Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Abone Ol

"Engelliyse yaşlıysa tamam, başımız üstüne."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin,

"Engelliyse yaşlıysa tamam, başımız üstüne. Ama çalışabilecek nüfusta olup da eğer gelip istihdamın içerisine girmiyorsa, burada gidip kahvede oturuyorsa ve sosyal yardım üzerinden destek almayı tercih ediyorsa biz onlara 'bir dakika' diyoruz" dedi.

Şahin, Gaziantep Sanayi Odası'nda düzenlenen "2013 Yılı Ekonomik Durum ve Değerlendirme Toplantısı"nda, Gaziantep'in bir yatırım, ekonomi, üretim, ihracat şehri olmasındaki en büyük etkenin yetişmiş insan ve beşeri sermaye olduğunu belirtti.

Bir işte risk almanın kolay olmadığına değinen Bakan Şahin, şöyle konuştu:

"Atalarımızdan bize kalan miras, risk eşittir rızk. Risk almak her babayiğidin harcı değildir. Hiç bilmediğin ülkelere gidip orada anlaşmalar yapmak, daha fazla üretmek daha fazla ihracat yapmak. Sayın Başbakanımız da Gaziantep'ten çıktıktan sonra, grup toplantısında Gaziantep'in fotoğrafını bütün Türkiye'ye 'Gaziantep bunu başarıyor, diğerleri niye başaramıyor-' diye örnek gösterdi. Bu şehrin bir bakanı, bir evladı olmaktan büyük iftihar ediyorum. Bu şehir kendi iç dinamikleri olan ve kendine kendine yeten bir şehirdir."

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a, "Üretimin yanında cesaretli şekilde durduğu" için sanayiciler adına müteşekkir olduğunu ifade eden Şahin, üretimin önündeki engelleri kaldırmanın büyük bir siyasi irade gerektirdiğini belirtti.

Şahin, " Türkiye'de tam zamanında, doğru reformlar yapıldı. Bu, krize çok daha hazırlıklı yakalanmamızı sağladı" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde işi bilen, "damdan düşen insanların" karar mekanizmasında olması ve doğru kararların alınmasının büyük değişimin en büyük anahtarı olduğun anlatan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İşte böyle bir baktığımız elimizde büyük bir sermayenin olduğu noktada bu rakamlarda biz böyleyken dünya şuanda hatırlarsanız biz 2003'te Avrupa Birliği'ne gireceğimiz zaman bir Kopenhag kriterlerinden bahsettiler, bir de Maastricht kriterlerinden, ekonomi kriterlerinden. Bugün hiçbir kriter kalmadı dünyada. Kamu net borç stokunun milli gelire oranı Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 107'ye çıktı. Avro bölgesinde de yüzde 97'ye çıktı. Hele Japonya da yüzde 236 İspanya'da yüzde 150'ye çıktı. Ama biz yüzde 74'ten aldığımız oranı bugün sizlerin arkamızda durmanız ve gayretlerinizle yüz 34'lere düşürdük. Tam zamanında doğru yapısal reformlar yapıldı."

-"Risk alarak yola devam ediyoruz"-

Bakan Şahin, bankacılık, kamu, sosyal güvenlik ve sağlık reformunun dünyada yaşanan krize Türkiye'nin hazırlıklı yakalanmasını sağladığını belirterek,

"Arkasından özellikle hepinizin de talep ettiği borçlar kanunu, ticaret kanunu sermaye piyasası kanununun da arka arkaya çıkmış olması ve ekonomik kurmaylarının her zaman, her sabah güne uyandığı zaman, 'Bugün dünyada ne oluyor, bu gelişen ve değişen dünya düzeninde biz ülkemizde bugün ne yapmalıyız-' şeklindeki bakışıyla ihtiyacımız olan bütün sistemi değiştirecek noktada risk alarak yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

Bu konuda eksikliklerin bulunduğunu belirten Şahin, Türkiye'nin hukuk devleti olması, eğitim reformlarını tamamlaması ve güçlü bir toplum olunması gerektiğinin altını çizdi.

Yoksullukla mücadelenin en temel görevleri arasında olduğunu ifade eden Şahin, "OECD ülkeleri raporuna göre, gelir dağılımı adaletini en iyi sağlayan 10 ülkeden birisi Türkiye oldu. Yoksullukla mücadeleyi yapıp, 74 milyonun yaşam kalitesini yükseltmemiz gerekiyor. Terörle mücadelede en temel anahtarlardan birisi de sosyal politikalardır" diye konuştu.

-"Engelliyse, yaşlıysa başımız üstüne"-

Fatma Şahin, sosyal yardım sistemini yeniden yapılandırdıklarını aktararak,

"3 gün önce burada ekonomik kurul ile beraber yaptığımız toplantının temel, ana maddesi buydu, Sosyal yardım sisteminde çalışamayacak kişiye eyvallah. Engelliyse yaşlıysa tamam, başımız üstüne. Ama çalışabilecek nüfusta olup da eğer gelip istihdamın içerisine girmiyorsa, burada gidip kahvede oturuyorsa ve sosyal yardım üzerinden gidip destek almayı tercih ediyorsa biz onlara 'bir dakika' diyoruz" şeklinde konuştu.

Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışma kapsamında sosyal yardım verilen 20 bin kişiyi İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirdiklerini söyledi.

Ayrıca bu kapsamda 58 bin kişininde meslek kurslarına gitmesini sağladıklarını dile getiren Şahin, bu konuda yapısal dönüşümlerin yapıp, burada istihdam odaklı büyüyebilmenin başarılması gerektiğini vurguladı.

-Sosyal politikaya ayrılan pay-

Yoksullukla mücadeleyi yapıp 74 milyonun yaşam kalitesini yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, şunları kaydetti:

"İşte o zaman terörle mücadeleninde en temel anahtarlarından biridir sosyal politikalar. İşte o yüzden dünyadaki krizde bugün Avrupa Birliği ülkelerin ilk yaptığı şey sosyal politikalara ayrılan payı kesmek olduğu zaman aslında sorunların küçülmediğini, kesilmediğini çok daha büyüdüğünü gördüler. Ama biz son 10 yılda 1.3 milyar TL olan bütün sosyal politikalar ayrılan payı 19 milyar TL'ye ulaştırdık. Herkesin ama herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu bir Türkiye'yi ama üretimin, yatırımın, sermayenin bütün dünyada yükselen bir değer olduğu bir Türkiye'yi at başı götürmek zorundayız. Hem ekonomik kalkınmayı başarmamız hem sosyal politikaları ikisini insan odaklı götürmek zorundayız. İşte o yüzden 16'ncı büyük ekonomi de hedefimiz ilk 10'sa, potansiyeli kullanmak ülkenin bütün insan sermayesini, insan gücünü kafa gücünü ve potansiyelini kalkınmanın bir parçası yapmak durumundayız. Bakanlık olarak bunun gayreti içindeyiz."

Muhabir: Zerin Özdilek

Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Fatma Şahin Gaziantep Çağlayan Türkiye Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title