Afyonkarahisar'da "Kaplıcalar Yönetmeliği Uygulamasında Yaşanan Sektör Sorunları" Toplantısı
Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Tarafından, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (Atso) ve Thermal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği'nin Desteğiyle Düzenlenen "Kaplıcalar Yönetmeliği Uygulamasında Yaşanan Sektör Sorunları" Konulu Toplantı Afyonkarahisar'da Başladı.
Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Thermal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği'nin desteğiyle düzenlenen "Kaplıcalar Yönetmeliği Uygulamasında Yaşanan Sektör Sorunları" konulu toplantı Afyonkarahisar'da başladı.
Toplantının açılışında konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, Afyonkarahisar'ın tarihten günümüze bir kaplıcalar diyarı olarak tanındığına dikkat çekti. Kentte son yıllarda, sadece termal kaynakların zenginliği sebebiyle önemli turizm ve sağlık yatırımları yapıldığıni belirten Başkan Kaptan, "Sektörel gelişmeler, haliyle ortaya çıkan sorunlara çözüm bulma arayışını da gündeme getirmektedir. Bu sebeple termal turizme yatırım yapan serbest teşebbüs erbabı, devlet organları ve mahalli yönetimler, el birliği, işbirliği ve hedef birliği içinde olmak durumundadır. Kaplıca turizmi ve buna bağlı kaplıca tedavisi, asırlardan beri insanların vazgeçemediği bir olgudur. Afyonkarahisar ise termal kaynak ve imkanlarıyla ülkemizin en zengin merkezlerinden birisi sayılmaktadır. Sektörel sorunlar Afyonkarahisar'da da yoğunluk göstermektedir. Bu sorunları dile getirirken, zengin termal kaynaklarımızın jeolojik, hidrojeolojik ve jeofizik etütleri hakkıyla yapılmadan nasıl israf edildiğinin ele alınması gerekir. Ülkemizin jeotermal kaynaklarının koruma alanları çok iyi tespit edilmelidir. Bu alanlar, her türlü israf ve kirlenmenin önüne geçilerek kullanıma açılmalıdır. Afyonkarahisar maalesef bu sahada daha özenli sayılsa da, olması gereken noktada değildir. Dünyanın hiçbir yerinde jeotermal sular yer altından çıkarılarak, sayısı mahdut birkaç meskenin kullanımına sunulduktan sonra doğaya deşarj edilmemektedir. Mineralli, termomineralli ve termal suları kullanma hususunda geçmişte yapılan yanlış uygulamaların önüne yasal yollarla geçilememiştir. Kaplıca suları, kaplıca tedavisinde kullanılan termal, mineralli ve termo mineralli sulardır. Bu suların, düzenli ve en ekonomik biçim ve yöntemlerle kullanılıyor olması önemlidir. Kaplıca turizmi konusunda 'uygun olmayan suların takibi' sorunun en önemli tarafını teşkil etmektedir" dedi.
"İŞLETMECİLERE BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLANDI"
Sağlık Bakanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Uludağ ise yaptığı konuşmada, kaplıca tesislerinin sürekli denetim altında tutulmasının, halk sağlığı açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. Bu maksatla 24 Temmuz 2001 tarihli ve 24472 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kaplıcalar Yönetmeliği'nin yürürlüğe girdiğini, kaplıca tesislerinin izlenme işlemlerinin de halen bu yönetmelik hükümlerine göre yürütüldüğünü hatırlatan Uludağ, "Ancak yönetmeliğin uygulamasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle bazı maddelerde değişiklik yapılması kaçınılmaz olmuştur. Bu yönetmelik değişiklikleriyle, başta izinlendirme işlemleri olmak üzere, istenilen bilgi ve belgelerde sadeleştirme yoluna gidilmiştir. Böylece pratikte kullanılmayan bilgi ve belgeler yönetmelik hükümlerinden çıkartılmış, işletmeciler için büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Tedavi birimi olarak nitelendirdiğimiz termal havuz ve içme kürü birimlerinde asgari alan sınırlamasıyla, termal havuzlarda derinlik alt limiti kaldırılmış, bu sayede kurulu tesislere büyük kolaylık sağlanmıştır. Kaplıca tesislerinde bulundurulacak asgari sağlık personeli sayısı azaltılmış, suyun niteliğine göre kapsamı genişletilmiştir. Bu durum, işletmecileri zorunlu ancak gereksiz personel istihdamı açısından rahatlatmıştır" diye konuştu.
"JEOTERMAL KONUSUNDA MASTER PLANI YAPILMALI"
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yurter de, kent için önem arzeden konularda örgütlenmeye çalıştıklarını vurguladı. Termal turizm, et ve et ürünleri, şekerleme ve doğal taş konularında örgütlendiklerini belirten Yurter, "Bu örgütlenmelerde, odamızın yönetim ve meclisinde bulunan arkadaşlarımız da faal olarak görev alıyor. Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği, 6 ay gibi kısa bir süre önce kurulmasına rağmen böylesine önemli bir toplantıyı organize etti. Bu toplantının ilimizde olması da son derece güzel. Katılımcılar termal konusunda Almanya'dan örnek verdi. Bende Japonya'dan vermek istiyorum. Japonya'da bin 500 kaplıca bulunuyor. Bu kaplıcalardan her yıl 100 milyon insan faydalanıyor. Ülkemizde dağınık olmasına rağmen bin 300 kaplıca bulunuyor. Bu da küçümsenmeyecek bir rakamdır. Biz her yıl termal konusunda 1.5 milyon misafir ağırlıyoruz. Bu turistler 45 milyon dolar gelir bırakıyor. İlimiz yakın bir süre sonra 15 bin yatak kapasitesine ulaşacak. Yatak sayısının artmasıyla gelecek turist de artacaktır. Jeotermal kaynaklarımız sınırlı. Bunları düzenli kullanmalıyız. İlimizin en büyük sıkıntılarından birisi de jeotermal konusunda bir master planının olmamasıdır" dedi.
Korel Termal Otel'de başlayan ve 3 gün sürecek olan toplantının açılışına, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mustafa Akdoğan, Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Orhan Kuş ve çok sayıda termal turizm işletmecisi katıldı. Toplantı, sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erecek.(ATA-CE)
NNNN
(ATA-CE)
25.04.2007 15:07 TSİ