Haberler

Agip'ten Mısır'daki İdam Kararlarına Tepki

Abone Ol

Adıyaman Genç İmam Hatipliler Platformu (AGİP) Sözcüsü Av. İshak Yılmaz, AGİP olarak Mısır’da 528 kişiye verilen idam cezasını şiddetle kınadıklarını, demokratik olarak seçilmiş olan Mursi yönetiminin askeri darbe ile devrilmesi ve arkasından yaşanan sürecin tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleştiğini söyledi.

Adıyaman Genç İmam Hatipliler Platformu (AGİP) Sözcüsü Av. İshak Yılmaz, AGİP olarak Mısır'da 528 kişiye verilen idam cezasını şiddetle kınadıklarını, demokratik olarak seçilmiş olan Mursi yönetiminin askeri darbe ile devrilmesi ve arkasından yaşanan sürecin tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleştiğini söyledi.

İnsanların demokratik haklarını savunmak için protesto gösterileri yaptığını anlatan Adıyaman Genç İmam Hatipliler Platformu (AGİP) Sözcüsü Av. İshak Yılmaz, darbe karşıtı olan kalabalıkları yıldırmak için verilmiş olan idam kararlarının hem siyasi hem de adaletsiz olduğunu ifade etti.

Her dosyanın binlerce sayfasının okunması bile aylarca zaman alacağı ortadayken, dosyaların hepsini okumadan, tanıkları ve savunma avukatlarını dinlemeden, mahkemenin karar vermedeki aceleci tavrının, mahkemenin meşru olmadığını açıkça gösterdiğine dikkat çeken Yılmaz, "Bu yüzden hukuk adına oynanan bu oyunu şiddetle lanetliyor ve kınıyoruz. Biz, yeryüzünde hakkı üstün tutmaya çalışan insanlar topluluğu olarak adaletsizliği ve zulmü hoş görmeyeceğimizi bir kez daha haykırmak istiyoruz. Beklentilerimiz, yargılamaların en azından uluslararası standartları gözeten adil bir mahkemede yapılmasıdır. İnsan haklarına saygısı olan ülkeler ve kuruluşlar idam cezası veren ülkelere yaptırım güçlerini kullanmalılar. Çünkü insanlık dışı bir uygulama söz konusudur. Bu karar insanlık dışı bir karar ve kabul edilmeyecek bir karardır. İdam cezası kesinlikle kaldırılmalıdır. Karar, utanç verici ve haksızlıktır. Darbeciler ellerinden gelen bütün zulmü ortaya koysalar bile Mısır'daki İslami hareket ve Müslüman kardeşlerimizi asla yıldıramayacaklar. Mısır'daki direniş haklı ve meşru temele dayanmaktadır. Verilen idam kararı cuntacıların kontrolündeki yargının İslami kesimi baskı altına almak ve yıldırmak için yürütülen darbe politikalarının devamı niteliğindedir. Seçtikleri yöneticileri desteklemek amacıyla alanlara inen halk, hiçbir taşkınlıkta bulunmamasına rağmen binlerce insanın kanı akıtılmış, suçsuz yere katledilmiş, tutuklanmış, esir alınmış, göstermelik mahkemelerle suçlanmışlardır. Mısır firavunlarının zindan ve hapisleri, pak ve temiz Allah aşıkları masumlarla doldurulmuş. 528 Allah yarenine idam kararı çıkarmışlardır. Bu karar, insanlığa karşı işlenmiş büyük bir suçtur. Kararı kınıyoruz" diye konuştu.

Demokratik muhalefet hakkını kullanmaya çalışanların, cezaevlerinde çürütülürken ve haklarında idam kararları verilirken Rabia Meydanı'nda yüzlerce göstericiyi katleden polislerin mahkemeye çıkarılmadığını anlatan Yılmaz, "Sanıkların ve müdafi avukatların olmamasını bir zamanlar bizdeki İstiklal Mahkemeleri'ne benzetiyorum. Sadece hakim irade adına görüşünü ortaya koyan hakim ve savcı var. Bu inanılmaz bir şey. Bu noktada batının tutumu da çok ilginç. Bizdeki bir müebbet hapsi yorumlayan ve sorgulayan, bir İslam ülkesindeki herhangi bir Avrupalının idamını kamuoyu oluşturarak dünyayı ayağa kaldırmaya çalışan Avrupa ülkeleri ve ABD, burada her nedense dur dahi demiyor. İnanılmaz bir insanlık sınavı. Bu olaylar, halkın yüzde 50 oyunu alan Mursi'yi cezaevine tıkan ve şu anki Mısır iktidarının ne denli gayri meşru bir iktidar olduğunu gösteriyor. Mısır yargısı şu anda darbeci ve baskıcı yönetime alet olmaktadır. Cunta, dünyanın suskunluğundan cesaret alarak, izzeti tercih edenleri idam etmeye çalışmaktadır. Darbe karşıtlarına idam cezası verildiği bugün adalet ve insanlığın ayaklar altına alınmasıdır. Zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyerek, binlerce şehit vererek dünyada eşi benzerine az rastlanan örnek bir direnişe imza atanlar değil, darbeciler yargı önünde hesap vermelidir. AGİP olarak, Mısır'daki Müslüman kardeşlerimizin yanındayız" şeklinde konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

ishak yılmaz adıyaman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title