Haberler

Alaşehir'de Üzümcülere 'Budama ve Gübreleme' Konferansı

Abone Ol

Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksek Okulu’nun katkılarıyla ilçedeki üzüm üreticilerine “Bağcılıkta Kış Budaması ve Gübreleme“ konulu konferans verildi.

Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksek Okulu'nun katkılarıyla ilçedeki üzüm üreticilerine "Bağcılıkta Kış Budaması ve Gübreleme" konulu konferans verildi.

MCBÜ Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Anfisi'nde verilen konferansa, Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müdüresi Prof. Dr. Şenay Aydın, Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziraat Mühendisi Tarık Memiş ve üzüm üreticileri katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hafize Metin, "Bağcılıkta Kış Budaması ", Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yard.Doç. Dr. Tuncay Demirer, "Bağların Beslenmesinde Gübre ve Toprak İlişkisi ", yine aynı okuldan öğretim üyesi olan Yard. Doç. Dr. Hüseyin Yener, "Bağların Beslenmesi" konularında slayt gösterileriyle bilgiler verdiler. Ziraat Mühendisi Hafize Metin, "Bağlarda budama zamanının iyi seçilmesi, erken budama bağların erken açılmasına, geç budama da geç açılmasına neden olur. Bu yüzden budama zamanı çok önemlidir. Özellikle bağların uyku zamanını iyi değerlendirmek gerekir. Budamalarda asmanın cinsine göre 8 ile 16 göz arasında bırakabiliriz. Asmanın cinsine göre baş,kısa,uzun ve karışık budama olarak dört çeşit budama şeklini uygulayabiliriz. Budama işlemi ehil, sertifikalı kişilere yaptırtmalıyız"dedi.

Yard. Doç. Dr. Tuncay Demirer ise "Tarım, bitki için toprağı uygun hale getirmek demektir. Bitki beslemenin en önemli uygulaması gübreleme ve girdisi ise gübredir. Gübreleme iyi bir zamanda zamanında, iyi bir aletle, iyi bir derinlikte, iyi bir formla ve iyi bir dozda yapılmalıdır." dedi.

Gübrelerin doğal, yapay, organik, minarel gruplara ayrıldığını aktaran Yard. Doç. Dr.Hüseyin Yener de asmaların değişik zamanlarda besin maddesi ihtiyaçlarına, yağış faktörüne ve sulama olanaklarına göre kullanımlarını anlattı.

MCBÜ Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Şenay Aydın, yapılan konferansın üreticiler için yararlı olduğunu, katılımın iyi ve istekli olduğunu belirterek, "Amacımız kaliteli, sağlıklı ve ekonomik ürün yetiştirebilmek. Dolayısıyla üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmelerini sağlamak. İyi, kaliteli ve sağlıklı ürün yetiştirebilmek için emekler harcarken, özellikle kara yolu çevresine üzüm sergisi yapmak sağlıklı değildir. Çünkü yoldan geçen araçların bıraktıkları ağır metaller kuruyan üzümlerimizin üzerine çökmektedir. Dolayısıyla sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bunlara dikkat edelim. Bu tür konferanslarımız sürecektir." diye konuştu.

Prof. Dr. Şenay Aydın konferans sonunda konuşmacılara birer çiçek vererek teşekkür etti. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Alaşehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title