Haberler

Ağız ve Diş Sağlığınızı İhmal Etmeyin

Abone Ol

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Alparslan Dilsiz, ağız ve diş rahatsızlıkları, yaz mevsimine geçişte alınan gıdalarla dişte meydana gelen sızlamalar ve diş kırılmaları konusunda nelerin...

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alparslan Dilsiz, ağız ve diş rahatsızlıkları, yaz mevsimine geçişte alınan gıdalarla dişte meydana gelen sızlamalar ve diş kırılmaları konusunda nelerin yapılması gerektiği konularında bilgi verdi.

Toplumda yaygın olarak görülen diş hastalıklarının;

diş eti ve diş çürüğü rahatsızlıkları olduğunu belirten Dilsiz,

"Fırçalama esnasında meydana gelen kanamalar diş hastalıklarının habercisidir. Diş çürüğünde ve diş hastalıklarında organizmalar; virüsler, özellikle de bakteriler kan yoluyla tüm vücuda dağılıyor.

Hastanın kalbinde, beyninde, tüm organlarında sıkıntı meydana getirebiliyor. Tüm vücudu etkilediği için acilen tedavi edilmesi lazım. Böyle bir durumda hemen hastanın hekim kontrolüne alınması gerekir. Tedavi olduktan sonra tedavi bitmez çünkü insanlar devamlı beslenmek zorundadır. Doğru bir şekilde diş fırçalamaya devam etmez ve ağız bakımı yapılmazsa hastalık 7 gün içinde tekrar edebilir." dedi.

Yaz döneminin yaklaşmasıyla limonata, dondurma tüketimiyle dişlerde sızlama olabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alparslan Dilsiz, "Diş hassasiyeti dediğimiz bu sorunla karşılaşınca hassasiyetin çözülmesi için hekim, hastaya 2 tedavi uygulayabilir. Önce ağız ve diş sağlığı için uygun fırçalama ve macun önerisinde bulunur. Geçmezse artık hekim hastaya aktif tedavi uygular, ayrıca çok sıcak ve çok soğuk gıdaların tüketilmemesi gerekir" diye konuştu.

DİŞ KIRILMALARINDA NE YAPILMALI?

Genellikle toplumda görülen bir diğer sorunun da diş kırılmaları olduğunu belirten Alparslan Dilsiz, "Her hangi bir kavgada veya kazada diş kırılmaları meydana gelebiliyor. Bireyler bu durumda temiz şekilde kırılan dişi küçük bardağa koyulan sütle muhafaza ederek ilk 3 ile 6 saat içinde hekime getirmeli. Kökünden çıkan bir dişi de hasta aynı şekilde, bardaktaki sütle koruyup getirdiğinde diş yerine konulabilir" dedi. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Atatürk Üniversitesi Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title