Haberler

Ahlat'ta "Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları Çalıştayı"

Abone Ol

Bitlis Eren Üniversitesi, Ahlat Belediyesi ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle düzenlenen "Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları Çalıştayı" Ahlat'ta başladı BEÜ Rektörü Prof. Dr. Doğru: "Ahlat, Anadolu'nun kapısı, mezar taşları ise bölgenin tapusudur"

Bitlis Eren Üniversitesi, Ahlat Belediyesi ve Türk Dil Kurumu (TDK) işbirliğiyle düzenlenen "Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları Çalıştayı" Ahlat'ta başladı.

Ahlat Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, TDK ve Ahlat Belediyesiin yanı sıra Bitlis Valiliği ve Ahlat Kaymakamlığının da destekleriyle düzenlenen çalıştayın, üniversite öncülüğünde yapılan ilk bilimsel çalıştay olduğunu, bu nedenle de büyük önem taşıdığını söyledi.

Ahlat'taki kültür mirasını dünyaya tanıtmak amacıyla bu tür çalışmaları önemsediklerini vurgulayan Doğru, "Bu değerler bizim. Bunlar yerinde kaldığı müddetçe bir işe yaramaz. Dünya bilim insanlarının buraya akın akın gelmesini amaçlıyoruz. Nesilden nesile aktarılan belgeler ve tarihi eserler medeniyet halindedir. Geçmişi genç kuşaklara aktarmayı tarihe karşı bir borç biliyoruz. Coğrafya, üzerindeki tarihi ve kültürel değerleri ile gerçekleşir. Anadolu'yu özel kılan bu eserler tapu niteliğindedir. Ahlat bunun en büyük örneğidir" dedi.

Doğru, Ahlat denildiğinde ilk akla gelen unsurun, dünyada emsali nadir bulunan mezar taşları olduğuna dikkati çekerek, bunların ecdatları hatırlatan eserler olduğunu belirtti.

Ahlat'taki sanat eserlerinin tüm yönlerini dünyaya tanıtmak için böyle bir çalışma yaptıklarını anlatan Doğru, "Ahlat, Anadolu'nun kapısı, mezar taşları ise bölgenin tapusudur" diye konuştu.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkan Yardımcısı Ali Karaçalı ise insanların geçmişini iyi anlamadan bugününü sağlıklı inşa edemeyeceğine dikkati çekerek, "Mezar taşlarına kazınan şekiller, motifler, bezemeler nereden geldiğimizi, kim olduğumuzu, yaşam ve ölümle ilgili hayatın bilgisini verir" ifadelerini kullandı.

"Kültürümüzün, medeniyetimizin, dünya ve hayat algımızın önemli yapı taşlarının başında sözlü ve yazılı eserlerin yanında mezar taşları ve yapıtlar da yer alır" diyen Karaçalı, bu dünya ile öbür dünya arasında bir işaret olan mezar taşlarının ve mezarlıkların büyük değer ifade ettiğini bildirdi.

Karaçalı, çalıştaya sanat ve bilim dünyasından önemli isimler katıldığına değinerek, çalıştaya katılan bilim adamlarının çeşitli açılardan çok boyutlu incelemelere konu olan Ahlat mezar taşlarını yakından tanıtacağını kaydetti.

Toplantının Ahlat'ta düzenlemesinden duyduğu mutlululuğu dile getiren Karaçalı, "Medeniyetimizin dilini yeniden dillendirmek amacındayız" şeklinde konuştu.

Bitlis Valisi Orhan Öztürk de çalıştayın Ahlat'ta yapılmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Çalıştaya, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ile çok sayıda bilim adamı, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. - Bitlis

Kaynak: AA / Yerel

Eren Üniversitesi Mahmut Doğru Ahlat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title