Alaşehir Heyetinden Denizli'de Jeotermal Enerji İncelemesi
Manisa'nın Alaşehir İlçesi Kaymakamı Musa Uslan, Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban ve Alaşehir Sanayici ve İşadamları Derneği yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Denizli'nin jeotermal enerji potansiyeli ile ilgili yaptıkları...
Manisa'nın Alaşehir İlçesi Kaymakamı Musa Uslan, Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban ve Alaşehir Sanayici ve İşadamları Derneği yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Denizli'nin jeotermal enerji potansiyeli ile ilgili yaptıkları inceleme gezisi kapsamında Denizli Ticaret Odası'nı ziyaret etti.
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer ile bir araya gelen Alaşehir heyeti, ilçe ekonomileri hakkında bilgi verdi. Özellikle jeotermal alanda tecrübelerinden faydalanmak için Denizli'ye geldiklerini belirten Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan, "Denizli, Ege Bölgesi'nde yatırımlarla öncü, girişimci ruha sahip bir şehir. Biz bu öncü şehrimizi Alaşehir olarak kendimize örnek alıyoruz, birikimlerinden yararlanmak istiyoruz. Denizli, jeotermalden kaynaklardan da sağlık, enerji ve tarımda alanında faydalanıyor. Alaşehir'de de özellikle son iki yılda çok sayıda jeotermal kaynak ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla sadece enerji alanında değil üç alanda da jeotermal enerjinin kullanılması için Denizli'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz" dedi. Kaymakam Uslan, Alaşehir'in yatırım yapmaya müsait bir bölge olduğunu belirterek işadamlarını ve yatırımcıları Alaşehir'e davet etti.
Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, misafirperverliği dolayısıyla Denizli Ticaret Odası'na teşekkür ederek, "Alaşehir'den önce jeotermal konusunda sahaya inmiş Denizli'nin tecrübelerinden faydalanmak, karşılaşılan zorlukları bilerek öncesinde önlemler almak istediğimiz için Denizli'ye geldik. Bizlere evsahipliği yapan Denizli Ticaret Odası'na verdiği katkılar ve sağladığı bilgiler dolayısıyla çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise, Denizli'nin küresel kriz sonrasında alternatif sektör ve pazarlara yöneldiğini ifade ederek, "İlimiz başta tekstil olmak üzere kablo, mermer, cam sanayi gibi alanlarda Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yüksek döviz girdili ihracat yaptı. Ancak yaşanılan küresel krizle birlikte şehrimizin ürün gönderdiği ülkelerde krizin derinden hissedilmesi dolayısıyla siparişlerde daralma başladı ve bununla birlikte istihdamda azalma da meydana geldi. Bunun sonucunda özellikle odamızın da yönlendirmeleriyle birlikte alternatif sektör ve alternatif pazar arayışına girildi. Alternatif sektör olarak da jeotermal enerjiden termal turizm, seracılık ve enerji üretimine yöneldik" diye konuştu.
Alaşehir ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirten Özer, şunları söyledi:
"Jeotermal kaynaklardan enerji üretimi, seracılık ve turizm konusunda henüz yolun başındayız. Fakat 30-35 yıla dayanan ihracat bilgimizle ürettiğimiz ürünleri direk dış pazarlara göndermek istiyoruz. Bu konuda tarım ihracatı yüksek olan Hollanda da bazı incelemelerde bulunduk. Bu ülkede yeterli güneş enerjisi olmamasına rağmen projektörler vasıtasıyla ısıtma sağlandığını, bunun da ciddi maliyetlere neden olduğunu gördük. Ayrıca Antalya'da da fazla güneş olması dolayısıyla soğutma sistemleri çalıştırılıyor ve bu da maliyetleri arttırıyor. Oysa ki Denizli ve Alaşehir'in de içinde yer aldığı bu bölgede jeotermal enerji sayesinde maliyetlerin daha düşük olması birer fırsattır. Bu gezinin hem Alaşehir hem de bölgemiz adına verimli geçmesini diliyorum."
Yapılan konuşmalar sonrasında Başkan Özer, Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan ve Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban'a ziyaretleri anısına plaket takdim etti. - DENİZLİ