Haberler

Akılcı İlaç Kullanımı İçin Önemli Çağrı

Güncelleme:
Abone Ol

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Güllüçayır, bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çekerek, "Fazla ilaç kullanmak kimyasala boğulmaktan başka bir şey değildir." dedi.

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır, bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çekerek, "Fazla ilaç kullanmak kimyasala boğulmaktan başka bir şey değildir" dedi.

Sağlık Bakanlığı halkı ilaç konusunda bilinçlendirip, farkındalık oluşturmak için önemli bir projeye imza attı. Yerel yönetimlerin de desteklediği "Akılcı İlaç Kullanımı" projesiyle ilgili olarak Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Güllüçayır önemli bir çağrıda bulundu.

"Bilinçsiz ilaç kullanmayın" diyen Güllüçayır, "Fazla ilaç kullanmak kimyasala boğulmaktan başka bir şey değildir. Akılcı ilaç; doğru teşhis edilen bir hastalığın doğru ilaç, doğru zaman ve dozla tedavi edilmesidir. Bu yıl bakanlık talimatıyla tüm ülkede 'Akılcı İlaç' seferberliği başladı. Bakanlık önce ilaç takip sistemi ve reçete bilgi sistemini kurdu. Şimdi ise il ve ilçe bazında sağlık müdürlüğü bünyesinde kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle eğitim seferberliği düzenlenecek" şeklinde konuştu.

"AĞRI KESİCİ DEYİP GEÇMEYİN, ORGAN YETMEZLİĞİNE SEBEP OLUYOR"

Fazla ilaç kullanmayı zehirlenmek ve kimyasala boğulmak olarak değerlendiren Dr. Güllüçayır, reçete edilen ilaçların yüzde 60'ının çöpe gittiğini belirterek şunları söyledi: "Yanlış ilaç kullanımında en fazla zarar gören iki organımız karaciğer ve böbrektir. Zararsız gördüğünüz ağrı kesicinin etken maddesi var. Yüksek dozda kullandığımızda çocuklarda karaciğer yetmezliğine sebep oluyor. Bu kez, organ yetmezliği ortaya çıkıyor. Organ nakli pahalı bir tedavi yöntemi ve yaşam kalitesi de kalmıyor. Biz aslında en baştan doğru ağrı kesici ve doğru antibiyotiği hastaya verdiğimizde önlemiş oluruz. Önlemek tedavi etmekten daha ucuz bir yöntemdir."

"KÜÇÜKÇEKMECE'DE PEK ÇOK ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Dr. Güllüçayır, diş hekimi olan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz'in konuyla ilgili hassasiyetini dile getirdiği konuşmasında, Küçükçekmece'de konuyla ilgili pek çok çalışma yapıldığını kaydetti.

"BEYAZ YAKALILAR DA BİLİNÇSİZ"

Dr. Güllüçayır, "İsraf edilen kullanılmayan ilaçların imhasından belediyeler sorumlu. İlaçlar doğaya bırakılırsa, yağmur suyu, akarsu, denize ve toprağa karışır. İlçemizde halkın kolaylıkla ulaşabilecekleri noktalara ilaç toplama kutuları yerleştirdik ve belediyemiz çalışanlarına akılcı ilaç anketi yaptık. Çalışanlarımız ankete çok ilgi gösterdi. Beyaz yakalılarla yaptığımız anketler, eğitimden bağımsız olarak insanların konuyla ilgili bilinçsizliğini ortaya koyuyor. Anket sonuçlarına göre herkesin evinde torba torba ilaç olduğu ve doktor ve eczacıların da üzerine görevler düştüğünü görüyoruz. Bu konuda yapılacak ortak çalışmalarla farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Sağlık Müdürlüğü personelimizi de eğitime tabi tutacağız" şeklinde konuştu.

"KAFANIZA GÖRE ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN"

Vatandaşların pek çok hastalıkta antibiyotik kullanma eğiliminin de yanlış olduğunu söyleyen Dr. Güllüçayır, "Antibiyotik yalnızca bakteriler için etkilidir. Virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Ateş düşürmez, soğuk algınlığı ve grip kendi kendine iyileşebilen hastalıklardır. Antibiyotik, burun akıntısı ve öksürüğü hafifletmez. Lütfen eş dost tavsiyesiyle her rahatsızlıkta antibiyotiklere koşmayın. Çünkü, bunlara karşı direnç geliştiğinde, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler etki etmeyecektir" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sibel Güllüçayır Sağlık Bakanlığı Küçükçekmece Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title