Haberler

Akçakoca'da "Sürdürülebilir Balıkçılık" Paneli Yapıldı

Abone Ol

Akçakoca Belediyesi ve Düzce Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Akçakoca’da Balıkçılık" paneli Belediye Nikah Salonu’nda yapıldı.

Akçakoca Belediyesi ve Düzce Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen " Akçakoca'da Balıkçılık" paneli Belediye Nikah Salonu'nda yapıldı.

Panelin ilk konuşmasını Düzce Üniversitesi Rektör Danışmanı Recep Özmerdivenli yaptı. "Bacasız sanayi olan üniversiteye sahip çıkmak Düzce'de yaşayan herkesin ilgi göstermesi gereken bir durum olmalıdır" şeklinde konuşan Özmerdivenli, 21 Bin öğrencisi olan Düzce ve ilçelerinde, öğrencilere yüzde 10 indirim yapan kafeterya ve lokantaların olmadığına dikkat çekti. Daha sonra kürsüye çıkan Doç. Dr. Deniz Ergüden ise, sürdürülebilir balıkçılığın tanımından başlayarak ekoloji ve eko-sistem tanımları yaparak başladı. Denizlerdeki balık türlerinde görülen azalma ve buna bağlı olarak bazı türlerin ortadan kalkma sebeplerini, sektörün tarihsel gelişimine bakarak anlatan Ergüden, balık avlanma yasaklarına uymama ve modern cihazlarla yapılan avlanmanın denizlerdeki balık devamlılığına etki eden olumsuzluklar olduğunu söyledi. Eko-sistem ve küresel ısınmanın deniz canlı hayatındaki olumsuz etkilerini de örnekleriyle anlatan Ergüden, son yıllarda bu konunun uluslararası kurumların işbirliğiyle ele alınarak sürdürülebilir deniz yaşamı üzerine tedbirler geliştirildiğini sözlerine ekledi.

Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu ise ağırlıklı olarak Akçakoca'nın balık avcılığındaki yeri ile ilçe balıkçılarının içinde bulunduğu koşullar üzerine bir sunum yaptı. Akçakoca balıkçılarıyla yaptığı saha çalışmalarının sonucunu dinleyicilerle paylaşan Yağlıoğlu, ilçenin balıkçılarının büyük çoğunluğunun balıkçılığı hobi olarak değil, bu işi ekmek kapısı olarak görüp yaptıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yağlıoğlu, Akçakoca denizlerinde 70'li yıllarda avlanan birçok balık türünün artık görülmediğini belirtirken, Akçakoca balıkçı barınağının da yeterince iyi korunaklı bir barınak olmadığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör, konuşmasına sürdürülebilir balıkçılığın temel sorunlarını anlatarak başlarken, sunumunu, temel fırsatların neler olduğu konusunda çeşitli analizlerin yer aldığı slayt gösterimi eşliğinde yaptı. Soruna çözüm bulmada bölgesel işbirliklerinin önemi, kentsel vizyona sahip olma gerekliliği ve akılcı eylem planları üzerine ayrıntılı veriler sunan Güngör, sunumunun son bölümünde ise, geleneksel balıkçılık usullerine dönüş ve geleneksel balıkçı teknelerinin turizm içerisindeki payın öneminden söz etti. Panelistlerin konuşmalarını tamamlaması ve ardından izleyicilerin sorularını yanıtlamasıyla panel sona ererken, panele katılan konuşmacılara Akçakoca belediyesi tarafından hazırlanan teşekkür belgeleri takdim edildi. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Düzce Üniversitesi Recep Özmerdivenli Akçakoca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title