Akhisarlı Kadın Girişimciler Hayata El Verdi
Manisa Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen ’Hayata El Ver’ Projesi Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğünün organizasyonu ile Manisa Akhisar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yeni hizmet binasında düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Manisa Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Hayata El Ver' Projesi Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğünün organizasyonu ile Manisa Akhisar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yeni hizmet binasında düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Kampanyanın ilk tanıtım etkinliğine Manisa İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ali Özer, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker'in eşi Funda Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı'nın eşi Nergiz Hızlı, Akhisar Emniyet Müdürü Engin Pınar'ın eşi Deniz Pınar, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Selin Köksal, Akhisar Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nefise Şükran Füzün, Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Başhekimliği yetkilileri, Akhisar ATSO Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yetkilileri, Akhisar Halk Eğitim Merkezi yetkilileri ile Akhisar Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu katıldı.
Kampanya hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ali Özer, amaçlarının ani kalp durmasında yapılması gerekenler hakkında halkı bilinçlendirmek olduğunu belirtti. Özer, kalp masajı ve solunum desteği ile ani kalp durmalarında hastaların hayata bağlanabileceklerini belirtti.
Dr. Özer, "Yapılan araştırmalar, Avrupa'da her yıl yaklaşık olarak 400 bin kişinin hastane dışında ani kalp durmasına maruz kaldığı, bunların yaşama dönüş oranlarının yüzde 10'dan az olduğunu ortaya koymuştur. Halbuki ilk 3-4 dakika içinde ilk müdahale eden kişinin uyguladığı temel yaşam desteğiyle yaşama dönme şansının yüzde 50'nin üzerine çıktığı belirtilmektedir. Sağlık Müdürlüğümüzün destek verdiği 'Hayata El Ver' Projesinin temel amacı kısa vadede toplumda ani kalp durması konusunda farkındalık ve bilinç oluşturmak olup uzun vadede ise ani kalp durmasına bağlı ölüm oranlarının azaltılmasını amaçlamaktadır. Bu proje kapsamında toplumun her kesimine ani kalp durması vakası ile karşılaştıklarında yapılması gerekenleri öğretmek, mümkün olduğunca çok kişiye 'Temel yaşam desteği' eğitimi vermektir. Temel Yaşam Desteği Eğitimi alan kişi sayısının artışına oranla 112 ekipleri gelinceye kadar Temel Yaşam Desteği (TYD) Uygulayıcısının yapacağı TYD ile ani oluşan bilinç kaybı ve kalp durması vakalarının yaşama tutunma oranlarında artış olmakla birlikte sekel kalma oranında da azalma görülecektir" dedi.
Katılımcılara suni solunum ve kalp masajının öğretildiği etkinlikte, 4 kez kalbi durup 112 ekipleri ulaşana dek ilk yardım ile yeniden hayata merhaba diyen vatandaş Halil Sevinen eğitimin önemine dikkat çekti.
Olayın üzerinden tam 4 yıl geçtiğini ve şuan gayet sağlıklı olduğunu ifade eden Sevinen, Temel Yaşam Desteği Uygulamalarının herkes tarafından bilinmesinin hiç beklenmedik yerlerde oluşacak kalp ve solunum durmalarında hayat kurtarıcı olduğunu belirterek, "Hepimiz bu basit uygulamaları öğrenerek hayata el vermeliyiz" dedi ve herkesi Temel Yaşam Desteği eğitimini almaya davet etti.
Daha sonra Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Eğitim birimi eğitmenleri tarafından, kalp masajı ve suni solunumun nasıl yapılacağını katılımcılara anlatıldı ve bizzat uygulamalı olarak gösterildi.
Başarılı olanlara Temel Yaşam Desteği Uygulayıcısı Belgeleri; İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ali Özer, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Suat Özçevikel, Akhisar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Selin Köksal, Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. İbrahim Gürcan tarafından verildi. - MANİSA