temel taşlarından ve Hamza Şeyh Dede de bu temel taşların en önemli figürlerinden birisidir. 25 sene önce Şuhut Kaymakamı olarak görev yaptığım Kayabelen'in zaman içinde güzel bir kasabaya dönüşmüş olması beni mutlu eden en önemli sebeplerden birisidir" diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından, Vali Haluk İmga ve Şuhut Kaymakamı Bilal Şentürk'e katılımlarından dolayı plaket verildi. Daha sonra düzenlenen "Çağdaş Gelişmeler Açısından Alevilik ve Bektaşilik" konulu panele, Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi'nden Coşkun Kökel, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Torun, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Turgut Tok katıldı. Pilav ikramının ardından, sanatçılar Aşık Yoksul Derviş Şemsettin Kubat, Mustafa Sayılır, Ozan Sinemi, Gülcihan Koç ve Belkıs Akkale izleyenlere türkü ziyafeti sundu. Daha sonra ise, semahlar Kayabelen Semah ve Folklor, Düzce Gölyaka Hacı Bektaş-ı Veli Derneği, Antalya Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği, Eskişehir Üç Saray ve Kültür Bakanlığı Semah Ekibi birer gösteri sundu.

(SY-SÇ-Y)

26.05.2007 20:16 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title