Haberler

Akşamoğlu: "İç Pazarda Ciddi Tahsilat Sıkıntısı Var"

Abone Ol

Çukurova Tıp, Sağlık Kurumları ve Turizmi Fuarı kapsamında düzenlenen 'Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tıbbi Cihaz Yatırım Fırsatları, Kamu Destekleri ve Pazar Payının Geliştirilmesi' çalıştayı gerçekleştirildi.

Çukurova Tıp, Sağlık Kurumları ve Turizmi Fuarı kapsamında düzenlenen 'Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tıbbi Cihaz Yatırım Fırsatları, Kamu Destekleri ve Pazar Payının Geliştirilmesi' çalıştayı gerçekleştirildi.

Yatırım, üretim, kamu destekleri ve yerli üretimin iç ve uluslararası Pazar payının geliştirilmesinin konuşulduğu Çalıştaya panelist olarak katılan Çukurova Medikalciler Derneği (ÇUMED) Başkanı Dr. M. Hilmi Akşamoğlu, sektörün yaşadığı 'tahsilat' sıkıntısının yanı sıra hangi durumlarda üretimin gerçekleştirilebileceği konusunda görüşlerini dile getirdi.

Pazar büyüyor, üretici mal yetiştiremiyorsa, üretim prosedürü biliniyorsa, üretim maliyeti düşük ise, gereli sermaye varsa ve ortada bir icat veya patent varsa üretimin gerçekleştirilebileceğini ifade eden Akşamoğlu, sektörün zayıf yönlerinin de bulunduğuna dikkat çekti. İç pazarda ciddi tahsilat sorununun bulunduğunun altını çizen Başkan Dr. Akşamoğlu, "Öz sermaye yetersiz. Üst segment ürünler için gereken teknoloji çok az. AR-GE yatırımı komik düzeyde. Bilgi birikimi çok az, kalifiye personel bulmak da çok zor" dedi.

Mevzuatın sürekli ve kökten değiştiğini de söyleyen Akşamoğlu, "Çoğu malın kaça satılabileceği belli değil, belli olanların da garantisi yok. Devletin toplu alım stratejisini firmaları yok etmek için kullanması ise an meselesi. Dış pazarda Çin ve Hindistan ile maliyette rekabet etmek çok zor" diye uyarılarda da bulundu.

"MEDİKALCİYİ MUHATAP KABUL ETMİYORLAR"

Akdeniz Medikalciler Derneği Başkanı M. Erman Emiroğlu da, meslektaşlarının kimliksiz olduğunu vurguladı. Bir berberin, bir kasabın bile odalaştığına dikkat çeken Emiroğlu, "Bizi kimse muhatap kabul etmiyor. Bu mesleği kimlerin yapabileceğine dair bir mevzuat bile yok" diye konuştu.

Teşvik ve desteklerin tek merkezde toplanmasını da isteyen Başkan Dr. Akşamoğlu, "Teşvik ve destekler tek merkezden yürütülmeli. İstisnalar azaltılıp kapsam genişletilmeli. Bunun yanında yerli ürün kullanımı 'gerçekten' teşvik edilmeli. Tahsilat sorunu biran evvel ortadan kaldırılarak AR-GE desteklerinin içi doldurulmalıdır. Ayrıca, hammadde ve ara madde üretimine destek verilmelidir" şeklinde konuştu.

KOSGEB Hizmet Merkezleri Koordinasyon Başkanı Tayfun Öner de, 68 ilde, 75 merkezde hizmet verdiklerini söyleyerek, KOBİ'lerde proje kültürünün çok zayıf olduğunu belirtti. Sağlık sektörünün KOSGEB desteklerinden yeterince faydalanamadığını da kaydeden Öner, girişimcilere iş kurma aşamasında da destek sağladıklarını söyledi.

Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanı Fatih Yülek de, tıbbi cihazlarda ürün çeşitliliğinin bolluğundan bahsederek inovasyona açık olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Türker Kocamış da, bakanlığın uyguladığı destekler hakkında bilgiler verdi.

"E-REÇETE KULLANMA ORANI YÜZDE 50"

Panelin ikinci oturumuna panelist olarak katılan SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Namık Kaya ise Genel Sağlık Sigortası hakkında sunum yaptı. E-reçete kullanma oranının yüzde 50 oranında olduğunu belirtirken, kimlik doğrulama sisteminde avuç içi okuma sistemi ve e-fatura çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Merkez Satınalma Daire Başkanı Adem Macit de, toplu alımlarda sektörün kapanma ve iş yapamaz duruma geldiğinin farkında olduklarını söyledi. 2001 yılındaki toplu alımlarda 50 milyon TL'lik kar sağlandığını da belirten Macit, "Medikalciler olaya kendi tarafından bakıyor. Sizin karınız size, bizimkisi devlete. Yerli üreticiye destek olup, yüzde 15 avantajını uyguluyoruz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Zuhurat Çaycı da, Türkiye'de 5 büyük kümelenme çalışması var derken, Adana'da da böyle bir çalışmanın yapılmasını umut ettiğini belirtti.

Makine, Otomotiv, Elektrik ve Elektronik Ürünler Daire Başkanı Ali Rıza Oktay ise dış ticaret ve ihracat destekleri hakkında sunum yaptı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Ercan Şimşek de Ulusal Bilgi Bankası'nda (UBB) 2 milyon 300 bin ürün çeşidinin bulunduğunu kaydetti. Para kazanmaktan çok güvenli ürünlerin üretilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Şimşek, şunları söyledi:

"Tıbbi cihaz sektöründe kendi kendimize yeter hale gelmeliyiz. Hedefleri belirlememiz gerekir. Sektörün sorunları ve çözümleri konusunda mevzuatlar yapmalıyız. Sektörün önünü açıp kaliteli ürün üretilmesini sağlamalıyız. Her tıbbi cihazı herkes satamamalı. Bunun da çalışmasını yapıyoruz. Bakanlık olarak yerli üreticinin fabrikasını ziyaret edip sorunları yerinde dinliyoruz. 10 yıl sonra, 20 yıl sonra tıbbı cihaz sektöründe söz sahibi olmak istiyorsak dükkan mantığından kurtulup kapsamlı tesisler kurmalıyız." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çukurova Türkiye Akdeniz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title