Akçal: "Okçuluk Bir Yaşam Tarzıdır"
Aktiffelsefe Mersin Şubesi Başkanı Selveri Saniye Akçal, Felsefi savaş sanatlarından okçuluğun bir yaşam disiplini gerektirdiğini ve bu yüzden bu sporun hobi olarak yapılamayacağını ifade ederek, okçuluğun bir yaşam tarzı olduğunu söyledi.
Aktiffelsefe Mersin Şubesi Başkanı Selveri Saniye Akçal, Felsefi savaş sanatlarından okçuluğun bir yaşam disiplini gerektirdiğini ve bu yüzden bu sporun hobi olarak yapılamayacağını ifade ederek, okçuluğun bir yaşam tarzı olduğunu söyledi.
Nokta Okçuluk Mersin Spor Kulübü ve Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği işbirliğiyle "Felsefi Savaş Sanatlarında Okçuluk" konulu konferans düzenlendi. Mezitli Belediyesi Sosyal Tesislerindeki konferansa konuşmacı olarak katılan Aktiffelsefe Mersin Şubesi Başkanı Selveri Saniye Akçal, "Felsefi Savaş Sanatlarında Okçuluk" konusunda sunum yaptı. Felsefi savaş sanatlarından okçuluğun bir yaşam disiplini gerektirdiğini ve bu yüzden bu sporun hobi olarak yapılamayacağını ifade eden Akçal, okçuluğun bir yaşam tarzı olduğunu söyledi. Akçal, felsefi savaş sanatlarının ilkelerini ise "Asla geç kalma. Hocana yararlı, ebeveynlerine saygılı ol. Sevginin ve üzüntünün ötesine geç. İnsanın iyiliği için var ol, insanın iyiliği için var olduğunu söyledi. Bunlar için de dikkat, hafıza ve konsantrasyonumuzun geliştirmenin şart olduğunu ve bunların nasıl geliştirilebileceğini açıkla" olarak ifade etti.
"USTALAŞINCAYA KADAR HOCANIN YOLUNDAN YÜRÜMEK GEREKİR"
İnsanın zihninin arzularla hareket eden içgüdüsel zihin ve üst seviyesi olan (dikkat, hafıza, konsantrasyon) saf zihin olarak iki aşamadan oluştuğunu kaydeden Akçal, okçulukta saf zihne bilinci ulaştırmanın şart olduğunu belirterek, sezgi ve zekayı kullanabilmesi için öğrencinin bir hocayı takip etmesinin zorunlu olduğunu aktardı. Tüm bunlar için hocanın yolundan ustalaşıncaya kadar yürümenin gerekliliğine dikkat çeken Akçal, "Bu sanatlarda hoca olmadan ustalaşmak mümkün değildir. Çünkü kişi kendisine adil yargıç olamaz. O yüzden bir hoca eşliğinde çalışılır. Dakiklik önemlidir. Çünkü ok ve kılıç bir adaletsizlik söz konusu olduğunda kullanılır. Eğer geç kalınırsa eyleme adaletsizlik egemen olur. Doğru eylem doğru zamanda dakik olarak yapılmalıdır. Adalet hem insanın iç dünyasında hem de sosyal hayatta yerini bulmalıdır. İç adalet kaybedildiğinde kişi hastalanır. Sosyal adalet kaybedildiğinde toplumsal yapı bozulur. Ok ve kılıç iç ve dış yasaları korumak için kullanılır" diye konuştu.
"AMACIMIZ GENÇLERE IŞIK OLMAK"
Konferansın ardından Aktiffelsefe üyelerine ok atmanın inceliklerini anlatan Nokta Okçuluk Mersin Spor Kulübü Antrenörü Aytekin Ataş ise katılımcılara tek tek ok atma denemeleri yaptırdı.
Amaçlarının sporculara verilen uygulama eğitimlerin yanı sıra okçuluğun ruha hitap eden bir spor olması dolayısıyla felsefi anlamda okçuluğu idrak edebilmelerini sağlamak olduğunu dile getiren Aytekin Ataş, "Amacımız, ruh ve beden bütünleşmesini sağlayıp amaca daha kısa bir zaman içerisinde ulaşmalarını sağlamaktır. Ayrıca, günümüz dünyasında birbirinden uzaklaşan bireyleri bu tür etkinlikler sayesinde birleştirmek ve spor çatısı altında toplayarak geleceğimiz olan gençlere ışık olmak en büyük gayemizdir. Bu amaçlara ulaşmamızda bizlere Mezitli Belediyesi Sosyal Tesislerinin kapılarını açan Belediye Başkanımız Neset Tarhan'a, konferansımızda konuşmacı olarak katılan Aktif Felsefe Derneği Başkanı Sayın Selveri Saniye Akçal'a ve değerli katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi. - MERSİN