Alaşehir'de İlk Hasat Sevinci
Manisa'nın Alaşehir İlçesinde Üzümden İlk Hasat Elde Edildi. Aalaşehir'li Üreticiler İlk Hasatlarını Elde Ederken, İlk Ürün 80 Kuruşa Satıldı.
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzümden ilk hasat elde edildi. aAlaşehir'li üreticiler ilk hasatlarını elde ederken, ilk ürün 80 kuruşa satıldı.
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzüm yetiştiricisi Mustafa Baştürk, ilk hasatını aldığı üzümü 80 kuruşa sattı. 80 kuruşa satılan üzümü yaş üzüm tüccarı Necati Özdemir iç piyasada satmak üzere aldı. Alaşehir Ziratt Odası Başkanı Necdet Türk, üretici ve alıcıyı kutladı. ilk hasadı almanın mutluluğunu yaşayan üretici Mustafa Baştürk, "Bağımda ilk ürün yetiştirme ve satmanın sevincini yaşıyorum.Geçen yıl yine ben Alaşehir ve çevresinde ilk ürün yetiştiren ve satan üretici olmuştum.Geçen yıl 60 kuruştan sattığım üzümü bu yıl 80 kuruştan sattım. Ancak geçen yıla göre bu yıl rekoltede yüzde 25 oranında düşüş var." dedi. İlk hasat üzümünü satın alan Necati Özdemir ise, "Geçen yıl da Mustafa Baştürk'ün üzümünü ben almıştım.Geçen yıl hem rekolte yüksekti, hem de kalite yüksekti. Alıcıların en çok korktuğu zirai ilaç kalıntısı bazı bağlarda yaşanıyor. Üreticilerimize bunu her yıl anlatıyoruz.Ancak yine en çok korktuğumuz ilaç kalıntısı oluyor. Üreticilerimizin sağlıklı, kaliteli ve güvenli ürün yetiştirmeleri gerekir. Her zaman sağlığımızı ön planda tutmamız gerekir." diye konuştu.
Üzümün tüketiminin arttırılması için ilgili kurum ve kuruluşların daha iyi tanıtım yapmaları gerektiğini vurgulayan Özdemir, "İlk hasat olarak kestiğimiz Yalova cinsi üzümün fiyatı aslında 1 liradan aşağı olmamalı. Ancak piyasada para yok, alıcı bulmak zorlaşıyor. Üreticinin malı her zaman para etmiyor. İç piyasaya satacağımız bu üzümün fiyatı da birkaç gün sonra daha aşağılara düşer. Üreticiler ürününü kaliteli, sağlıklı ve güvenli şekilde ihracata yönelik olarak yetiştirmelidir" dedi. İlk hasat nedeniyle üretici Mustafa Baştürk'ü ziyaret eden ve kutlayan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, "Devlet 2007 yılının başından itibaren tarımda kayıt dönemine geçti. Her üreticimiz İlçe Tarım Müdürlüğü'ne kaydını yaptıracak ve buradan defterini alacak. Bu defterde ürünün yetiştirilmesi için bağda yapılan tüm çalışmalar kayıt altına alınacak. Çift sürümü, budama, gübre atımı, sulama, bağlama, zirai ilaç kullanımı gibi tüm işlemler deftere kayıtlı olarak yapılacak. Böylece hem sağlıklı kaliteli ve güvenli ürün yetiştireceğiz, hem de ürünlerimizin satış garantisi olacak. Kayıt yaptırmayıp defter almayan üreticilerimizin ürünleri satılamayacağı gibi, olası bir olumsuzlukta hiç bir hak da talep edemeyeceklerdir" dedi.
(ND-YB-YK)
09.07.2007 15:52 TSİ