Ahlat Kaymakamı Dölek TMO'yu Ziyaret Etti
Bitlis'in Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, ilçede bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'ni ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi.
Bitlis'in Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, ilçede bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi.
Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden (AHZO) ile birlikte TMO'yu ziyaret ederek 2013-2014 yılı buğday alımı hakkında yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinleyen Kaymakam Dölek, ardından Toprak Analiz Laboratuarı'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Daha sonra konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, yapılan ziyaretlerle hem 2013-2014 TMO buğday alımı hakkında bilgi aldıklarını hem de çiftçilerin sorunlarını yerinde dinlemek istediklerini söyledi. Kaymakam Osman Dölek, "Toprak Mahsulleri Ofisimiz buğday alım sezonunu açmış. Bizde çiftçilerimizi ve burada çalışan işçilerimizi ziyarete geldik. Amacımız hem buradaki çalışmaları yerinde görmek hem de çiftçilerimizin sorunlarını yerinde dinlemektir. Çiftçilerimizi biraz dertli gördük, ama yapacak çok fazla bir şey yok. Standartları Toprak Mahsul Ofisi belirliyor. Buğdayları makinelerle protein oranına, nem oranına, işte içindeki hektolitre oranına, rutubet ve benzeri değerlere göre hepsi değerlendiriliyor. Ona göre alım yapılıyor. Şartları tutmayanlar mecburen alınmıyor" dedi.
AHZO Başkanı Necat Demirden ise, bu yıl bezozya buğdayından iyi bir verim yakaladıklarını söyledi. AHZO Başkanı Demirden, "Kaymakam Beyle Toprak Mahsulleri Ofisi'ni ziyarete geldik. Çiftçilerin buğday alımı nasıl oluyor, yerinde inceleme yaptık. Kaymakam Bey bunla ilgili bilgiler aldı, çiftçilerin dertlerini dinledi. Bu sene yaklaşık olarak 20 bin ton civarında bir alım yapılmasını bekliyoruz. Ürünlerimizden özellikle bezozya buğdayından iyi bir verim yakaladık. Bu sene yağışlardan dolayı karakılçık dediğimiz bu buğdayda, pastan dolayı fazla bir verimimiz yok. Onda bir sıkıntımız var. Ama bizim için önemli olan çiftçilerimizi bu karakılçıklı buğdaydan vazgeçirmek. Tabiat şartlarından dolayı eğer bunlardan vazgeçip sertifikalı buğdaylara yönelirsek, çiftçilerimizin kazançlarının, verimlerinin daha da artacağına inanıyoruz. Ofisimizde güzel bir çalışma yapıyor. Çiftçilerimizle ilgileniyorlar. Herhangi bir sorun yok. İnşallah ürünü bol bir yıl geçiririz" dedi.
Ahlat TMO Ajans Amiri Mahir Şahin, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2013-2014 yılı alımı yapılan hububatlar ile ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Ajans Amiri Şahin, günlük ortalama olarak 250 ile 300 ton arasında hububat alımı yaptıklarını belirterek, "Müstahsillerden alımı yapılan hububatların Tarım Bakanlığımızın açıklamış olduğu fiyatlar üzerinden buğdayda ton başına 720 TL, yemlik fiyatlar ise 620 TL olarak belirlenmiştir. Günlük 250-300 ton randevulu olarak alım yapıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Yaklaşık olarak 70-80 üreticimizden buğday almışız. 4 kişi ret, yani alıma gitmeyen buğday olarak geri gönderdik. Ayrıca analiz cihazı hububatın kimyasal yapısını inceliyor. Kimyasal ve fiziksel değerlerini ortaya çıkarıyor. Uzman arkadaşlar analiz işini yapıyorlar. Analiz sistemi ile buğdayın içindeki protein değeri, rutubet değeri ve benzeri değerleri ortaya çıkarıyor. Bu sistemle çiftçilerin ürün kaybı önleniyor" dedi. - BİTLİS