Alaşehir'de, Üzüm İhracatı Sorunları Masaya Yatırıldı
Türkiye'de Üzüm Üretimi ve İhracatının Merkezi Olan Manisa'nın Alaşehir İlçesinde Üzüm İhracatında Yaşanan Problemler ve Çözümleri Konusunda Panel Düzenlendi.
Türkiye'de üzüm üretimi ve ihracatının merkezi olan Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzüm ihracatında yaşanan problemler ve çözümleri konusunda panel düzenlendi.
Alaşehir Kaymakamlığı, belediyesi, Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve Tariş'in işbirliği ile organize edilen "Sofralık ve Kuru Üzümde İhracat Problemleri ve Çözüm Önerileri" konulu panel, Sosyal Tesis'lerde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Alaşehir Belediye Başkanı Kadir Daş, ilçede 2000 yılının bir milat olduğunu ifade ederek, "10 bin ton olan yaş üzüm ihracatımızı 2000 yılından bu yana her yıl artan yatırımlar, açılan yeni işletmeler sayesinde bugün 200 bin tonlara dayandı. İhracatta yaşanan en büyük sorun kalıntı problemi. İşte bu problemi aşmak için de bu tür toplantıları düzenliyoruz." dedi.
Kaymakam Musa Uslan da bu tür toplantıların üreticilerin dünya standartlarına ulaşabilmesinde önemli katkıları olduğunu belirterek, "İhracat yaptığımız ülkeler neyi istiyorsa onu üretmek zorundayız. Bunun için de çiftçimizin eğitimine ihtiyaç vardır. Dünyanın hızla gelişimine, yeniliklerine bizlerin de ayak uydurması gerekiyor. Bunun için ünversitelerden davet ettiğimiz hocalarımız üreticilerimizi aydınlatarak, sağlıklı, güvenli, kaliteli ürün yetiştirmeyi sağlayacağız." diye konuştu.
Daha sonra panele geçildi. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, çiftçinin üzümümdeki beklentileri, ihracatçı Ali Bagir, ihracatçının üzümde beklentileri, Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, üzümde borsa'nın rolü, Tariş Ar-Ge Müdürlüğü adına Dr. Mübeccel Topuzoğlu, ihracata yönelik kuru üzüm üretiminde önemli kritarler, Ege Ünversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Uygun Aksoy, üzümde okratoksin problemi ve önlenmesinde iyi tarım uygulamaları, Prof. Dr. Nafiz Delen de, üzümde tarımsal ilaç kaynaklı kalıntı problemleri ve alınabilecek önlemler konularında bilgiler verdiler. Üreticilerin sorularına da yanıtlar verilen panel sonunda, yapıaln açıklamaya göre, Alaşehir'de 395 bin dekar alanda tarım yapıldığı, bunun 195 bin dekarı bağ alanı olduğu, üretilen üzümün yüzde 65'inin kuru, kalanının da yaş olarak satıldığı belirtildi.
(ND-ÖA) 17.04.2008 14:19 TSİ